Novosti Sport Događanja

KUD-ovi se vratili na probe 'pod mjerama': 'Unatoč zaprekama, od ljubavi prema folkloru ne odustajemo'

05.06.2021. / Maja Peranić

Nakon gotovo sedam mjeseci lockdown-a koji su brojni promicatelji kulturnog amaterizma, folkloraši i KUD-ovi doživjeli u punom smislu te riječi, ovih su dana napokon stali u svoje dvorane i na pozornice te započeli s probama koje su im tijekom ovog dugog perioda, a zbog epidemioloških mjera, bile zabranjene. Iako je među njima zavladalo veselje što su ponovo zajedno i što se mogu baviti onime što najviše vole, kazali su nam da ni sami ne znaju što ih sve još čeka i kako će dalje organizirati nastupe, gostovanja, koncerte.

O ovoj temi popričali smo sa Stipom Duvnjakom, predsjednikom KUD-a Čiče koji broji 130 aktivnih članova okupljenih u šest sekcija – dvije tamburaške te četiri folklorno plesačke – odrasle i dječje. Ove posljednje najviše su se razveselile novom okupljanju.

Najviše im nedostajali druženje i zvuk tambure

-Nakon studenoga prošle godine vratili smo se na probe na zadovoljstvo svih naših članova, a posebno naših najmlađih. Sa starijim članovima smo se viđali on-line jer provodimo EU projekte, ali susret s mladima je bio toliko topao i poseban. Odaziv je bilo na prvu probu iznad svih očekivanja-rekao nam je Stipo Duvnjak.

Osim pjesme i plesa, najviše im je, kaže, nedostajalo druženje.

-Najviše nam je falilo da se vidimo međusobno i da popričamo, da osjetimo zvuk tamburice i taj međusobni kontakt koji svima nedostaje. Lakše nam je kad smo jedni s drugima i svakako drugačije od iskustva online-kaže Duvnjak.

Maske, razmaci, bez promjena parova

Prva proba njihovih sekcija bila je prošle srijede. Okupilo se 30-ak odraslih članova, te 35 mladih podijeljenih u dvije sekcije. Iako su oduševljeni što mogu ponovo imati probe, one ipak neće izgledati kao nekad. Sve se, pa i to, kaže nam Duvnjak, mora prilagoditi „novom normalnom“.

-Ako radimo u zatvorenom prostoru moramo imati maske, ako smo na otvorenom mora biti razmak metar i pol između plesača. Preporuke su i da nema promjene parova tijekom plesa. Za sad poštujemo to, no nadamo se boljim smjernicama da možemo koreografski sve bolje posložiti i da može plesati svatko sa svakim- objašnjava Duvnjak dodajući kako se drže smjernica Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije koja brine o kulturnom amaterizmu u Hrvatskoj i uz čiji je velik napor i postignut dogovor s Nacionalnim stožerom o vraćanju amatera na scenu.

Probe u KUD-u Čiče neće biti zahtjevno održavati ni s ovim „korona mjerama“. Na raspolaganju imaju vanjsku pozornicu, veliko vanjsko dvorište te svoju dvoranu. Probe su krenule i održavat će se svakodnevno, svaka sekcija po dva puta tjedno.

Organizacija nastupa neizvjesna

No, bez obzira na to što su se napokon vratili, i rade s voljom i željom da nastave s očuvanjem tradicije i kulturne baštine svoga kraja, KUD-ovci i dalje ne znaju što ih čeka kad su u pitanju nastupi, manifestacije, gostovanja, kaže nam Duvnjak.

-Nismo još sigurni kad ćemo moći organizirati nastupe i manifestacije. Najbitnije je ipak da su nam dali dozvolu za to, ali još ne znamo kako će nastupi izgledati. Da je sad normalno vrijeme, trajale bi pripreme za tradicionalnu međunarodnu smotru folklora u Novom Čiču. Planiramo je ipak, no u nešto skromnijem obliku. Barem da se naše sekcije predstave prijateljima i roditeljima, i možda neko susjedno društvo-rekao je Duvnjak.

Dodaje kako već imaju i nekih neslužbenih poziva za gostovanja KUD-a i preko granice no zbog Covid putovnica i svih uvjeta koje bi članovi trebali ispunjavati, za sad nema naznaka da će se tako nešto u skorije vrijeme organizirati.

Unatoč svim zaprekama koje još uvijek postoje, kaže nam predsjednik KUD-a Čiče, entuzijazam Društva ne jenjava. Članovi ne gube volju i nadu u bolje sutra, niti želju za radom, plesom, pjesmom i druženjem – jer to i jest odlika pravih amatera – da vole i uživaju u onom što rade, predano, složno i sa srcem, ma kakve god mjere bile.

Galerija slika

KUD-ovi se vratili na probe 'pod mjerama': 'Unatoč zaprekama, od ljubavi prema folkloru ne odustajemo' KUD-ovi se vratili na probe 'pod mjerama': 'Unatoč zaprekama, od ljubavi prema folkloru ne odustajemo' KUD-ovi se vratili na probe 'pod mjerama': 'Unatoč zaprekama, od ljubavi prema folkloru ne odustajemo' KUD-ovi se vratili na probe 'pod mjerama': 'Unatoč zaprekama, od ljubavi prema folkloru ne odustajemo' KUD-ovi se vratili na probe 'pod mjerama': 'Unatoč zaprekama, od ljubavi prema folkloru ne odustajemo' KUD-ovi se vratili na probe 'pod mjerama': 'Unatoč zaprekama, od ljubavi prema folkloru ne odustajemo'

Podijeli