Novosti Sport Događanja

SDP: Dajemo šansu gradonačelniku da problem pročistača i ZET-a stavi na dnevni red!

19.06.2021. / Maja Peranić

Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Velike Gorice održao je danas konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća održanu prije nekoliko dana no i upozorio na goruća pitanja u gradu, poput projekta pročistača otpadnih voda i javnog prijevoza, a koji čekaju rješavanje. Iz SDP-a su ovim putem pozvali gradonačelnika Ačkara da, i prije same radne sjednice Vijeća, na ta pitanja da odgovore.

Na samom početku konferencije za medije javnosti se obratio Ozren Robić, novoizabrani potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice kako bi zahvalio na tom povjerenu kolegama vijećnicima, što nije imao prilike učiniti na samoj sjednici.

- Želim istaknuti da je ova funkcija za mene velika čast. Osoba sam koja 49 godina, cijeli svoj život živim u Velikoj Gorici to tako jedino i mogu shvaćati. Osjećam i veliku odgovornost s obzirom na to da se radi o jednom mandatu u kojem će po mom mišljenju biti donesene vrlo značajne i krucijalne odluke koje će utjecati na život Velikogoričana za puno duži period nego što su naredne četiri godine što ispred nas stavlja jednu veliku odgovornost služenju našim građanima. Osjećat ću se kao predstavnik onih naših građana koji su glasali za našu listu, ali ne samo njih nego i drugih koji su smatrali da naš grad može bolje nego što je to bilo do sada – rekao je Robić.

Nakon što je Vijeće konstituirano napokon se može početi raditi, ističu iz SDP-a. No prije toga, pozivaju gradonačelnika Ačkara, kojemu su građani dali povjerenje da pruži odgovore na pitanja što je s projektom pročistača otpadnih voda te kako će se riješiti pitanje javnog prijevoza.

Što će biti s pročistačem?

-Pročistač je bila najveća afera što je veliki grijeh HDZ-a i koalicijskih partnera koji su upropastili značajnu investiciju od 100 milijuna kuna- smatra predsjednik kluba zastupnika SDP-a Ivo Jelušić. Ako se uskoro ne provede novi natječaj za njegovu dogradnju, podsjeća, Grad će ostati bez sredstava Europskih fondova. Planira li se provesti novi natječaj, ili će se Velika Gorica spojiti na zagrebački pročistač te u kojoj je fazi cijela ta problematika, pitanja su na koje iz SDP-a hitno traže odgovore.

-Tražimo od gradonačelnika da što prije, a najkasnije do sjednice vijeća dostavi informaciju javnosti i nama vijećnicima o stanju problema i načinu rješenja ovog problema pročistača. To mu je dužnost i obveza za koju je biran-rekao je Jelušić.

Jelušić: Pitanje ZET-a trebalo je rješiti prije

Druga goruća tema je problem javnog prijevoza ZET-a i njegove nove subvencije koju od Grada traži, a koja je bitno veća nego dosad. Naime, ZET očekuje mjesečno 4,5 milijuna kuna od Grada Velike Gorice što gradonačelnik smatra ucjenom. Iz SDP-a kažu, kako je riječ o „ucjeni” koju su sami sebi uputili, ističući kako je dosad na vlasti u Zagrebu, kao i u upravi ZET-a bila opcija sestrinskih stranaka HDZ-a i MB365.

-Do sada su vlast u Velikoj Gorici i Zagrebu obnašale sestrinske strake HDZ i MB 365 koje su taj problem trebale riješiti. No nisu ga riješile, ugovor je istekao prije godinu i pol dana i još uvijek se nije riješilo. Sada, kaže gradonačelnik da je to ucjena i da će razgovarati s Tomaševićem. Ako je to ucjena sam si je kriv jer je taj problem trebalo riješiti prije dok je u Zagrebu na vlasti bila njegova opcija, njegova stranka s koalicijskim partnerima. Ovaj prijedlog nije uputila nova vlast i Tomašević, nego uprava ZET-a koja je rezultat vladavine HDZ-a i MB 365, dakle sami su sebi uputili loš prijedlog. I to im se vreća kao bumerang kojeg nisu rješavali prije izbora-istaknuo je Jelušić.

Na pitanje hoće li Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću davati prijedloge vezane za spomenuta pitanja pročistača i javnog prijevoza, Jelušić je istaknuo kako će najprije dati priliku gradonačelniku da ta pitanja stavi na dnevni red.

-O ovim problemima govorio sam i kroz kampanju, nastavit ću i kroz Gradsko vijeće, no najprije dajemo priliku gradonačelniku da on te točke stavi na dnevni red. No ako on ne reagira, onda ćemo to morati mi-zaključio je Jelušić.

Podijeli