FOTO: U Pokupskom obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Na današnji dan 1991. uz rijeku Kupu u Pokupskom raspoređena je 2. brigada Zbora narodne garde
DSC_9484

Dan je hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Na današnji dan 1991. uz rijeku Kupu u Pokupskom raspoređena je 2. brigada Zbora narodne garde, a 2013. Županijske skupština proglasila je ovaj dan Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Budući da, sukladno epidemiološkim preporukama, ove godine neće biti tradicionalnog programa i centralnog okupljanja branitelja u nekom od gradova s područja Zagrebačke županije, ovom je prigodom obilježena i 30. obljetnica od početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

U spomen na sve poginule branitelje, ispred spomen-obilježja na mostu preko Kupe u Pokupskom položeni su jutros vijenci te su zapaljeni lampaši. Vijenac je položio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, ispred Sabora Republike Hrvatske izaslanik predsjednika Sabora Krešimir Ačkar, ispred Vlade Republike Hrvatske izaslanik predsjednika Vlade, ujedno i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Darko Nekić zajedno s Markom Rašićem, načelnikom Policijske uprave zagrebačke.

Ispred Zagrebačke županije i Općine Pokupsko vijenac je položila delegacija na čelu sa županom Stjepanom Kožićem, dok je u ime braniteljskih udruga s područja Zagrebačke županije vijenac položila delegacija braniteljskih udruga na čelu s umirovljenim generalom Josipom Lucićem. Molitvu je predvodio vlč. Silvio Eljuga.

-Hrvatski branitelji su ti koji su snove generacija o vlastitoj državi pretvorili u stvarnost. Ostavljajući svoja ognjišta, obitelji i sigurnost krenuli su u rat u kojem su za Hrvatsku bili spremni dati i ono najdragocjenije, vlastiti život. Ovim putem svim hrvatskim braniteljima Zagrebačke županije čestitam njihov Dan, sa željom da ih prati dobro zdravlje i vedri duh. Iskreno se nadam da će nam epidemiološka situacija ići na ruku da nagodinu ovaj važan dan ponovno možemo proslaviti u zajedništvu sa svim braniteljima u jednom od naših gradova- poručio je župan Stjepan Kožić.

Čestitku braniteljima uputio je general Josip Lucić istaknuvši kako su branitelji s područja „zagrebačkog prstena“ pružili otpor neprijatelju i time onemogućili prodor na Zagreb.

-Ovim činom odali smo počast svim tragično preminulim braniteljima i njihovim obiteljima, prisjećajući se njihove žrtve za mir i slobodu koju živimo- istaknuo je general Lucić.

Nakon što su položeni vijenci na spomen-obilježju, župan Stjepan Kožić i zamjenik župana Ervin Kolarec susreli su se s braniteljima, sudionicima Županijskih igara udruga dragovoljaca Domovinskog rata, također u Pokupskom.

Događanja
Hrvatska
Općina
Pokupsko
Zagrebačka županija