Povežite se s nama

HOTNEWS

Vatrogasni dan u nedjelju u Ribnici, snage će odmjeriti ekipe djece i seniora

Sve će se odvijati na sportskom centru kod društveno-vatrogasnog doma u Ribnici.

Objavljeno

na

Dobrovoljno vatrogasno društvo Ribnica u nedjelju 04.srpnja 2021. organizira Vatrogasni dan u Ribnici u sklopu kojeg će se održati vatrogasna natjecanja, 2. Kup DVD-a Ribnica natjecanje za djecu, te 7. Kup Franje Mikulina u brzom spajanju usisnog voda.

– Natjecanje u sklopu 2.Kupa DVD-a Ribnica počinje u 10 sati kada će djeca u dobi od 6 do 12 godina, podijeljeni u muške i ženske ekipe izvoditi dvije vježbe sa brentačama, po pravilniku Hrvatske vatrogasne zajednice, bez štafetne utrke, a opremu za natjecanje osigurava organizator. – kažu iz DVD-a Ribnica.

Proglašenje najboljih je u 12 sati, za prva tri mjesta osigurani su pehari i medalje, a za sve sudionike zahvalnice. Za najbolji rezultat ekipe djece (ukupno m/ž) osiguran je veliki prijelazni pehar.

U poslijepodnevnim satima oko 16,30 na 7. Kupu Franje Mikulina muške i ženske seniorske ekipe odmjerit će snage u brzom spajanju usisnog voda.

-Najboljih osam vremena muških A i B odjeljenja ulazi u muški Super kup, kao i najboljih osam vremena ženskih A i B odjeljenja ulazi u ženski Super kup. Za pobjednike u „Super kupu“ u svakoj kategoriji osigurani su prijelazni pehar i poklon bon u iznosu od 750,00 kn, dok za drugo i treće plasirane ekipe slijede prigodni darovi. – kažu organizatori.

Superkup počinje u 19 sati, a na kraju ovog vatrogasnog dana sve će zabavljati Tamburaški sastav Lajbeki. Sve će se odvijati na sportskom centru kod društveno-vatrogasnog doma u Ribnici.

Prijave ekipa za natjecanje primaju se najkasnije do 2. srpnja 2021. godine do 18 00 sata na telefone 091/5578 590 (tajnica: Dubravka Kolar Janković) odnosno 098/304 255 (zapovjednik: Mario Stipetić) ili na e-mail: [email protected][email protected].

 

HOTNEWS

Magic Leon i olimpijac Damir Martin podržali rad goričke SOS Zajednice mladih, a to možete učiniti i vi

Već idući ‘Petek na Gorice’ koji će biti 7. lipnja.

Objavljeno

na

Po drugi put, Petek na Gorice ponovno je imao dobrotvornu ulogu – SOS Dječje selo Hrvatska i ovog puta je sudjelovalo u događaju, pružajući posjetiteljima priliku da kroz dobrovoljne donacije pomognu SOS Zajednici mladih Velika Gorica. Velik značaj, ovog puta, imali su i istaknuti Velikogoričani poput Magic Leona i proslavljenog veslača i olimpijca Damira Martina, koji su, osim doniranja, dolaskom na Petek na Gorice oduševili brojne sugrađane.

– Sretni smo i ponosni što možemo biti djelom jedne ovakve predivne manifestacije, vidjet duh grada, družit se građanima i sa samim izlagačima koji su nam velikodušno donirali svoje proizvode, a koje mi građanima darujemo kao znak zahvale nakon njihove velikodušne donacije za rad naše zajednice – rekla nam je Ana-Marija Šarić iz SOS Dječjeg sela.

03.05.2024. – Svibanjsko izdanje ‘Petek na Gorice’ – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr03.05.2024. – Svibanjsko izdanje ‘Petek na Gorice’ – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U goričkoj SOS zajednici mladih trenutno boravi 11 mladih, sedmero mladića i četiri djevojaka. Svi oni neposredno prije dolaska u zajednicu, zbog raznih životnih okolnosti i životnih situacija nisu imali priliku odrastati u svojoj vlastitoj biološkoj obitelji pa su od malena boravili u jednom od dva SOS Dječja sela.

– SOS Dječje selo Hrvatska trenutno skrbi za oko 240 djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi u dva dječja sela Lekenik i Ladimirevci te četiri zajednice mladih od kojih se upravo jedna nalazi i u Velikoj Gorici. Skrbimo za njih dok ne završe srednju školu, a nakon toga mogu se uključiti u program polusamostalnog života gdje ih još naredne tri godine pomažemo financijski dok ne stanu na svoje noge – priča nam Ana-Marija.

Foto: TZVG

Zajednica mladih koncipirana je tako da podsjeća na učenički dom, a mladima ostavlja dojam odrastanja u malo većoj obitelji.

– U goričkoj zajednici o mladima skrbe odgajatelji. Svaka mlada osoba ima svog matičnog odgajatelja s kojim se oni zapravo najviše povežu. Svi odgajatelji upoznati su sa svim mladima i zajedno im pružaju podršku, prijateljstvo i prate njihovo odrastanje da se razvijaju u pravom smjeru. Kroz zajednicu, mladima želimo pružiti osjećaj obitelji koji steknu u SOS dječjem selu, a gdje za njih skrbi SOS mama u obiteljskoj kući stoga želimo da se taj osjećaj nastavi i u odraslijoj dobi – ističe Šarić.

Ukoliko i vi želite pomoći ovim mladim ljudima na njihovom putu odrastanja, priliku za to imate već idući Petek na Gorice kada će dobrovoljno prikupljanje donacija ujedno biti i posljednje, pa organizatori pozivaju što više sugrađana da u kalendare zabilježe 7. lipnja i dođu na lipanjsko izdanje već dobro poznate manifestacije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Danas je sveti Florijan! Našim hrabrim herojima vatrogascima želimo sretan njihov dan

Velikogorički vatrogasci svečanom procesijom i svetom misom danas će proslaviti svog nebeskog zaštitnika.

Objavljeno

na

Objavio/la

Danas je njihov dan! Dan onih koji kroz cijelu godinu pokazuju svoju požrtvovnost, hrabrost i humanist! Dan je naših heroja – vatrogasaca koji danas slave svog nebeskog zaštitnika svetog Florijana i Dan je vatrogastva u Republici Hrvatskoj.

Sv. Florijan je bio časnik u rimskoj vojsci koji umire braneći vjeru svojim životom. Ubijen je jer je odbio ubiti kršćanina po nalogu cara Dioklecijana. A prema legend, za vrijeme svoga života Florijan je uspio ugasiti veliki požar sa samo jednim vjedrom vode i na taj način spasiti stanovnike sela. Zato je sv. Florijan često prikazan na slikama kako gasi vatru mali vjedrom.

Čestitku svim svojim kolegama i kolegicama uputio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

–  Obilježavanjem ovog datuma počinje Mjesec zaštite od požara, koji u godini u kojoj slavimo 160. obljetnicu hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva ima posebno svečanu notu. Ovaj mjesec će naši vatrogasci iskoristiti za prezentaciju svog humanog zanimanja građanima, edukacije i vježbe kojima će podizati razinu spremnosti za sve izazove, bili oni u svakodnevnom radu ili u prestojećoj protupožarnoj sezoni. Prilika je ovo da se prisjetimo svih naših prethodnika, koji su izgrađivali sustav vatrogastva i doveli ga na zavidnu razinu. Naš zadatak je da nastavimo razvijati hrvatsko vatrogastvo, njegujući vrline hrabrosti, požrtvovnosti i ljubavi za bližnje. Sve te vrline, kao i spremnost izravne žrtve kako bi pomogli drugom u nevolji, ugrađene su u lik svetog Florijana. Vatrogaskinje i vatrogasci, pripadnici vatrogasnih organizacija, neka Vas u svim zadacima te u svim životnim prilikama prati zagovor našeg nebeskog zaštitnika – poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

I velikogorički vatrogasci danas će proslaviti svoj dan. U 15:20 sati kreće procesija od kapele sv. Florijana do crkve Navještenja Blažene Djevice Marije gdje će u 16 sati biti održana sveta misa za sve vatrogasce.

A svečano će biti i u Kučama čiji će lokalni DVD biti domaćin župna proslave, pa će sveta misa u kapeli sv. Fabijana i Sebastijana biti u 18:45 sati, a prije mise će bit tradicionalna ‘prošencija’ do kapelice sv. Florijana.

Na misu sutra pozivaju i iz DVD Mraclin gdje će se u 9:30 sati formirati svečana povorka kako bi u kapeli sv. Vida na misi u 10 sati na dostajan način proslavili svog zaštitnika.

Svim našim dobrovoljnim i profesionalnim vatrogascima želimo sretan njihov dan i neka imaju što manje intervencija!

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uskoro kreću prijave za upis djece u vrtić i predškolu, a radi se i na proširenju vrtićkih kapaciteta

Ove pedagoške godine s radom bi trebao početi vrtić u Dubrancu i Gradićima, a proširuju se kapaciteti i u vrtiću u VG Goričanki.

Objavljeno

na

Objavio/la

Uskoro kreću upisi djece u dječje vrtiće na području Velike Gorice. Prijave će se provoditi od 9. do 17. svibnja putem aplikacije „e-Upisi“.

Zahtjev za upis djeteta može se podnijeti isključivo elektronskim putem u jedan dječji vrtić, a podnose se za ostvarivanje redovitih cjelodnevnih programa za djecu od navršene godine dana do polaska u školu te za ostvarivanje posebnih i alternativnih programa ukoliko ih vrtić provodi.

Osim upisa u vrtiće, upisuju se djeca i u program predškole koji je obavezan i besplatan za roditelje, a organiziran je u dječjim vrtićima Ciciban, Lojtrica, Velika Gorica i Žirek. Program će se provoditi od listopada 2024. do svibnja 2025. godine, a roditelji prijavljuju djecu koja su u godini pred polazak u školu i namijenjen je djeci koja ne polaze dječji vrtić. Razgovori za upis u program predškole bit će u rujnu.

Rezultati upisa djece u dječje vrtiće objavit će se na mrežnim stranicama dječjih vrtića 7. lipnja, a djeca u vrtić kreću početkom pedagodške godine 2. rujna.

– Stručni tim dječjeg vrtića obavit će inicijalni razgovor s upisanom djecom i roditeljima prije polaska djeteta u vrtić. Termini inicijalnih razgovora kao i daljnje upute bit će objavljeni uz rezultate upisa – ističu iz Grada.

Važno je napomenuti da Grad Velika Gorica proširuje vrtićke kapacitete. U istočnom dijelu zgrade VG Goričanke uređuje se novi prostor dječjeg vrtića za 120-ero djece, u objektu u Gradićima (Gradićka ulica 27) uređuje se područni vrtić za 60-ero djece, a u novoizgrađenoj područnoj školi u Dubrancu, bit će otvorena jedna odgojna skupina za 20-ero djece. Očekivani početak rada vrtića u VG Goričanki i Dubrancu je rujan, a u Gradićima studeni.

Roditelji i skrbnici imaju priliku iskazati interes za upis djece u navedene vrtiće, no oni se ne prijavljuju putem aplikacije „e-Upisi“ već izravno u Dječji vrtić u vrijeme prijava za upis.

– Nakon dovršetka uređenja prostora novih vrtića bit će organiziran upisni rok na kojem će roditelji moći predati zahtjev i potrebnu dokumentaciju – ističu iz Grada.

Više informacija pronađite ovdje. 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija otkrila dva kradljivca parfema iz Müllera, jedan je maloljetan

A tri krađe pripisane su 20-godišnjaku koji je krao parfeme i iz zagrebačkih trgovina.

Objavljeno

na

Policija je otkrila kradljivce parfema iz goričkog Mullera u Dobrilinoj ulici! Riječ je o dvije muške osobe. Provedeno je kriminalističko istraživanje koje je otkrilo da je parfeme u spomenutoj goričkoj trgovini 20. ožujka ukrao maloljetnik s područja grada Zagreba. Kako ističu, isti je počinio dva kaznena djela krađe, a s njim je bio, kako navodi policija, bio još jedan kradljivac koji za sada još nije utvrđen pa se kriminalističko istraživanje nastavlja. Protiv maloljetnika je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež podneseno posebno izvješće kao nadopuna ranije podnesenih kaznenih prijava.

Također, uhvaćen je i lopov koji je parfeme krao dva dana za redom. Prva krađa bila je 22. travnja, a druga je bila 23. travnja i to u dva navrata, oko podneva i pred kraj radnog vremena trgovine oko 19:30 sati. Ukupna šteta iznosi oko 4 tisuće eura.

Ovdje se radi o 20-godišnjaku kojem ovo nije prva krađa. Osim u Velikoj Gorici ukrao je parfeme iz Bipe u Horvaćanskoj ulici i iz Müllera na Trešnjevačkom trgu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Jedan dan u JVP Velika Gorica: Vatrogasne igre, žičara, Spidergasac i Fire combat natjecanje

Prvog dana lipnja od 10 sati gorički profesionalni vatrogasci pripremaju pregršt zanimljivih događanja u dvorištu postrojbe.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojba Velika Gorica prvog dana lipnja u 10 sasti ponovno otvaraju vrata postrojbe za sve sugrađane kao i one koji se žele upoznati s njihovim radom. Poseban naglasak bit će na najmlađima jer za njih i ove godine pripremaju prava vatrogasna natjecanja i vatrogasne igre. Mališani će imati prilike na jedan dan postati velikogorički vatrogasac i isprobati vatrogasnu žičaru, mini natjecanje Fire combat, malu vatrogasnu spusnicu, a i Spidergasac će navodno ponovno navratiti.

– Dođite i upoznajte ljude koji svaku sekundu čuvaju ovaj grad od svih mogućih prirodnih nedaća, upoznajte njihovu opremu i vozila, obiđite njihovu postrojbu gdje je u svako doba dana i noći dežurna ekipa koja je u minuti spremna izaći izvan postrojbe u pomoć našim sugrađanima i slučajnim prolaznicima – pozivaju iz JVP.

Osim što će cijelo dvorište ponovno biti ispunjeno dječjim smijehom i dobrom zabavom, s druge strane zgrade održat će se šesti Plamen Turopolja i treći Memorijal Ivana Galekovića – Galea u čast tragično preminulom goričkom vatrogascu i strastvenom ‘combatovcu’.

Riječ je o natjecanju vatrogasnih grupa, odnosno timova sastavljenih od dva vatrogasaca. Cilj je proći zahtjevnu stazu u što kraćem vremenu i po mogućnosti bez grešaka, a sve pod pritiskom težine od 20 kilograma zaštitne vatrogasne opreme. Kako ističu organizatori, riječ je o dvije najteže minute u vatrogastvu. Prijave traju do 30. svibnja na mail: [email protected]

– Dođite, sudjelujte ili samo podržite natjecatelje na jedinstvenom događaju u gradu gdje će se okupiti najbolji natjecatelji u Hrvatskoj i susjednim državama – pozivaju gorički vatrogasci.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno