Novosti Sport Događanja

Konstituirana sva vijeća: U postizbornim dogovorima najuspješnija lista MOST-HSP-NHR

03.07.2021. / Redakcija

Ovoga tjedna dobili smo i posljednjeg predsjednika u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora koja u prvom pokušaju nisu imali kvorum te su bile zakazane nove konstituirajuće sjednice. U „prvome krugu“ ukupno pet vijeća nisu izabrala svoja predsjedništva. Ponovljene konstituirajuće sjednice tako su bile u mjesnim odborima Kosnica i Kozjača te u gradskim četvrtima Braća Radić, Miljenko Granić i Pleso.

U GČ Pleso izabrani predsjednik je Slavko Perković s kandidacijske liste HDZ-a koja je osvojila šest mandata, nasuprot tri mandata SDP-a. U MO Kosnica izabrani predsjednik je Josip Vlašić s kandidacijske liste Grupe birača mjesnog odbora. U Kosnici je ova lista osvojila četiri mandata, a jedina druga lista bila je ona HDZ-a s tri osvojena mandata.  U MO Kozjača za predsjednika je izabran Damir Pukšić  s kandidacijske liste HDZ-a koja je bila i jedina lista na izborima.

I dok u navedenim vijećima mjesne samouprave je većina bila osigurana samim izborima (tablica) gdje su pojedine liste imale dovoljno mandata da potvrde svoje kandidate, u gradskim četvrtima Braća Radić i Miljenko Granić bilo je postizborne kombinatorike. Zanimljivo, partner za većinu u oba vijeća je lista MOST-HSP-NHR, a izabrani su predsjednici s lista SDP-a i HDZ-a.

U Gradskoj četvrti Braća Radić izabrani predsjednik je Josip Kolić s kandidacijske liste HDZ-a. Na izborima je lista HDZ-a osvojila 4 mandata, lista SDP-GLAS-HSS imala je 3 mandata, a po dva mandata su osvojile liste MOST-HSP-NHR i Domovinskog pokreta. HDZ-ova kandidata podržali su vijećnici s liste MOST-HSP-NHR.

Dogovora za većinu je trebalo biti i u Gradskoj četvrti Miljenko Granić gdje je za predsjednika izabran Igor Fiolić s kandidacijske liste SDP-a, GLAS-a i HSS-a. U ovoj četvrti glasovi su bili raspoređeni: pet mandata SDP-GLAS-HSS, pet mandata HDZ-HSLS, tri mandata MOST-HSP-NHR i dva mandata DP. Kandidata s liste SDP-a podržali su vijećnici s liste MOST-HSP-NHR.

Najuspješnija u postizbornim dogovorima bila je tako lista MOST-HSP-NHR koja je surađujući sa SDP-om i HDZ-om postala dio većine u pet gradskih četvrti sa dva svoja predsjednika.

U konačnici HDZ ima predsjednika vijeća u gradskim četvrtima Braća Radić, Pleso i Rakarje, SDP u Miljenko Granić, Stari grad i Vladimir Nazor, a MOST Hrvatski velikani i Kurilovec. U mjesnim odborima predsjednici su s lista koje su i osvojile najviše glasova.

Podijeli