Novosti Sport Događanja

Zagrebačkoj županiji petica za transparentnost proračuna, Velika Gorica dobila četvorku!

06.07.2021. / Maja Peranić

Zagrebačka županija šestu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna. Transparentnost se mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenim na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalnih samouprava. Velika Gorica u ovom je istraživanju dobila četvorku što je i najlošija ocjena među svim gradovima naše županije.

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenoga 2020. godine do travnja 2021. godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2019., polugodišnje izvršenje proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021. i proračunski vodič za građane za 2021. godinu. Željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija i lokalnih jedinica.

Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time zaslužila spomenuto priznanje, a ova je godina specifična po tome što je po prvi puta prosjek svih županija 5,0. Gradovi su, s druge strane, prosječno objavili 4,7, a općine 4,4 dokumenta.

Velika Gorica pri dnu transparentnosti u Županiji

Grad Velika Gorica dobio je ocjenu 4 objavivši četiri od pet spomenutih dokumenata. Već šestu godinu zaredom nije objavljen proračunski vodič. Velika Gorica je i jedini grad u županiji koji je dobio četvorku. Uz naš grad četiri dokumenta objavile su još jedino općine Dubrava, Farkaševec i Kloštar Ivanić, dok su u županijskom dnu transparentnosti, s objavljena tri dokumenta općine Kravarsko i Pušća. Sve ostale općine i gradovi Zagrebačke županije ove su godine dobile peticu za transparentnost proračuna.

U odnosu na ostale gradove u Hrvatskoj iza Velike Gorice nalazi se samo deset gradova koji imaju nižu ocjenu transparentnosti od Velike Gorice. To su Knin, Novi Marof, Omiš, Otočac, Slatina, Trilj koji su dobili trojku, Kutjevo, Pakrac, Županja koji su dobili trojku te Hrvatska Kostajnica s jedinicom.

Iz Instituta za javne financije napominju kako je u sedam ciklusa istraživanja proračunska transparentnost svih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Primjerice, najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građana kojeg je 2015. godine objavilo samo 1% općina, a 2021. godine njih čak 80%

Transparentnost možete pogledati na interaktivnoj karti.

Podijeli