Novosti Sport Događanja

U Gorici se pokrivaju sve potrebe za pomoćnicima u nastavi: "Zahtjevan je to, ali i zabavan posao koji ispunjava čovjeka!"

08.07.2021. / Petar Brnada

U prostorijama Turističke zajednice jutros je održana završna konferencija četverogodišnjeg EU projekta „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ u sklopu koje je predstavljena publikacija Lektira za pomoćnike, odnosno priručnik za pomoćnike u nastavi.

Riječ je zapravo o projektu koji je nastavak projekta iz 2014. godine kada je prvi natječaj prijavljen i kada su stigla sredstva za financiranje 27 pomoćnika u nastavi. Kako je istaknula voditeljica Projektnog tima dr.sc. Arijana Mataga Tintor te jedna od autorica priručnika, ovaj četverogodišnji projekt omogućio je da se na godišnjoj razini u svih naših osam osnovnih škola financiraju 53 pomoćnika u nastavi za 54 djece, međutim ono što je važno istaknuti jest da se iz vlastitih gradskih sredstava na godišnjoj razini financira još 10 pomoćnika u nastavi.

-Činjenica da u Velikoj Gorici pokrivamo sve potrebe za pomoćnicima u nastavi, svako dijete koje ima takvu potrebu, školuje se uz pomoć pomoćnika. Kroz ove četiri godine prošlo je 92 djece, 92 razredna odjela i 92 obitelji i oko 6000 učenika koji sudjeluju u tom vrijednom i humanom procesu. Procesu koji označava pravo svakog djeteta da bude među svojim vršnjacima, da se školuje na način kako odgovara njegovim potrebama. Djeca i roditelji su zadovoljni, učiteljima je olakšan rad, a djeca u školi ih prihvaćaju. Zaključak projekta je da nam je izuzetno potreban i važan- rekla je Mataga Tintor.

Marija Cerovski radi kao pomoćnik u nastavi u Osnovnoj školi Jurja Habdelića. Velika je podrška učeniku 4. razreda kojemu je utvrđen ADHD, a ističe kako je biti pomoćnik u nastavi jedinstveno i posebno iskustvo ako promatramo s pozicije da je svako dijete individua za sebe i da smo svi različiti.

-Ovo je iskustvo neponovljivo za nas. Nešto što je jako dinamično izazovno, a kad se sve zbroji i nešto plemenito i na što se mi dajemo. Kada na kraju beremo plodove tog rada u vidu ocjena mislim da nema ništa ljepšeg- rekla nam je Marija kojoj je ovo bila prva godina da radi kao pomoćnik u nastavi, a kako nam je otkrila prijavit će se i za iduću školsku godinu.

Marijin kolega, Matija Di Giorgio, pomoćnik je u OŠ Eugena Kumičića. Radi u 2. razredu s dječakom s autizmom.

-Raditi s njima je kao i sa svom ostalom djecom. Zanimljivo je, zahtjevno, zabavno i na kraju ispunjavajuće. Mnogo mu to znači. Kada smo se upoznali, i jedan i drugi smo bili rezervirani dok se nije razvio odnos. On je sretan na kraju dana i ja sam sretan s njim, dobro je i ugodno raditi kao pomoćnik- kazao nam je Matija.

Završnoj konferenciji prisustvovao je i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je izrazio zadovoljstvo na kraju ovog četverogodišnjeg razdoblja projekta u sklopu kojeg je gotovo stotinjak djece prošlo kroz proces.

-Što nije bilo odobreno od strane EU fondova Grad Velika Gorica je svojim sredstvima odobrio. 2016. godine bili smo jedni od prvih koji su dobili odobrenje za sredstva fondova kako bi uveli ovaj hvalevrijedan projekt i nastavit ćemo ga raditi u daljnjem periodu. Prioritet su djeca s teškoćama u razvoju koji zaslužuju da integracijom budu uključena u obrazovanje kao i sva druga djeca- poručio je Ačkar.

Galerija slika

U Gorici se pokrivaju sve potrebe za pomoćnicima u nastavi: "Zahtjevan je to, ali i zabavan posao koji ispunjava čovjeka!" U Gorici se pokrivaju sve potrebe za pomoćnicima u nastavi: "Zahtjevan je to, ali i zabavan posao koji ispunjava čovjeka!" U Gorici se pokrivaju sve potrebe za pomoćnicima u nastavi: "Zahtjevan je to, ali i zabavan posao koji ispunjava čovjeka!" U Gorici se pokrivaju sve potrebe za pomoćnicima u nastavi: "Zahtjevan je to, ali i zabavan posao koji ispunjava čovjeka!" U Gorici se pokrivaju sve potrebe za pomoćnicima u nastavi: "Zahtjevan je to, ali i zabavan posao koji ispunjava čovjeka!" U Gorici se pokrivaju sve potrebe za pomoćnicima u nastavi: "Zahtjevan je to, ali i zabavan posao koji ispunjava čovjeka!" U Gorici se pokrivaju sve potrebe za pomoćnicima u nastavi: "Zahtjevan je to, ali i zabavan posao koji ispunjava čovjeka!"

Podijeli