Home Izdvojeno PRORAČUN Izvršenje i rebalans na Gradskom vijeću! Evo prvih komentara

PRORAČUN Izvršenje i rebalans na Gradskom vijeću! Evo prvih komentara

PODIJELITE

Izvršenje proračuna u 2020. te prvi rebalans za 2021. dvije su ključne točke današnje, prve sjednice Gradskog vijeća nakon konstituiranja u novom sazivu. Novi i stari vijećnici raspoloženi za raspravu. Prema očekivanjima, oporba nezadovoljna, traži i očekuje više, transparentnije i bolje što se proračuna tiče.

Godina je bila teška; gospodarski izazovna, uz COVID krizu i potrese, sve to vladajući uzimaju obzir kod izvršenja u prošloj godini koju smo, s obzirom na pandemiju i smanjenu gospodarsku aktivnost ipak završili s proračunskim prihodima povećanim za osam milijuna kuna te smanjenim manjkom. Za vladajuće- uravnotežen, za oporbu- loše planiran i netransparentan.

Povukli dio kredita, odgodili dva kapitalna projekta

Od planiranog kreditnog zaduženja od 47 milijuna kuna, povukli smo i iskoristili samo 11,8 milijuna kuna, a od kapitalnih projekata odustalo se od dva- vanjskih bazena i rekonstrukcije zgrade stare općine.

No, za prolivenim mlijekom ne treba plakati, kažu oporbenjaci koji pak u ovoj godini očekuju bolje planiranje. “Ovaj je proračun vaš, pa onda očekujemo da ćete ga braniti, nema izmotavanja”, poručio je gradonačelniku Krešimiru Ačkaru njegov nekadašnji protukandidat, danas gradski vijećnik SDP-a Ivo Jelušić komentirajući predstavljen prvi rebalans proračuna.

Prvi Ačkarov rebalans

Ukupan iznos rashoda rebalansom proračuna povećava se za 1,73 posto odnosno za 9,5 milijuna kuna te u 2021. godini planirani su rashodi od 561 milijun kuna. Rebalans se prvenstveno donosi zbog potrebe usklađivanja pojedinih stavaka, a najznačajnije se odnosi na povlačenje sredstava iz EU fondova te proračuna države i županije. Tu su i sredstva osigurana nakon potresa, za civilnu zaštitu i kućice za građane koji su ostali bez doma. Najveće su izmjene u djelu za komunalne naknade i promet te još dodatnih 6,1 milijun kuna za projekt Aglomeracije. Tu su i dodatna sredstva za biciklističku infrastrukturu i izgradnju i obnovu dječjih vrtića, kao i za uskrsnice i božićnice za umirovljenike koje će se povećati.

SDP-ovac Jelušić požalio se jer se, smatra, previše novca usmjerava na informiranje i promidžbu, a smatra da je bolje da se išlo u izgradnju komunalnih objekata nego održavanje. “Rebalans je rađen optimistično, mislio sam da će biti konzervativniji. Mislim da nije realan. Napravite transparentniji proračun, da se vidi svaka točka, svaka cesta”, apelirao je Jelušić.

Bekavac pronašao tipfeler, pa nasmijao prisutne

Mostovac Ivan Bekavac pak zamjera jer nema projektne dokumentacije za izgradnju doma za stare i nemoćne, što su nam sportske dvorane neadekvatne za međunarodna natjecanja, što je trošak javne rasvjete povećan usprkos modernizaciji, a izgradnja gradskog groblja u Kušancu traje cijelu vječnost, uložena je hrpa novca, a još se ne nazire kraj. Imao je Bekavac i pravopisnu primjedbu. U jednom djelu umjesto “orezivanje” stoji “obrezivanje”. “Možda bi trebali angažirati lektora, to je važno kad se rade ovakvi važni dokumenti”, rekao je Bekavac.

HDZ-ova Marijana Kuliš i izvršenje lanjskog i prvi rebalans, u ime kluba vijećnika, ocijenila je dobrim i razumnim. Lanjski je ostvaren u skladu s planiranim, s obzirom na okolnosti i gospodarstvo, a prvi rebalans planiran na ovaj način ocjenjuje kao pozitivan i nezaobilazan korak. “Smatram da je rebalans dobar, potiče razvoj grada i rješavanje velikih projekata, a nismo zaboravili djecu, školarce ni umirovljenike”, zaključila je.

USKORO O BROJKAMA I RASPRAVI KONKRETNIJE I VIŠE….