Novosti Sport Događanja

Ponovo problemi s rampom u Mraclinu! HŽ: ''Ne zaobilazite spuštene polubranike, otklonili smo kvar''

18.08.2021. / Maja Peranić

Na željezničko-cestovnom prijelazu Mraclin evidentiran je nepravilan rad svjetlosno-zvučne signalizacije te se odmah pristupilo pregledu i ispitivanju uređaja osiguranja. Sve nepravilnosti su otklonjene 16.kolovoza 2021. u 16.00 sati – odgovorili su na naš upit o radu rampe u Mraclinu iz HŽ-a.

Podsjetimo, rampa ovog pružnog prijelaza već je ove godine bila u kvaru, a nakon nekoliko mjeseci evo novih problema.

Naime, u našu se redakciju proteklih dana javio zabrinuti građanin ukazavši na problem nepravilnog rada rampe koja se svakodnevno spusti bez da prugom prijeđe vlak. Kako nam je opisao, automobili su jedno vrijeme čekali, a nakon nekoliko minuta krenuli su zaobilaziti spuštenu rampu.

-Nakon nekih 5 minuta čekanja svi osobni automobili su krenuli obilaziti spuštenu rampu, nekih 15 automobila iz oba smjera, samo je autobus ostao čekati do kraja, nakon nekih 10 minuta rampa se podigla, a da nijedan vlak nije prošao. Prvo sam pomislio kako su vozači automobila bahati i ne da im se čekati, međutim u razgovoru s putnicima saznao sam da je to svakodnevni problem i da se ta rampa tako često spusti bez ikakvog povoda i razloga, ponekad i na puno duži period-ispričao nam zabrinuti mještanin te postavio pitanje što će se dogoditi ako se rampa spusti s razlogom?

- Ja se pitam što će se dogoditi kada rampa bude spuštena s razlogom, a auti počnu zaobilaziti tu rampu misleći da je neispravna i da se spustila bez razloga, e tada će doći do velike tragedije, neopisive tragedije-kazao nam je.

HŽ: Poštujte signalizaciju!

Upit o neispravnoj rampi uputili smo Hrvatskim željeznicama koje su nam odgovorile da se doista radilo o kvaru. On je, naime, otklonjen u ponedjeljak te je signalizacija na pružnom prijelazu u Mraclinu sada ispravna. No, iz HŽ-a apeliraju na sve sudionike u cestovnome prometu da u sličnim situacijama radi vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu poštuju prometnu signalizaciju te da ne prelaze mimo spuštenih polubranika bez obzira na moguć kvar ili izvanredan događaj.

Godišnje se polomi do 450 polubranika na pružnim prijelazima

Upravo se najviše prometnih nesreća događa na prijelazima s najvišim stupnjem osiguranja, upozoravaju.

-Na mreži pruga kojom upravlja HŽ Infrastruktura ukupno je 1499 pružnih prijelaza i svi su osigurani na jedan od zakonom propisanih načina; prometnim znakovima i trokutom preglednosti, svjetlosno-zvučnom signalizacijom ili svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima. Upravo najveći broj nesreća događa se na prijelazima s najvišim stupnjem osiguranja odnosno prijelazima osiguranima svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima. Godišnje se na tim prijelazima u prosijeku zabilježi između 400-450 lomova polubranika i u većini slučajeva polubranici su polomljeni neposredno prije prolaska vlaka radi kojega su bili spušteni-istaknuli su iz HŽ-a.

Vlak je uvijek brži

U slučaju pak izvanrednog događaja ili kvara uređaja kako je bio slučaj u Mraclinu, a zbog sigurnosti svih sudionika u prometu, strojovođa postupa u skladu s Pravilnikom o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom, odnosno prije nailaska na željezničko-cestovni prijelaz osiguran uređajem mora zaustaviti vlak i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko prijelaza i nakon davanja zvučnog signala, nastavlja vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko prijelaza te potom nastavlja vožnju najvećom dopuštenom brzinom.

HŽ također provodi akciju „Vlak je uvijek brži” kojom nastoje osvijestiti javnost na sigurno ponašanje u željezničkom prometu.

-S obzirom na to da su nesmotrenost i nepoštivanje prometnih pravila od strane sudionika u prometu i dalje vrlo čest uzrok nastanka izvanrednih događaja na željezničkoj mreži, kontinuirano provodimo edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“ kojom nastojimo osvijestiti javnost i sve sudionike u prometu, primarno djecu i mlade, o tome kako se sigurno ponašati na željezničkom području-zaključili su iz HŽ-a.

Podijeli