Novosti Sport Događanja

Prije točno 70 godina u Gorici je postavljen ovaj spomenik, znate li što simbolizira?

24.08.2021. / Petar Brnada

Golemi kip u Parku dr. Franje Tuđmana, smješten pokraj dječjeg igrališta, vježbališta i u blizini osnovne škole Eugena Kumičića, svojim dimenzijama svakodnevno plijeni pozornost prolaznicima, ali nerijetko ih ostavlja s upitnikom iznad glave jer nisu sigurni o kakvoj je skulpturi riječ.

Naime, na spomeniku nema ploče ili bilo kakvog natpisa s kojih bi se mogla pročitati poneka riječ o kipu, pa tako iako tamo stoji već sedam desetljeća, mnogi građani, kao i gosti koji posjećuju naš grad, i dalje ne znaju što simbolizira.

Riječ je, naime, o brončanom kipu „Bombaša“, prvom spomeniku palim borcima u Velikoj Gorici o kojemu više otkrivaju u Turističkoj zajednici.

-U kontekstu memorijalne plastike svakako zaslužuje pozornost prvi spomenik palim borcima u Velikoj Gorici, robustan i golijatski nadmoćno impostiran brončani kip "Bombaša" monumentalnih pretenzija kipara Emila Bohutinskog- navode iz Turističke zajednice.

Postavljen je u poluklečećem položaju na visoko uzdignutom betonskom postolju u parku pored zgrade Pučkog otvorenog učilišta 1951. godine. Ovaj umjetnik studirao je na akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Accademia di belle arti u Rimu.

Što se tiče poznatijih djela ovog umjetnika, Emil Bohutinski autor je skulpture 'Mali dječak' koja je njegov prvi javni spomenik, nastao još za vrijeme Emilova školovanja na Akademiji, 1928. godine. Brončana figura dječaka na kamenom postolju postavljena je 1939. godine na Trgu kralja Petra Krešimira IV.

Također, na zgradi nekadašnje pučke škole izgrađene 1839. godine na Gornjem gradu, nalazi se poprsje Augusta Šenoe koje je izradio Emil Bohutinski. Uz to, najprestižnija nagrada Hrvatskog kemijskog društva je medalja "Božo Težak", a dodjeljuje se za cjelokupni znanstveni opus članova društva i za zalaganje za napredak hrvatske kemije. Medalju je izradio upravo akademski kipar Emil Bohutinski, a njezin prvi dobitnik bio je nobelovac Linus Pauling (1988.).

Galerija slika

Prije točno 70 godina u Gorici je postavljen ovaj spomenik, znate li što simbolizira? Prije točno 70 godina u Gorici je postavljen ovaj spomenik, znate li što simbolizira? Prije točno 70 godina u Gorici je postavljen ovaj spomenik, znate li što simbolizira? Prije točno 70 godina u Gorici je postavljen ovaj spomenik, znate li što simbolizira? Prije točno 70 godina u Gorici je postavljen ovaj spomenik, znate li što simbolizira?

Podijeli