Novosti Sport Događanja

Lomnica se priprema za Bartolovo: I ove godine skromnija proslava, ali zadovoljstvo ostvarenim projektima

24.08.2021. / Maja Peranić

Blagdan Svetog Bartolomeja Donja Lomnica obilježava na poseban način. To je naime Dan mjesta, popularno Bartolovo koje je godinama uvijek privlačilo velik broj mještana i posjetitelja na druženja, zabavu, igru uz neizostavne nastupe KUD-a Nova Zora i gostiju. Zbog epidemiološke situacije tradicionalno veliko lomničko slavlje već drugu godinu zaredom izostaje, ipak, proslava će se, kako doznajemo iz Mjesnog odbora, održati u nešto skromnijem obliku.

-Obilježavanje će i ove godine biti malo skromnije nego inače jer ne smijemo pozivati puno ljudi. Okupit će se tek predstavnici udruga pa očekujemo 50-100 ljudi kako bismo se mogli pridržavati epidemioloških mjera-rekao nam je Milivoj Dijanežević predsjednik MO Donja Lomnica, ukratko nam predstavivši program.

Tradicionalno će se održati trodnevnice uoči samog blagdana koje počinju u četvrtak u crkvi Sveta tri kralja. U subotu u 18,30 bit će sveta misa kojoj će prisustvovati predstavnici Mjesnog odbora i udruga nakon čega slijedi polaganje vijenaca kod spomenika branitelja te svečana sjednica vijeća Mjesnog odbora. Poslije svečane sjednice slijedi nastup KUD-a Nova Zora te kratki domjenak.

U nedjelju će biti sveta misa u 11 sati u crkvi, a poslije podne je rezervirano za druženje na starom igralištu uz zabavu za djecu. U 17,30 bit će i utakmica na nogometnom igralištu uz druženje i zakusku.

-To je to koliko možemo-istaknuo je Dijanežević.

Iako ostaje žal zbog nemogućnosti održavanja onih pravih velikih proslava za Bartolovo na kakve su Lomničani navikli, sretni su i zadovoljni realiziranim projektima u proteklih godinu dana. Najviše se ističe rekonstrukcija Odranske ulice kojom je Donja Lomnica spojena s Gradićima. Projekt je to vrijedan 7,5 milijuna kuna.

-Najveći naš projekt koji smo realizirali na kraju prošlog mandata je Odranska ulica - spoj Gradića i Donje Lomnice. Dobili smo predivan novi ulaz u naše mjesto, s novom rasvjetom, pješačkim i biciklističkim stazama, cestom i to nam stvarno krasi naše mjesto-istaknuo je Dijanežević.

Najavio je i buduće projekte među kojima se najviše ističe obnova Školske i Stepanske ulice te skorašnja obnova društvenog doma.

-Uskoro krećemo u obnovu školske i dijela Stepanske ulice gdje mijenjamo sve instalacije s oborinskom kanalizacijom, također s pješačkim i biciklističkim stazama koliko će stati radi same širine. Tako da će biti uređen sam centar mjesta i naše će mjesto biti sasvim drugačije. Nakon toga planiramo krenuti u obnovu prostora oko Društvenog doma, krenut ćemo i s tim projektima da oplemenimo sam centar mjesta. Uz te veće projekte očekuju nas i unutrašnji radovi te asfaltiranje ulica-zaključio je Milivoj Dijanežević.

(foto: arhiva VGdanas)

Podijeli