Novosti Sport Događanja

Tužna obljetnica: Hrvatska se prisjeća kornatske tragedije od koje je prošlo 14 godina, u znak sjećanja vatrogasci pale sirene

30.08.2021. / Maja Peranić

Točno je 14 godina od tragedije koja je čitavu Hrvatsku zavila u crno kada je vatrena stihija na Velikom Kornatu zauvijek odnijela 12 života dobrovoljnih vatrogasaca koji su je pokušali ugasiti. Sjećanja na njih nikada neće izblijediti, a danas ih se prisjećaju kolege vatrogasci iz svih krajeva Lijepe Naše, ali i cijela Hrvatska.

Glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed u vezi obilježavanja tragedije na Kornatu pa će se tako danas u 15:25 sati upaliti sirene u trajanju od 60 sekundi u svim vatrogasnim postrojbama u Hrvatskoj. Tako će se odati počast vatrogascima stradalim na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine dok će se za vrijeme zvučnih signala vatrogasci postrojiti, upaliti svijeće te prisjetiti se svih stradalih čitanjem njihovim imena.

Podsjetimo, tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine izbio je požar na otoku Velikom Kornatu na čije je gašenje helikopterom dovezeno 13 vatrogasaca. U tragediji koja se dogodila poginuo je 12 vatrogasaca i to Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević, Ante Juričev-Mikulin, dok je jedni preživjeli Frane Lučić.

Spomen obilježje na kornatsku tragediju, 12 križeva na Kornatu, postavljeno je 2010. godine.

Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica tragično preminulih vatrogasaca prisjetila se pjesmom Križi.


KRIŽI

Do kamena kamen, do čovika čovik
Oštrican o’ trudi tiha suza biži iz hrvatske duše rodu, zemji svojoj Žujima i macon narasli su križi
Pogledaj ih, Bože, veli su i lipi
Za svakoga jedan i svi su nan isti Ka moru ferali, anđelima dota
Da se mrvu tuge u povist primisti
Ogrijat će sunce ča bura oladi
Ne čuju se više usnuli mašklini
Svaka kapja znoja priko suve fuge
Navik je ka timbar ostala na stini
Počivali u miru Božjem!

(foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Podijeli