Novosti Sport Događanja

Trideset godina velikogoričkog zavjeta: U subotu jubilarno hodočašće u Mariju Bistricu!

01.09.2021. / Petar Brnada

Jubilarno 30. velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj održat će se ove subote, 4. rujna. Kao i svih prijašnjih godina, put svetišta u Mariji Bistrici krenut će se u 5 sati ujutro ispred crkve NBDM, a sveta misa slavit će se u 18 sati.

Hodočasnike će i ove godine Ščitarjevu dočekati doručak koji spremaju dragi mještani uz pomoć Grada, a dalje će se hodati dobro poznatom rutom kroz Soblinec, Kašinu, Laz i sve do Marije Bistrice.

-Hodočasnici pješače 42 km od Velike Gorice do Marije Bistrice, časte Gospodina, zahvaljuju Gospi što je svojim zagovorom očuvala njihov grad od ratnih razaranja u Domovinskom ratu, zahvaljuju za slobodu i mole za Domovinu. Mole Marijin zagovor za sve nas, naše obitelji, roditelje i djecu, starce, djedove i bake, mladiće i djevojke. Ujedinjeni u vjeri mole za napredak u miru i zajedništvu, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, za otvorenost srca i uma za novi govor u ovom svijetu, mole za to da vrijedne ruke stave, uz Božju pomoć, na raspolaganje na dobrobit i rast Crkve i Domovine kako bi u Hrvatskoj došlo vrijeme ‚kad će procvjetati pustinja‘, prema riječima proroka Izaije- kaže župnik NBDM, Norbert Ivan Koprivec.

Hodočasnici prolaze kroz Veliku Goricu, Rakarje, Kobilić, Šćitarjevo (gdje u 7.30 ulaze na autocestu; u smjeru Varaždina), Soblinec (gdje je stanka kod župne kuće), Prepuštovec, Kašinu, Laz te stižu u Mariju Bistricu nakon 15 sati.

Prije 30 godina, 3. rujna 1991., mons. Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke Župe Navještenja Blažene Djevice Marije, dao je zavjet Mariji da će, ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Zavjet je dan u najvećoj molitvenoj skupini, kakvih je u ratno vrijeme bilo u Velikoj Gorici nekoliko, a okupljale su se od početka rata oko krajputaša, križnih drva ili kapelica na različitim mjestima u župi moliti krunicu s nakanom za mir i slobodnu Domovinu. Marija je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu, a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju toga zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu. I tako je Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo uobičajeno.

Napomenimo i da je iz Marije Bistrice organiziran povratak autobusima tako da svi oni kojima je potreban prijevoz mogu doći u župni ured i rezervirati svoje mjesto u autobusu.

Podijeli