Novosti Sport Događanja

Policija apelira: "Ne čuvajte oružje iz doba rata, predajte ga anonimno i bez sankcija dok ne bude prekasno!"

03.09.2021. / Maja Peranić

Policijska uprava Zagrebačka pokreće mjesečnu akciju „Manje oružja manje tragedija” kroz koju građani mogu dragovoljno, anonimno i bez ikakvih sankcija predati oružje koje nelegalno posjeduju. Akcija će se provesti na postajnom području Velike Gorice te su je na današnjoj konferenciji predstavili Mislav Švigir iz službe za prevenciju PU Zagrebačke te Perica Malić načelnik PP Velika Gorica.

Ratne godine su iza nas, od samog početka Domovinskog rata prošlo je već 30 godina, no na žalost, rane mnogima nisu zacijelile, a neke nikada niti neće. Mnogima koji su u ratu sudjelovali sjećanja na te dane su živopisna, i iako se nadaju da se ti strašni dani nikad neće ponoviti, u njima i dalje tinja ona sumnja što ako se to opet dogodi. Čuvaju se tako oružje i streljivo zaostalo iz doba ratnog razaranja, „zlu ne trebalo”, no često nismo ni svjesni da nam je to zlo bliže što smo mi bliže oružju koje čuvamo. Iz Policijske uprave Zagrebačke i Policijske postaje Velika Gorica, apeliraju stoga na građane i građanke koji posjeduju oružja, streljiva i minsko eksplozivne naprave zaostale iz doba rata, da ih dragovoljno predaju u sigurne ruke kako ne bi došlo do tragedija koje će zauvijek promijeniti njihove živote.

Kampanjom „Manje oružja, manje tragedija” koja se u Hrvatskoj provodi od 2007.godine, pokušava se utjecati na razmišljanja ljudi, na njihovu svijest o postojanju opasnosti držanja oružja te ih potaknuti na dragovoljnu predaju kako bi se spriječile tragedije.

Iako je akcija kroz 14 godina provođenja ostvarila rezultate diljem zemlje, Hrvatska je danas, na žalost, još uvijek puna zaostalog oružja i streljiva stoga su se i u PU Zagrebačkoj odlučili na intenziviranje spomenute kampanje.

-Još uvijek ima zaostalog oružja i streljiva, minsko eksplozivnih sredstava ima. Vidljivo je to bilo nakon petrinjskog potresa kod akcija spašavanja i evakuacije kada su vatrogasci i volonteri nalazili na što sakrivena, što zametnuta oružja i minske naprave najviše, što je dokaz da građani i dalje to nelegalno drže-ističe Mislav Švigir iz služba prevencije PU zagrebačke.



Oružje je prisutno na području cijelog zagrebačkog prstena puno više nego što je to u samom glavnom gradu, ističe, jer ga građani obično skladište po vikendicama i kućama na ruralnim područjima.

U 2020. prikupljeno 42 000 streljiva

U 2020. godini PU zagrebačka je kroz ovu akciju prikupila 53 komada automatskog oružja, 346 komada rasprskavajućeg u što spadaju ručne bombe i mine te 134 komada puški; lovačke, poluautomatske, pištolji i revolveri, gotovo 42 000 streljiva te 1,8 kilograma eksploziva, a 80% toga prikupljeno je na području Zagrebačke županije.

A velikogoričko područje posebno je zanimljivo jer graniči s nekadašnjom crtom bojišnice, pokupskim bojištem pa se ovdje nerijetko pronalazi zaostalo ili odbačeno oružje.

-Velika Gorica graniči sa Sisačko-moslavačkom županiju, a tu je i Pokupsko ratište, graniči s ratnim područjem, tu ima oružja. U šumi smo pronašli odbačeno oružje. Nije samo u pitanju sakriveno oružje već i odbačeno-upozoravaju iz policije.

Policija po oružje dolazi u "civilu", nazovite ih!

Ističu stoga, i apeliraju na građane da budu savjesni i posegnu za pravim načinom zbrinjavanja oružja. Dovoljno je samo okrenuti broj telefona policijske postaje ili 192 i pozvati službenika koji će oružje, streljivo ili minsko-eksplozivnu napravu propisno izuzeti, bez ikakvih sankcija.

-Najbitnija je, što je i u samom zakonu naglašeno, anonimnost i diskrecija. Ne pokreće se nikakav postupak, sredstva se predaju anonimno, nema pisanog traga. Kroz kampanju apeliramo na to da građani ne donose sami u policijsku postaju oružje, jer postoji rizik od aktiviranja, već pozivom na 192, ili na broj postaje ostvaruju kontakt. Bitno je da građani iskažu volju za predajom oružja, a onda naši službenici u civilnom odjelu dolaze na adresu i izuzimaju oružje, a ako se radi o minsko eksplozivnim sredstvima zatražit ćemo pomoć protueksplozijske službe da ne dovodimo ljude u neugodnu situaciju-objasnio je Švigir.

Ako pak policija oružje pronađe prije nego što ste ih pozvali, dodaju, uslijedit će kaznena ili prekršajna prijava.

-Ako mi u svojim redovnim zadaćama i postupanjima pronađemo oružje, tada više osobe ne mogu računati na dragovoljnu predaju već ide prijava i postupanje. No ako se sami javite nema sankcija ni tragova. Vaše ime nam nije bitno, nama je bitno jedino da sva oružja i sredstva prikupimo i uništimo-istaknuo je Švigir.

Za nedozvoljeno držanje oružja koja se po zakonu ne smiju posjedovati uslijedit će kaznena prijava dok za oružja za koje je potrebno imati dozvolu slijedi prekršajna prijava.

Izbjegnimo tragediju

Dobru suradnju policija ostvaruje s lovačkim udrugama koje su po prirodi vezane uz oružje te braniteljskim udrugama. Još jednom ističu kako nema potrebe i dalje držati oružje s argumentom da ćemo ga danas sutra zatrebati.

-Imamo svoju vojsku, članica smo NATO-a, nema smisla držati puške i bombe, prije ćemo napraviti veliku štetu ako neko dijete dođe do toga, jer dječja znatiželja je velika, nego što ćemo time obraniti državu. Imamo danas puno više oružja kao država nego što smo tada imali. Dolazi i do obiteljskog nasilja i tragedija u obiteljima koje posjeduju oružje-istaknuli su iz policije.

Iako će ova akcija intenzivno provoditi tijekom rujna, oružje anonimno i bez sankcija možete predati cijelu godinu, a policija će je nastaviti provoditi i dalje sve dok se, kažu, Hrvatska ne očisti od oružja, odnosno postigne neku zadovoljavajuću brojku. Sve informacije o akciji „Manje oružja manje tragedija” možete dobiti i na besplatan broj telefona 08008892.

Podijeli