Novosti Sport Događanja

Orle: Počinju seizmička mjerenja, iz Općine pojasnili kako prijaviti nastalu štetu na zemljištu

09.09.2021. / Petar Brnada

Kako smo i najavili sredinom kolovoza, na području Zagrebačke županije krenula su seizmička mjerenja koja uz velikogorički prostor obuhvaćaju i susjednu nam općinu Orle.

Mjerenja će se u općini odvijati tijekom sljedeća tri tjedna, a iz Općine Orle danas javljaj da su provoditelji istraživanja dostavili obrazac kojim možete prijaviti nastalu štetu na zemljištu na kojem se provodilo seizmičko istraživanje.

Obrazac možete preuzeti OVDJE te ga nakon ispunjavanja dostaviti na mail adresu: info@opcina-orle.hr, poštom: Općina Orle, Orle 5, 10411 Orle ili osobno u Općinu, priopćili su iz Općine te u ime provoditelja istraživanja zahvalili na razumijevanju.

Seizmičko snimanje

Seizmičko snimanje se izvodi na način da se promatra kretanje seizmičkog vala od njegovoga izvora na površini do geoloških elemenata u podzemlju od kojih se on reflektira i njegov povratak do prijamnika – geofona. Val kreira izvor na površini – radno vozilo koje u pravilnim razmacima emitira kratkotrajni seizmički (zvučni) val u podzemlje u trajanju do pet sekundi. Povratkom vala na površinu – na kojoj se nalaze bežični geofoni – dobivamo jasnu sliku onoga što se nalazi ispod zemlje.

Identična istraživanja provodila su se tijekom cijelog proljeća na području Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Osječko-baranjske županije. Prije nekoliko godina uspješno je proveden projekt istraživanja i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Slična snimanja seizmike djelomično napravljena su u ovom kraju i 1998. godine, ali sad je riječ o modernoj tehnologiji koja nam omogućava puno bolje razumijevanje podzemlja.

Svi prikupljeni podaci su vlasništvo Republike Hrvatske i prema Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika dostupni su svim akademskim, znanstvenim i obrazovnim te državnim institucijama.

Podijeli