Novosti Sport Događanja

Kreće 'premijerka': Goričani na otvaranju nove sezone igraju derbi kod Dubrave

11.09.2021. / Damir Žbulj

Gostovanjem kod zagrebačke Dubrave, u subotu od 19 sati, rukometaši Gorice kreću u novu sezonu Paket24 Premijer lige.

Hrvatsko rukometno prvenstvo ima novi sustav natjecanja, klubovi su podijeljeni u dvije skupine po osam, a nakon što se odigra 14 kola, svatko sa svakim doma i u gostima, tri najbolje ekipa iz Lige A i Lige B ulaze u Ligu za prvaka.

Nadamo se kako će tamo ipak na kraju natjecanja naći i Goričani, koji su to propustili napraviti prošle sezone.

Na klupi je i dalje Andrija Nikolić, trener koji je stigao na 'posudbu' iz redova PPD Zagreba, koji još uvijek s Goricom ima 'odnos suradnje i parterstva'. No, u punom manjem obujmu nego ranije i s puno manje igrača na posudbi...

Kadar nije pretrpio neke značajnije promjene, osim što se u 'staro jato' vratio Ivan Laljek i njegov dolazak bit će veliko pojačanje za trenera Nikolića, koji jako dobro zna sve njegove kvalitete. Stigao je i Kajo Cikatić iz Metalca.

Vratar Stipe Purić branit će boje Sesveta, Bruno Negran otišao je u Karlovac, dok je Domagoj Grizelj rukometni put nastavio u inozemstvu.

Na golu Gorice ćemo tako i dalje gledati iskusnog Tomislava Sladoljeva, ali i mlade nade Mislava Turčića i Ivana Jozepovića.

Na lijevo krilu bit će Juro Čakarić i Zvonimir Turkalj, a na desnom kapetan Hrvoje Ceković.

Protivničke mreže s pozicije desnog vanjskog ponovno će parati Lucian Bura, pomagat će mu izuzetno talentirani Matej Svržnjak, kad se u potpunosti oporavi od ozljede, dok će se za organizaciju igre Gorice, uz Laljeka, brinuti Filip Goričanec. Minutama u seniorskom rukometu nada se i Fran Solariček...

Dodatni iskorak na bekovskoj poziciji očekuje se i od mladog i potentnog domaćeg dečka Frana Tomašića, dok će na poziciji lijevog vanjskog prve udarne igle biti Dominik Novak i Tomislav Barišić. Mateo Kesić također će čekati svoju priliku...

Pivotske pozicije pojačao je Cikatić, no, Gorica na mjestu kružnog napadača ima i Dominika Gala i Julijana Šalića, koji će ponovno biti važne karike u igri trenera Nikolića.

Gostovanje kod Dubrave bit će pravi derbi na otvaranju sezone, a Goričane već u drugom kolu čeka okršaj kod 'vječitog' hrvatskog prvaka PPD Zagreba, koji se nakon deset godina ipak vraća u hrvatskog prvenstvo od početka sezone.

U Ligi A su još i Rudar iz Ruda, Umag, vinkovačka Spačva, Karlovac i Poreč. U Ligi B igraju Nexe, Varaždin 1930, Trogir, Dubrovnik RKHM, Moslavina, Zamet, Sesvete i Bjelovar.

I u Ligi za prvaka igrat će svatko sa svakim. Pri tome, svih šest klubova kreće 'od nule'. Nakon deset kola nećemo odmah dobiti novog prvaka, nego će dva najbolja kluba igrati doigravanje, u sistemu 'tko prvi stigne do šest bodova'. U tom finalnom okršaju, priznaju se međusobni bodovi osvojeni u Ligi za prvaka.

Treće i četvrto plasirane ekipa iz Lige za prvaka igraju po istom sustavu za mjesto u EHF Europskoj ligi. Važno je reći da četvrto mjesto ne jamči nastup u tom europskom natjecanju, već to zavisi od rezultata u hrvatskom rukometnom Kupu.

Klubovi koji su bili peti i šesti u tom dijelu natjecanja, ne igraju za poredak, već se računa poredak iz Lige za prvaka.

Preostalih deset klubova, od četvrtog do osmog mjesta u svakoj skupini, nastavlja natjecanje u Ligi za ostanak. Ti klubovi prenose bodove iz međusobnih susreta, kao i gol-razliku. U Ligi za ostanak međusobno igraju klubovi koji nisu bili zajedno u grupi. Tako će i oni odigrati još deset kola.

Dvije najslabije ekipe, a to znači one koje osvoje deveto i deseto mjesto Lige za ostanak, napuštaju ligu. Klubovi koji su osvojili sedmo i osmo mjesto u Ligi za ostanak, igraju dodatne kvalifikacije za ostanak s drugoplasiranim klubovima: 1. HRL JUG/SJEVER.

 

Gorica je s Dubravom odigrala i prijateljsku utakmicu na početku priprema, koju je uvjerljivo dobila, no, suparnici su tada bili oslabljeni za velik broj mladih hrvatskih reprezentativaca.

Dobru formu Nikolićeva ekipa pokazala je i na pripremnom turniru u Sloveniji, gdje je u finalu svladala riječki Zamet.

Trener Nikolić je prije početka natjecanja realan, ali i optimističan. Naravno, istaknuo je kako je prvenstveni cilj ulazak u Ligu za prvaka, odnosno osvajanje jednog od preostala dva mjesta u skupini A, iza neprikosnovenih Zagrebaša.

"Gorica je sigurno, uz PPD Zagreb, najiskusnija i najčvršća momčad naše skupine. Vratio im se Laljek koji će im biti veliko pojačanje. Na golu je Sladoljev i to su mahom igrači koji godinama igraju zajedno. Sigurno da će biti jako teško, ali naša mladost, borbenost i želja za dokazivanjem im može pomrsiti račune," najavio je suparnički trener Krešo Ivanković.

Utakmica se igra u dvorani u Dubravi od 19 sati, ulaznica je 20 kuna, a gledatelji smiju na tribinu uz predočenje COVID putovnice ili negativnog brzog antigenskog testa, koji ne smije biti stariji od 24 sata te PCR testa, ne starijeg od 48 sati.

Podijeli