BUŠEVEC U ZNAKU PROSLAVA: Nakon vatrogasaca, veliku obljetnicu proslavio i Ogranak seljačke sloge

Ogranak seljačke sloge Buševec proslavio je stotu obljetnicu osnutka
oss_busevec_120921_autor_fotografije_drazen_kopac__2.jpg__648x432_q85_subsampling-2 Dražen Kopač

Ogranak seljačke sloge Buševec proslavio je stotu obljetnicu osnutka. Osnovan u travnju 1920., kao prvo hrvatsko seljačko, prosvjetno i dobrotvorno društvo, Ogranak danas okuplja četiristotinjak članova. Polovica njih, kroz razne sekcije – najmasovnije su folklorna i dramska – aktivno sudjeluje u njegovu radu.

-Punih stotinu godina čuvamo tradiciju i odgajamo mlade ljude kako čuvati baštinu. Proputovali smo cijelu Hrvatsku, uzduž i poprijeko, ali i dobar dio svijeta- kaže Nenad Rožić, predsjednik Ogranka.

Dražen Kopač

Govori da u svakome društvu, za njegov uspješan rad, treba postojati ‘sveto trojstvo’.

-Morate imati ljude koji su zainteresirani da nešto rade i da to što rade i vole, morate imati dobre voditelje koji mogu te ljude voditi i usmjeravati i na kraju morate imati dobro rukovodstvo koje može ‘skupiti novčeke’ kako bi to sve funkcioniralo- kaže Rožić.

Dražen Kopač

Prisutne na svečanoj sjednici upoznao je s europskim projektom “Buš eko?!” kojemu je krajnji cilj revitalizacija društvenoga doma u Buševcu. Za sjednice je prikazan i dokumentarni film o stoljeću rada Ogranka te su ‘promovirani’ novi počasni članovi. Nakon završetka sjednice otvoren je prostor Etno zadruge Buševec. U ime Zagrebačke županije, ali i kao izaslanik predsjednika Vlade RH, svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Ervin Kolarec. Rekao je da je svako mjesto bogato onoliko koliko ima bogat društveni život.

-Ogranak seljačke sloge iz Buševca baštini tradiciju Turopolja, a svijetom prenosi ne samo stijeg Turopolja, nego i Velike Gorice, naše županije i Hrvatske u cjelini. Prepoznatljiv je po svojim aktivnostima i djelovanju, zbog čega i zaslužuje pomoć Županije. Zajedno s Gradom, podupirat ćemo sve njegove dobre programe i projekte- rekao je Kolarec.

Dražen Kopač

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, istaknuo je da je Ogranak primjer dobroga kulturnog rada, čuvara baštine i nositelje društvenoga života. Rekao je i da su članovi Ogranka, kroz povijest, bili preteče mnogih kulturnih događaja u velikogoričkome kraju, a takvi su i danas.

Dražen Kopač

-Ogranak je pokazao i kako kultura može koristiti europske fondove. Kada dobije jednu kunu, od nje stvori tri- rekao je Ačkar.

Događanja
Grad
Hrvatska
Velika Gorica
Zagrebačka županija