in ,

Ogranak seljačke sloge Buševec proslavio stotu obljetnicu osnutka

Obilježeno prvih 100!

Foto: Dražen Kopač

Osnovan u travnju 1920., kao prvo hrvatsko seljačko, prosvjetno i dobrotvorno društvo, Ogranak danas okuplja četiristotinjak članova. Polovica njih, kroz razne sekcije – najmasovnije su folklorna i dramska – aktivno sudjeluje u njegovu radu.

„Punih stotinu godina čuvamo tradiciju i odgajamo mlade ljude kako čuvati baštinu. Proputovali smo cijelu Hrvatsku, uzduž i poprijeko, ali i dobar dio svijeta“, kaže Nenad Rožić, predsjednik Ogranka. Govori da u svakome društvu, za njegov uspješan rad, treba postojati ‘sveto trojstvo’.

Foto: Dražen Kopač

„Morate imati ljude koji su zainteresirani da nešto rade i da to što rade i vole, morate imati dobre voditelje koji mogu te ljude voditi i usmjeravati i na kraju morate imati dobro rukovodstvo koje može ‘skupiti novčeke’ kako bi to sve funkcioniralo“, kaže Rožić. Prisutne na svečanoj sjednici upoznao je s europskim projektom “Buš eko?!” kojemu je krajnji cilj revitalizacija društvenoga doma u Buševcu. Za sjednice je prikazan i dokumentarni film o stoljeću rada Ogranka te su ‘promovirani’ novi počasni članovi. Nakon završetka sjednice otvoren je prostor Etno zadruge Buševec. U ime Zagrebačke županije, ali i kao izaslanik predsjednika Vlade RH, svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Ervin Kolarec. Rekao je da je svako mjesto bogato onoliko koliko ima bogat društveni život.

Foto: Dražen Kopač

„Ogranak seljačke sloge iz Buševca baštini tradiciju Turopolja, a svijetom prenosi ne samo stijeg Turopolja, nego i Velike Gorice, naše županije i Hrvatske u cjelini. Prepoznatljiv je po svojim aktivnostima i djelovanju, zbog čega i zaslužuje pomoć Županije. Zajedno s Gradom, podupirat ćemo sve njegove dobre programe i projekte“, rekao je Kolarec. Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, istaknuo je da je Ogranak primjer dobroga kulturnog rada, čuvara baštine i nositelje društvenoga života. Rekao je i da su članovi Ogranka, kroz povijest, bili preteče mnogih kulturnih događaja u velikogoričkome kraju, a takvi su i danas.

Foto: Dražen Kopač

„Ogranak je pokazao i kako kultura može koristiti europske fondove. Kada dobije jednu kunu, od nje stvori tri“, rekao je Ačkar.

Foto: Facebook Krešimir Ačkar

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

-1 Points
Upvote Downvote