Dan općine Križ

Više od 500 milijuna kuna ulaže LIDL u gradnju logističko-distributivnog centra u Križu. Time je, kaže općinski načelnik Marko Magdić, 'revitalizirana' tamošnja poduzetnička zona.

„Nikada u povijesti općine nije bilo investicije takvoga obima. No, na tome nećemo stati! Razgovaramo s nekoliko novih investitora koji su spremni uložiti u zonu, što nas posebno veseli. Stvorili smo sve preduvjete za njihov dolazak“, na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, u prigodi Dana Križa, rekao je Magdić. Sjednica je održana u prostoru novosagrađenoga Dječjeg vrtića "Križić-kružić".

„Ovaj vrtić bio je naš dugogodišnji san, ali i nužna potreba za objedinjavanje dvaju dosadašnjih vrtićkih objekata“, rekao je Magdić. U svome govoru naglasio je i ulaganja općine u asfaltiranje cesta, kao i obnovu društvenih i vatrogasnih domova. „Želja je da mlade obitelji ostaju živjeti u Križu“, naglasio je Magdić.

U ime Županije, ali i kao izaslanik predsjednika Vlade RH, sjednici je prisustvovao župan Stjepan Kožić. Rekao je da bez investicija nema razvoja.

„Vlada RH osigurala je značajna financijska sredstva za naredno programsko razdoblje. Pred nama je 24,5 milijarde eura, a kada tome dodamo dodatnih 5,3 milijarde eura iz prethodnog Višegodišnjeg financijskog okvira, ukupno nam je na raspolaganju oko 30 milijardi eura. Na nama je da iskoristimo ta sredstva. Ako budemo inovativni i zajedno pripremali projekta vjerujem da ćemo, u najvećoj mjeri, to i učiniti. Time ćemo dati zamah gospodarstvu i poboljšanju ukupne kvalitete življenja“, rekao je Kožić. Rekao je i da gradovima i općinama, u realizaciji njihovih projekata, pomaže i Županija. Govorio je o i 883 milijuna kuna vrijednom projektu vodoopskrbe istočnoga dijela Županije, u kojega je uključena i Općina Križ.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora prisutnima se obratio saborski zastupnik i načelnik Rugvice Mato Čičak, rekavši da posebno raduju ulaganja Općine u djecu i mlade. Izaslanik Predsjednika RH bio je gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel. Čestitao je Općini na korištenju europskih sredstava i rekao da je danas upravljanje općinama i gradovima veliki izazov.

Tradicionalno, za sjednice su uručena i općinska priznanja. Priznaje "14. rujan" primio je Branko Arbanas, počasni predsjednik općinske Vatrogasne zajednice, dok su zahvalnice općinskoga načelnika uručene Stjepanu Cumbaju, Učeničkoj zadruzi "Jabuka" OŠ Milke Trnine i Marijani Bašica. Plaketu "Josip Badalić" primila je Jelena Rajčić, a Plaketu "Milka Trnina" Dubravka Šeparović Mušović.