Održan 2. kolegij župana Hrvatske zajednice županija

Analiza promjena i novina koje donosi novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o obrtu te uspostava kvalitetnijeg javno-linijskog prijevoza bile su okosnica današnjeg, drugog po redu, kolegija župana Hrvatske zajednice županija kojem je u ime Zagrebačke županije nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec.

Vezano za novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, na kolegiju je rečeno da će ubrzati i olakšati postupak raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, dok su strateškim planovima Zajedničke poljoprivredne politike od 2023. do 2027. osigurana sredstva za izravna plaćanja, poboljšanje ruralne infrastrukture te pomorstvo i ribarstvo. O tim novinama prisutne je izvijestio tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek.

Uoči donošenja novog Zakona o obrtu razgovaralo se o izmjenama koje predviđaju novu organizaciju obrtničke komore. Naime, trenutno je komorski sustav organiziran na tri razine – Hrvatska obrtnička komora kao nacionalno udruženje, 20 područnih komora i 112 udruženja obrtnika, a prema novom Prijedlogu zakona ukinule bi se područne obrtničke komore, koje su organizirane u skladu s regionalnim ustrojem. S obzirom na to da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo županije, stav županija je da ih treba zadržati u takvom obliku.

Raspravljajući o stanju javno-linijskog prijevoza putnika u svim hrvatskim županijama, zaključeno je da je zajednički prioritet u narednom razdoblju uspostaviti kvalitetniji sustav.