Novosti Sport Događanja

U VG Komunalcu više od 130 osuđenika bilo je na radu za opće dobro: Većina ih obavljala građevinske poslove odgovorno i profesionalno

21.09.2021. / Maja Peranić

Već nekoliko godina, točnije od 2016.godine, VG Komunalac surađuje s Ministarstvom pravosuđa na način da osuđenicima pruža mogućnost rada za opće dobro. Samo kroz ovu i proteklu godinu rad za opće dobro u VG komunalcu odradilo je više od 130 osuđenika što je ovoj gradskoj tvrtki, koja uvijek ima potrebu za radnom snagom, donijelo značajne uštede.

-Osim što se osuđenicima omogućuje uključivanje u društvenu zajednicu te razvijanje svijesti od štetnosti određenih ponašanja i posljedica izazvanih počinjenim kaznenim, odnosno prekršajnim djelom, rad za opće dobro predstavlja i veliku uštedu za VG Komunalac kao društvo. U 2020. i 2021. godini do sada je rad za opće dobro u VG Komunalcu odradilo više od 130 osuđenika, što u satima rada iznosi preko 17.000 sati. Na ovaj način podižemo svijest o ovom korisnom obliku resocijalizacije osuđenika-ističu iz VG Komunalca.

Radnici su odgovorni i profesionalni

Kažu nam kako osuđenici većinom rade građevinske poslove, a velika većina njih pokazala se vrlo odgovornima.

- To su većinom građevinski poslovi, radovi na građevini, „na lopati” kako bi se reklo i održavanju prometnica i površina koje ne zahtijevaju prevelika znanja i stručnost na terenu-kažu iz VG Komunalca.

- Velika većina njih pokazali su se jako odgovornima, svoj posao prihvaćaju i rade ga dobro i profesionalno, odnosno te poslove koji su im dodijeljeni od trenutno nadređenih, naših majstora koji su zaduženi za to. Tako da se ta praksa pokazala vrlo dobrom – dodali su.

Cijeli postupak njihove preraspodjele na društveni rad određuje Ured za probaciju Ministarstva pravosuđa nakon čega poslove na terenu dodjeljuje VG Komunalac.

Na društveni rad dolaze i žene i muškarci

Dosad se mahom radilo o muškarcima na društvenom radu, no bilo je tu i žena, kažu nam, koje su radile na sadnji cvijeća i sličnim poslovima.

U VG Komunalcu zadovoljni su radnicima osuđenicima pa suradnju s ministarstvom planiraju nastaviti i dalje. Jedina su gradska tvrtka koja ima ugovor s Ministarstvom za takav rad, što im je omogućilo da ostvare i velike uštede.

-Radne snage nikad dosta. Imamo stalno zaposlene na gradilištima, a ovi radnici nam dobro dođu kao ispomoć. Planiramo i dalje nastaviti suradnju s Ministarstvom koliko god će nam slati radnike, oni su isto zadovoljni, a nama, a i cijelom Gradu to predstavlja uštede jer kad se svi ti sati zbroje to su veliki iznosi na godišnjim razinama koje bi mi morali potrošiti zapošljavanjem ljudi-zaključili su iz VG Komunalca.

Podijeli