Novosti Sport Događanja

Aglomeracija: Izvršeno 70% radova na kanalizacijskoj mreži, ponude za pročistač otvaraju se 25. listopada

22.09.2021. / Maja Peranić

U prostorijama gradske vijećnice jutros je održano javno predstavljanje projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica. Projekt napreduje prema zadanim rokovima, a njegova realizacija odvija se kroz tri cjeline. Na dan 31. kolovoza na cjelini A fizički je izvedeno 87,31% ugovorenih radova te financijski realizirano 63,71% ugovorenog iznosa, cjelina A2 realizirana je 67,21% fizičkih radova, te je 37,37% financijski realizirano, dok su na cjelini A3 fizički radovi ostvareni u 56,67% ugovorenih količina, te 32,03% financijskog iznosa je izvedeno. To ukupno govori o 70,3% realiziranih fizičkih radova.

Koliko je projekt značajan za Velikogoričane, stanovnike svih naselja ponovo je istaknuo direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić kazavši da se radi o najznačajnijem projektu u povijesti našeg grada.

-Što se tiče same izvedbe radova, moram priznati da sam vrlo zadovoljan zato što pratimo dinamiku radova, odnosno prema fizičkim pokazateljima vidljivo je da smo puno više ispred zadanog roka izvedenih radova-kazao je Višić dodavši kako je svjestan i problema koji radovi uzrokuju na terenu te zamolio za dodatno strpljenje građana.

-Moram moliti za još strpljenja zato što ćemo na kraju dobiti jedan hvalevrijedan konačan proizvod za sve građane i za djecu i da zaštitimo vodu koju imamo na ovom području. Svi građani slobodno se mogu javiti kod nas za sve informacije vezane uz predaju zahtjeva priključenja na kanalizacijsku mrežu. Samo priključenje dogodit će se u momentu kada se dobiju uporabne dozvole i kada ćemo moći u pogon pustiti kompletnu kanalizacijsku mrežu-dodao je direktor dodavši da se radi o 5000 novih priključaka.

Ponude za pročistač otvaraju se 25. listopada

Što se tiče natječaja za pročistač otpadnih voda, ponude pristigle na natječaj bit će otvorene 25. listopada. Za taj projekt, ističe Višić, također nema bojazni iako je žalba pristigla na dokumentaciju vezanu za natječaj usporila cijeli proces. Zbog tog kašnjenja, kaže Višić, projekt će morati u drugu fazu financiranja, no neće stati.

-Svi znamo da su cijene materijala porasle. Kompletna vrijednost svih radova je kroz novu nivelaciju i studije predana u Europu na odobrenje. Vrlo vjerojatno zbog evidentnog kašnjenja u samoj proceduri izvođenja radova, odnosno odabira izvođača i početka izvođenja radova za uređaj, to će nam prolongirati neki vremenski period gdje ćemo vjerojatno morati prijeći u drugu fazu sufinanciranja iz Europske unije. No to ne bi trebalo predstavljati problem u smisli da će projekt stati. Projekt neće stati. Ići će do kraja i iznaći će se sredstva da li iz nacionalne razine ili s europske-kazao je Višić.

Aglomeracija Velika Gorica jedan od 60 takvih projekata u Hrvatskoj

Da nema bojazni za realizaciju projekta kazala je i Fani Bojanić iz Hrvatskih voda, vd. voditeljica sektora za projekte sufinancirane EU sredstvima kazavši kako Velika Gorica ne odstupa od drugih sredina kad su u pitanju ovakvi projekti kakvih se u Hrvatskoj trenutno provodi 60, a sve pod nadzorom Hrvatskih voda. Velikogorički pročistač, s toga, nije jedini s kojim se kasni. 

-Projekt napreduje dobro. U operativnom je razdoblju 2014.-2020. koji završavamo krajem 2023. godine na razini cijele Hrvatske. Nakon toga 5 milijardi eura sredstava nam je na raspolaganju u budućem razdoblju. Europa prepoznaje problem kašnjenja pa se planovi pomiću. S obzirom na dinamiku nije upitno u smislu realizacije samih ugovora koji su ugovoreni pri čemu mislim na izgradnju same mreže te ostalih objekata, dok uređaj za pročišćavanje koji je u ponovnoj nabavi vjerojatno neće biti gotov do kraja ovog operativnog razdoblja, ali to neće biti jedini od ovih 60 koji će ili biti fazirani ili ovisno o stupnju izgrađenosti će se odrediti hoće li se eventualni preostatak financirati nacionalnim sredstvima ili će biti faziran u sljedeće operativno razdoblje-rekla je Bojanić.

Bojanić je istaknula koliko je ovaj projekt jedana "kockica u nizu" značajnih projekata za očuvanje vode kao prirodnog bogatstva našeg područja.

-Važnost svakog projekta je velika, a u slučaju velikogoričkog zbog toga što tim projektom štitimo podzemne vode na ovom području koje su vodoopskrbni resurs, a ujedno štitimo i okoliš tako. Također, dižemo i standard života koji je primjeren kako stanovništvu tako i u smislu zaštite okoliša te se priključujemo Europi i standardima koje Europa od nas traži-kazala je Bojanić.

Ačkar: Projekt je složen i kompleksan, potrebno je strpljenje

Realizacijom dosad ostvarenog zadovoljan je i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je svjestan da projekt Aglomeracije na samom terenu stvara i određene probleme. No u dogovoru sa strukom i mještanima na probleme se odgovara, a građane se dodatno moli za strpljenje dok traju radovi.

-Najvažniji projekt u povijesti grada Velike Gorice koji je iznimno kompleksan, složen i zahtjevan te iziskuje strpljenje sviju nas, kao i visoki nivo stručnosti, ali i strpljenja naših sugrađana s obzirom na to da govorimo o prometnicama i otežavanju svakodnevnog kretanja naših Velikogoričana. Ljeti je prašina, a zimi nastaju rupe i blato što svakako narušava kvalitetu života naših sugrađana. Međutim projekt aglomeracije je takav i zajedničkim snagama moramo učiniti sve da što prije na što kvalitetniji način projekt završimo u rokovima-rekao je Ačkar pozvavši građane na strpljivost.

-Moramo poštivati pravila struke, a negdje je moguće i dodatni komunalni standard napraviti. Gdje god imamo priliku iskoristit ćemo da unutar projekta komunalnu infrastrukturu dignemo na jedan bolji i viši nivo. Mi smo već sada okrenuti prema Aglomeraciji 2, odnosno naseljima koja nisu obuhvaćena ovom aglomeracijom. Ona će moći krenuti u onome trenutku kada Aglomeracija 1 bude gotova. Drugi projekt na kojemu intenzivno radimo obuhvaća domaćinstva koja nisu ovim projektom obuhvaćena jer nisu bili u projektu koji je izrađen prije desetak godina. Vrijednost tih radova je oko 17 milijuna kuna koje ćemo osigurati u suradnji s Hrvatskim vodama kako bi i ta domaćinstva koja za sada nisu bila obuhvaćena projekta dobila kanalizaciju-rekao je gradonačelnik.

Dodao je i kako je jučer održan redovni sastanak sa svim predsjednicima Mjesnih odbora kojem se vrlo otvoreno pristupilo i tražilo da se iznesu problemi koji trenutno postoje te ponude rješenja. Na taj način, kazao je Ačkar, ostvarena je dobra komunikacija koja za cilj ima zajedničko rješavanje problema na terenu.

Građani su danas sve o projektu Aglomeracije mogli doznati i putem promotivnih štandova postavljenih na nekoliko lokacija u gradu.

Podijeli