Novosti Sport Događanja

VG Čistoća se priprema za novi sustav gospodarenja otpadom: „Unaprjeđuje se kvaliteta javne usluge, u korak s najboljim europskim rješenjima“

27.09.2021. / Redakcija

Razdvajanje na kućnom pragu, odvoz svih frakcija kućnog otpada te naplata prema količini predanog miješanog komunalnog otpada, glavne su novosti novog sustava gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici koji uskoro čeka građane. Grad Velika Gorica i VG Čistoća pripremaju se za implementaciju sustava te je ovih dana Grad Velika Gorica započeo savjetovanje s javnošću o gradskoj Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Odluka je pripremljena u suradnji s VG Čistoćom, a stoga smo s direktorom Ivanom Rakom porazgovarali o promjenama koje nas čekaju.

- Najveća promjena dogodit će se kod korisnika koji su do sada imali samo zeleni spremnik, spremnik za miješani komunalni otpad. Ti će korisnici dobiti plavi spremnik za papir, žuti za pet-met ambalažu te smeđi za biootpad ili u slučaju da žele kompostirati umjesto smeđeg spremnika dodijelit će im se kućni komposter. Korisnici će tako razvrstavati otpad na kućnom pragu, što je i cilj kako bi se smanjile količine miješanog komunalnog otpada koje završavaju na odlagalištu, a istovremeno ispunili zahtjevi nacionalnih i EU propisa – započinje Rak.

Veći broj spremnika u koje ćemo odlagati frakcije otpada podrazumijeva i veći broj odvoza. Korisnici usluga VG Čistoće u kućama u ruralnom dijelu grada, koji su do sada imali četiri odvoza mjesečno, imat će dodatan odvoz plastike, papira i biootpada, odnosno ukupno do deset odvoza mjesečno. Je li VG Čistoća spremna za to?

- Morat ćemo uz postojeće kamione nabavljati nove, zapošljavati nove djelatnike, a to su uz povećane troškove zbrinjavanja otpada dodatni troškovi novog sustava. Krivo je mišljenje da se na otpadu zarađuje, to je bilo moguće prije desetak godina, no stanje se potpuno promijenilo na tržištu sekundarnih sirovina, te je zbrinjavanje trenutno isključivo trošak poslovanja. Plastika se jednostavno nema kome prodati, ona završava u spalionicama u drugim zemljama i mi plaćamo zbrinjavanje odnosno preuzimanje te plastike od nas. Najveći problem VG Čistoće je biorazgradivi otpad koji se po zakonu mora preuzimati od korisnika jednom tjedno. Sada smo u prvoj fazi gradnje kompostane, no dok se ne izgradi biootpad ćemo morati predavati ovlaštenim zbrinjavateljima, što je vrlo skupo. Kako željezo građani direktno prodaju, jedina frakcija koja se još može prodati je papir, no to je mizerno u usporedbi s troškovima zbrinjavanja plastike ili biootpada – pojašnjava nam direktor Rak.

Glomazni otpad preuzimat će se na kućnog pragu, naručena i drobilica

I dok ćemo na kućnom pragu iz miješanog komunalnog otpada razdvajati biootpad, papirnatu i metalnu ambalažu te plastiku, za staklo su već postavljeni dodatni spremnici po naseljima. Uz ostalo, s kućnog praga odvozit će se i glomazni otpad.

- Novitet je i da svaki naš korisnik u cijeni javne usluge, uz korištenje reciklažnog dvorišta, ima jednom godišnje pravo besplatnog odvoza glomaznog otpada s kućnog praga. Znači, građani će od VG Čistoće zatražiti termin odvoza glomaznog otpada, mi ćemo doći po njega i besplatno ga zbrinuti – kaže Rak.

Novom gradskom odlukom propisane su maksimalne količine svih vrsta otpada koje građani svakog mjeseca mogu ostaviti u reciklažnim dvorištima. Velik problem predstavlja građevinski otpad koji se i „uvozi“ iz susjednog Zagreba nakon potresa te završava u prirodi. VG Čistoća je stoga u procesu nabavke velike drobilice kojom bi nastojala stati na kraj takvoj praksi.

- Već smo u postupku nabavke drobilice koja će imati priključak za drobljenje kamena, i uz sito, dobili bi granulat koji ćemo moći prodavati. Ta drobilica će usitnjavati i glomazni otpad koji će tako imati daleko manji volumen na odlagalištu. Imamo i građevinsku dozvolu za dogradnju reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, no čeka se raspisivanje natječaja od strane Fonda za zaštitu okoliša jer je projekt procijenjen na 12 milijuna kuna što je velik zalogaj za nas bez sufinanciranja od strane Fonda – pojašnjava direktor VG Čistoće.

Svi imaju jednake uvjete, razlika u računima ovisit će o broju predanih zelenih kanti

Ono što je novim Zakonom o gospodarenju otpadom stavljeno u fokus je načelo „onečišćivač plaća“ odnosno da ćemo sami utjecati na iznose mjesečnih računa. Odvoz spremnika za razvrstani otpad se ne naplaćuje, a ako njih napunimo znači da ćemo manje predavati zeleni spremnik čiji odvoz se plaća.

- Cijena je definirana Zakonom u dva dijela kao cijena minimalne javne usluge odnosno fiksni dio cijene javne usluge koja će biti na cijelom području Grada Velike Gorice ista za sve naše građane korisnike, te kao varijabilni dio iznosa koji će ovisiti o tome koliko puta korisnici predaju zeleni spremnik na odvoz.  Do sada su korisnici u privatnim kućama i stambenim zgradama imali različitu cijenu usluge, a sada će svi korisnici imati jedinstvenu cijenu javne usluge (fiksni dio) što je propisano Zakonom o gospodarenju otpadom – pojašnjava.

Govoreći o konkretnim iznosima koje možemo očekivati na računima, direktor VG Čistoće nam objašnjava da će fiksni dio, odnosno cijena minimalne javne usluge, iznositi 56 kuna (+PDV 13%) mjesečno. Sedam kuna popusta na taj iznos imat će kućanstva koja su preuzela kompostere umjesto smeđih kanti kao i stanari u zgradama koji budu zajednički koristili uslugu odvoza glomaznog otpada jednom godišnje besplatno. Varijabilni dio odnosno cijena odvoza zelene kante utvrdit će se cjenikom, no zbrinjavanje otpada iz jedne zelene kante neće biti više od 10 kuna.

- Ciljamo da s tom cijenom minimalne javne usluge od 49 kuna za većinu korisnika, i korištenjem četiri odvoza mjesečno, računi će biti svakako ispod 100 kuna. Svaki korisnik može utjecati na iznos tog računa razvrstavanjem otpada. Prosjek je u gradovima koji su uveli takav sustav da se broj odvoza zelenog spremnika spustio na dva odvoza mjesečno i računamo da bi time došli do računa ispod 80 kuna. Sukladno zakonskim propisima i činjenici da se uvodi jedinstven sustav naplate usluge, dijelu korisnika će računi porasti, a dijelu će se smanjiti – navodi Rak pojašnjavajući da se u stavkama računa nalazi i dio koji se ne odnosi na poslovanje VG Čistoće kao što je stavka kapitalne naknade za ulaganje u građevine za gospodarenje otpadom.

Ono čemu se nadaju u VG Čistoći je da će Fond za zaštitu okoliša ostvariti svoju najavu te da će financirati zbrinjavanje plastike jer je to najveći problem svih komunalnih društava u Hrvatskoj.

- Kada do toga dođe moći ćemo smanjiti fiksni dio cijene javne usluge građanima jer je zbrinjavanje plastike velika stavka u našem proračunu – zaključuje Rak dodavši da će se cjenik za građane revidirati jednom godišnje.

Nakon što prođe javna rasprava o novoj Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice, koju građani mogu komentirati do 22. listopada, istu treba potvrditi Gradsko vijeće. Početak provedbe nove usluge očekuje se početkom veljače sljedeće godine.

Podijeli