Novosti Sport Događanja

Obilježen Svjetski dan turizma: Znate li tko je prvi turist koji je ljepote Turopolja pronio diljem zemlje?

27.09.2021. / Petar Brnada

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici, Turistička zajednica Grada Velike Gorice, Gradska knjižnica Velika Gorica i Muzej Turopolja organizirali su predavanje i filmsku projekciju u čast akademiku Matku Peiću (Požega, 1923. – Zagreb, 1999.), povjesničaru umjetnosti, slikaru i književniku.

Naime, akademik Matko Peić 1967. godine napisao je čuvenu zbirku putopisa „Skitnje“ u kojoj je opisao i Turopolje i tako zabilježio perom neponovljive slike ovog kraja pa ga možemo smatrati prvim poznatim turistom koji je obilazio Turopolje te pronio njegovu slavu i ljepote diljem zemlje. O tom segmentu njegovog rada govorila je dr.sc. Vesna Vlašić, ravnateljica Gimnazije Požega, vrsna poznavateljica njegovog djela i grada iz kojeg je Peić potekao. Posredstvom Hrvatske televizije Zavodu je ustupljen dokumentarni film „Skitnje – od Zagreba do Siska“ snimljen 1975. koji zorno prikazuje nekadašnje Turopolje, povijesnu pokrajinu nadomak Zagreba.

-Ove godine osmislili smo malo drugačiji program. Radi se o tome da smo se upitali tko je prvi poznati turist u Turopolju pa se ispostavilo da je to akademik Matko Peić koji je još 50-ih godina prošlog stoljeća krstario Turopoljem i ne samo da je sve zabilježio fotoaparatom nego je upisao nezaboravni putopis pod nazivom Skitnje u Turopolju. Iz tog razloga u goste je pozvana dr.sc. Vesnu Vlašić iz Požege kao i Peić i koja je najbolji poznavatelj njegovog djela da nam „posvijesti“ Turopolje u očima Matka Peića- rekla nam je upraviteljica Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Velike Gorice, Katja Matković Mikulčić.

Svjetski dan turizma ove godine odvija se pod motom "Turizam za uključivi razvoj", a podrazumijeva da se u turizam moraju uključiti sve osobe na bilo koji način i tako promovirati baštinu nekog kraja i brojne vrijedne turističke destinacije.

Glavnina predavanja dr.sc. Vesne Vlašić odnosila se na Turopolje, na 20 fragmenata kroz skitnje o kojima Peić govori o Turopolju. Govorila je Vlašić o motivima koje je Peić radio te njegovoj vergilijanskoj voditeljici koja ga je vodila i pratila kroz Turopolje onako kako je Dantea vodio Vergilije.

-Peić je vidio Turopolje kao idiličan kraj, kraj u kojem prevladavaju lijepe žene koje je on opisivao na erotičan način. Također, vidio ga je kao kraj u kojem ima puno kurija i kraj u kojemu se susreću smrt i život- pojasnila je Vlašić, inače i ravnateljica gimnazije u Požegi.

Direktorica Turističke zajednice Velika Gorica, Milada Mesarić, današnjom prigodom osvrnula se na trenutno stanje turizma u našem gradu. U obraćanju se referirala na rezultate koje je Velika Gorica imala 2019. godine. Bila je to naša najuspješnija godina u kojoj je turistički sektor raspolagao s 800 kreveta u Velikoj Gorici od čega je čak 35% bilo u kategoriji hotela, a u toj godini ostvarili smo preko 65.000 noćenja.

-Pandemija je stvorila neke nove okolnosti, ali i nove izazove pa je velikogorički turistički sektor dobro reagirao te se krenulo u promjene nuđenja našim sugrađanima i potencijalnim gostima drugačijih turističkih proizvoda. Počele su se razvijati kuće za odmor na našim turopoljskim gruntovima. Nudili smo različite fizičke aktivnosti koje su ljudi tražili u pandemiji tako je da je Velika Gorica tu 2020. godinu koja je bila zaista teška godina živjela aktivno. U 2021. godini krenuli smo se vraćati. U ovih devet mjeseci imamo 30.000 noćenja, a nadamo se da ćemo do kraja godine dosegnuti brojke koje će biti blizu 2019. godine te da će 2022. godina biti godina potpunog oporavaka u kojoj ćemo bilježiti veliki broj noćenja nego i dobre rezultate svih naših drugih turističkih proizvoda: naših restorana, kuća za odmor, Centra… Vjerujem da je pandemija malo potaknula naše poduzetnike- naglasila je Mesarić te poručila da ćemo graditi turizam koji se oslanja na domaće goste jer je to turizam koji može trajati cijele godine.

Da su Grad i turizam međusobno povezani jer turizam uvelike pridonosi punjenu proračuna kao i druge gospodarske djelatnosti vrlo dobro zna zamjenik gradonačelnika Neven Karas koji je poručio da zadnjih godina zbog naših prirodnih ljepota, tradicijskog graditeljstva i vrhunskog gastronomskog užitka koji turisti mogu doživjeti u našem gradu bilježimo sve bolje rezultate.

-Tome naravno doprinosi i blizina grada Zagreba, ali i dobra povezanost sa svim dijelovima Republike Hrvatske te napori koje je Grad Velika Gorica uložio u razvoj turističke djelatnosti. Tu je i Centar za posjetitelje koji je napravljen zadnjih godina, a ulaže se i u biciklističke staze i druge aktivnosti koje postižu aktivan odmor i turizam- poručio je zamjenik Karas.

Galerija slika

Obilježen Svjetski dan turizma: Znate li tko je prvi turist koji je ljepote Turopolja pronio diljem zemlje? Obilježen Svjetski dan turizma: Znate li tko je prvi turist koji je ljepote Turopolja pronio diljem zemlje? Obilježen Svjetski dan turizma: Znate li tko je prvi turist koji je ljepote Turopolja pronio diljem zemlje? Obilježen Svjetski dan turizma: Znate li tko je prvi turist koji je ljepote Turopolja pronio diljem zemlje? Obilježen Svjetski dan turizma: Znate li tko je prvi turist koji je ljepote Turopolja pronio diljem zemlje? Obilježen Svjetski dan turizma: Znate li tko je prvi turist koji je ljepote Turopolja pronio diljem zemlje? Obilježen Svjetski dan turizma: Znate li tko je prvi turist koji je ljepote Turopolja pronio diljem zemlje? Obilježen Svjetski dan turizma: Znate li tko je prvi turist koji je ljepote Turopolja pronio diljem zemlje? Obilježen Svjetski dan turizma: Znate li tko je prvi turist koji je ljepote Turopolja pronio diljem zemlje?

Podijeli