Novosti Sport Događanja

Upoznajte "SLOVOR" – priručni rječnik turopoljskog dijalekta!

29.09.2021. / Petar Brnada

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici poziva vas na 258. izdanje svog Matičinog četvrtka na kojemu će predstaviti "SLOVÔR"- priručni rječnik turopoljskog dijalekta.

“SLOVÔR” je nastao kao doprinos za izradu sveobuhvatnog i cjelovitog RJEČNIKA TUROPOLJSKOG DIJALEKTA, a koji obuhvaća riječi svakodnevnog govora autohtonih i domicilnih stanovnika Turopolja.

Sadrži popis riječi na dijalektu, (te obrnuto na riječi standardnog govora u drugom dijelu), ali i mnogo više od toga, a o njemu će govoriti autor Stjepan Rendulić, predsjednica Ogranka i izdavač Ana Plehinger te profesorica članica Uredništva Matičinih izdanja Đurđa Parać.

Ovaj priručni rječnik nudi i vrijedan doprinos utvrđivanju rješenja za pisanje izgovora turopoljskog dijalekta, što se pokazalo do danas velikim problemom svakome tko piše na tom dijalektu. Stoljetna presija nad turopoljskim jezikom i govorom je prekinuta 2017. godine kada je turopoljski dijalekt proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Predstavljanje SLOVOR-a ujedno će biti prvo druženje uživo na Matičinom četvrtku nakon dugih 18 mjeseci koliko se projekt odvijao isključivo online putem. SLOVOR možete upoznati u četvrtak, 30. rujna, u novom prostoru Područne knjižnice Galženica na Trgu Stjepana Radića, s početkom u 19:30 sati.

Spomenimo da su iz Ogranka poručili da je izrada velikog RJEČNIKA TUROPOLJSKOG DIJALEKTA u tijeku, ali riječ je o zahtjevnom višegodišnjem procesu koji traje i još će potrajati.  

Podijeli