I Općina Orle među potpisnicima razvoja projekta sunčanih elektrana

Ukupna snaga elektrana koje će HEP izgraditi na temelju tih sedam sporazuma iznosi 60 MW.
Zagreb: Potpisan ugovor o suradnji HEP-a s gradovima i općinama na razvoju obnovljivih izvora energije Davorin Višnjić/PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda potpisala je sporazum o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana sa šest općina i jednim gradom, odnosno s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka, Trpinja i gradom Valpovom, donosi 24 sata.

Ukupna snaga elektrana koje će HEP izgraditi na temelju tih sedam sporazuma iznosi 60 MW. U ovaj dio projekta uloženo je oko 380 milijuna kuna. Radi se o nastavku suradnje s općinama i gradovima s kojima je HEP 2019. i 2020. godine sklopio sporazume o razvoju 11 projekata sunčanih elektrana. Ti projekti dio su ukupnih planiranih ulaganja HEP-a u približno 350 MW sunčanih elektrana koje bi trebale biti uvedene do 2030. godine.

Ukupan broj do sada ostvarenih suradnji je 18 jedinica lokalne samouprave te su ukupne vrijednosti preko jedne milijarde kuna.

-Čestitam HEP-u i naših sedam jedinica lokalne samouprave na potpisivanju sporazuma. Veseli činjenica da je HEP u proteklih nekoliko godina potpisao ugovore s 18 jedinica lokalne samouprave, odnosno da je ušao u suradnju po pitanju realizacije takvih projekata i još jednom potvrdio smjer ulaganja u obnovljive izvore energije- rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Davorin Višnjić/PIXSELL

HEP je, kaže, na taj način dodatno dao vjetar u leđa državnim planovima za razvoj RH, koji su potvrđeni strategijom energetskog razvoja.

-To je afirmacija u proizvodnji iz obnovljivih izvora s jedne strane i niskougljičnog društva kao posljedice toga s druge strane. HEP je ključan dionik u tom procesu i želim istaknuti važnost takvih projekata, važnost ulaganja u obnovljive izvore energije i to ne samo u sunce, već i u vjetar i u hidropotencijal- rekao je ministar.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić rekao je kako je zadovoljan zbog uspješnog nastavka suradnje te kako mu je drago što su im jedinice lokalne samouprave dale povjerenje u projektu.

Gospodarstvo
Hrvatska
Općina
Orle
Zagrebačka županija