Novosti Sport Događanja

Velika Gorica izabrana za najbolji veliki grad u kategoriji „Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika“!

21.10.2021. / Petar Brnada

Na svečanom proglašenju najboljih gradova za 2021. u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos večeras u Novom Vinodolskom, stiglo je veliko priznanje za naš grad.

Velika Gorica izabrana je za najbolji veliki grad u kategoriji “Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika”.

-Ponosan na Goricu! Ponosan na svoj grad- poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar nakon proglašenja.

Velika Gorica bila je u dvostrukom finalu ovogodišnjeg izbora, i to u kategoriji u kojoj je osvojila nagradu te kategoriji najboljeg grada po kvaliteti za život. Organizatori natjecanja opširno su obrazložili nominaciju i izbor, a iz koje izdvajamo nekoliko detalja.

Po demografskoj politici ušla je u Top 5 gradova prema visini porodiljne naknade po novorođenom djetetu te po broju odgojitelja u vrtićima, u Top 10 je po izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u proračunu te u Top 20 po iznosu stipendija i školarina po stanovniku. Na području kvalitete života finale su osigurali mjestom u Top 5 po izdvajanjima za sport u proračunu u kategoriji velikih gradova , također i 4. mjestom po Indexu starenja, kao i po prosječnom vitalnom Indexu u spomenutoj kategoriji gradova. U Top 3 nalazi se po prosječnom broju nezaposlenih na svakih 1000 stanovnika  među velikim gradovima , isto tako i 2. mjestom po broju odgojitelja u vrtićima i 3. mjestom po pojedinačnom iznosu porodiljine naknade za novorođenčad.

- U Velikoj Gorici ove je godine u vrtiće krenulo 611 djece, čak 140 više nego lani - navodi se u obrazloženju navodeći da su ove godine otvorena dva nova vrtića s trećim u izgradnji.

- Najvažnija socijalna i demografska mjera je smanjenje cijene vrtića osiguranim iz proračuna za 2022. godinu, a u planu je besplatan vrtić za svu djecu koju ćemo uvesti u aktualnom mandatu - poručili su pak iz gradske uprave Grada Velike Gorice na ovu temu.

Pobrojani su i programi u školstvu, poput financiranja radnih bilježnica za osnovnoškolce i jednokratne pomoći za srednjoškolce, što je rijetkost među gradovima, a uz redovita ulaganja u goričke škole najavljena je i gradnja nove škole u Dubrancu.

- Velika Gorica po svim je našim analizama među gradovima s najvećim izdvajanjima za obrazovanje za kojega izdvajaju preko 40 posto proračuna - stoji u obrazloženju izbora.

Velika Gorica je jedan od investicijski najaktivnijih gradova, naročito u poslovnoj zoni Meridian 16 gdje se u sljedećih godinu dana očekuje novih 1000 radnih mjesta, a što prati i veliki građevinski "boom" u stanogradnji.

- S ulaganjima u poboljšanje kvalitete života naših sugrađana nastavljamo, svi će kapitalni projekti biti predstavljeni građanima i oni će odlučiti za što ćemo namijeniti novac iz proračuna. Uz to u svaki projekt gdje je to moguće želimo osim gradskih sredstava uključiti sredstva iz fondova EU, države, županije, javnih poduzeća. Spomenut ću uređenje medicinskog centra, dom za starije, nove vrtiće, novi autobusni kolodvor, sportsku dvoranu… – najavio je gradonačelnik Ačkar.

Galerija slika

Velika Gorica izabrana za najbolji veliki grad u kategoriji „Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika“! Velika Gorica izabrana za najbolji veliki grad u kategoriji „Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika“! Velika Gorica izabrana za najbolji veliki grad u kategoriji „Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika“! Velika Gorica izabrana za najbolji veliki grad u kategoriji „Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika“!

Podijeli