Novosti Sport Događanja

Vijećnici SDP-a i GLAS-a kritizirali izvršenje proračuna, studiju o javnom prijevozu nazvali "listom želja"

28.10.2021. / Maja Peranić

Gotovo sat vremena trajala je jutrošnja konferencija za medije koju je sazvao dio oporbe Gradskog vijeća Grada velike Gorice, vijećnici GLAS-a i SDP-a koji su prije nekoliko dana napustili sjednicu istaknuvši nezadovoljstvo načinom na koji je sazvana nazivajući je nelegitimnom i nelegalnom. Istaknuli su već tom prilikom da će svoje mišljenje o svakoj točki dnevnog reda izreći javno putem tiskovnih konferencija, a na današnjoj osvrnuli su se na Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2021. te Studiju lokalnog prijevoza na području Grada Velike Gorice.

Vijećnici su još jednom objasnili javnosti svoje razloge zbog kojih nisu željeli sudjelovati u raspravi na Gradskom vijeću, smatrajući da su prekršeni Pravilnik o sazivanju sjednice, Statut vijeća kao i Zakon o JDLS. O svemu je ponovo kazao Goran Beus Richembergh (GLAS).

-Napuštanje sjednice nije bio nikakav hir, imali smo itekako što reći. To je iznimno loše pripremljena sjednica Gradskog vijeća, na njoj je bilo nekoliko točaka koje predstavljaju povod za rasprave no bile su postavljene na skandalozan način. Sve je bilo skandalozno, od načina sazivanja sjednice mimo poslovnika, mimo statuta, predsjednik ga je sazvao bez pozivanja na jedan članak bilo kojeg propisa. Jer su ti propisi drugačije postavili stvar kad se saziva Gradsko vijeće. Mi smo ga uljudno upozorili da se radi o kršenju propisa i predložili da se na samom početku sjednice održi sjednica predsjedništva kako bi ono moglo ispuniti svoju obvezu, a to je utvrđivanje dnevnog reda, on je to odbio-kazao je Richembergh dodajući kako se radi o nepoštivanju parlamentarnih uzusa i digniteta predstavničkog tijela koje ima izvorni legitimitet od strane građana pa prema tome, sjednica nije legitimna, istaknuo je.

Richembergh je kazao kako je pozicija samo „pretrčala” kroz 30 točaka dnevnog reda te su mnoge nelogičnosti „prošle ispod radara”.



-Nama su spočitavali što se žalimo na opsežan dnevni red, a što su oni napravili – pretrčali su dnevni red ne dozvoljavajući čak ni ravnateljima javnih ustanova da se obrate i kažu o svojim izvješćima. To je takvo ponižavanje tih ljudi kojima je ovo bila jedna od najtežih godina u karijeri, kao covid godina koja je bila izazovna za svakoga tko se bavi sportom kulturom rekreacijom. Nadajući njima da se obrate o tome je krajnje bezobrazno-kazao je Richembergh.

Jelušić: Proračun nije transparentan

Ivo Jelušić dotaknuo se točke Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2021. godinu koja se u utorak našla pred Gradskim vijećem, kazavši da ponovno nije poštovana zakonska procedura te da se kasnilo s izvješćem proračuna. Zaključio je da proračun nije transparentan, da je evidentan manjak prihoda u odnosu na planirano, da je povećanje manjka više za 17 milijuna kuna i da se radi o „enormnom neznanju, neodgovornosti i sumnjivom poslovanju te da se tako ne može voditi veliki grad kao što je Velika Gorica koji ima peti po veličini proračun u Hrvatskoj.“

-Prihodi od poreza bili su planirani od 246 milijuna, u rebalansu se povećavaju za 14,6 milijuna kuna, a znalo se da je do kraja 6. mjeseca realizirano samo 104. Da bi se ispunio očekivani prihod od poreza od 261 milijun mora se u šest mjeseci realizirati 157 milijuna, a u prvih šest mjeseci realizirano je samo 104. Je li realno povećanje za 50 % prihoda od poreza?- upitao je Jelušić.



Naglasivši da su rashodi više realizirani nego prihodi, rekao je i da su "ostali rashodi" za zaposlene, u koje ne spadaju plaće, enormno povećani. Prošle godine, za cijelu godinu ti rashodi bili su 3,4 milijuna, a u prvih šest mjeseci ove godine iznose 5,3 milijuna kuna što je 153 % više samo u pola godine. Komentirao je i veliko povećanje rashoda za stručno usavršavanje zaposlenika, za usluge promidžbe i informiranja te intelektualne usluge, a kao vrlo interesantnu stavku ocijenio je reprezentaciju odnosno „ono što se jelo i pilo jer je u cijeloj 2020. potrošena 201.000 kuna, a u prvih mjeseci 199.000 kuna.“ Na kraju je dodao da su s druge strane rashodi mali kada je riječ primjerice o subvencijama obrtnicima i poljoprivrednicima, naknadama građanima i kućanstvima…

Studija javnog prijevoza je "lista želja"

Na Studiju lokalnog javnog prijevoza na području Velike Gorice osvrnuo se potpredsjednik Gradskog vijeća Ozren Robić. Za početak demantirao je navode da su svi prijedlozi oporbe uvršteni u dnevni red, a upravo su sporne točke o javnom prijevozu.

Iako se radi o stručno pripremljenoj studiji, ona je samo lista želja, a to nije ono što su vijećnici tražili da se uvrsti na Dnevni red sjednice.

-To je lista želja, tko ne bi od nas i od građana želio veći broj linija, polazaka, vikendima, nedjeljama? To je lista želja dok nemamo konkretan prijedlog. Toga nije bilo. Prijedlog podrazumijeva što kada i za koliko novca. Slušati studiju to nije rješenje-kazao je Robić dodavši da je izradu studije SDP tražio još prošle godine.

-Mi tražimo da se konačno pred Gradsko vijeće stavi prijedlog konačnog rješenja s terminskim planom usluge javnog gradskog prijevoza koji podrazumijeva i ovaj lokalni linijski prijevoz, ali i vrlo značajnu poveznicu prema gradu Zagrebu-kazao je Robić kazavši kako niti točka o statusu aneksa ugovora Grada sa ZET-om koju su tražili također nije stavljena na Dnevni red 3. sjednice.

Ozren Robić prokomentirao je i odluku o ukidanju poreza na potrošnju istaknuvši kako bi takav prijedlog bio podržan, no i da se na vijeću trebao naći puno ranije.

-Ugroza covida prema gospodarskim subjektima je puno manja danas nego prije godinu i pol dana. I po tome kasne. Tada nije bilo prihvatljivo kroz naš paket prijedloga, a sad se time hvali na sva zvona-rekao je Robić i dodao da čak ni prijedlog te odluke nije bio ažuriran.

Oporbeni vijećnici najavili su i nove tiskovne konferencije na kojima će se osvrnuti na ostale važne točke dnevnog reda prošle sjednice Vijeća.

Nakon održane konferencije postavili smo pitanje oporbenim vijećnicima SDP-a jesu li pristali na prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Darka Bekića da se sjednica sazove 26. listopada kad prođe rok javnog savjetovanja o odluci o gospodarenju otpadom, čime se rok za saziv sjednice na prijedlog 12 oporbenih vijećnika pomaknuo za nekoliko dana, odgovorili su:

-On je prekršio zakon što sjednicu nije sazvao 15. dana od našeg zahtjeva. Mi smo tada mogli pokrenuti proceduru prema Ministarstvu i tražiti gradonačelnika da on to napravi, ili reći "nećemo ići u prvanu proceduru i hajde stavi to koji dan kasnije"-ističe Jelušić na što ga pitamo nije li to i učinjeno:

-Ne, nije. Naš prijedlog nije ispoštovan. Nisu sve točke koje smo tražili stavljene na dnevni red-zaključili su iz SDP-a komentiravši kako se to odnosi na, gore spomenute, točke o javnom prijevozu.

Podijeli