Novosti Sport Događanja

Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj"

29.10.2021. / Redakcija

Povodom 25. listopada – Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, gradonačelnik Krešimir Ačkar jučer je održao prijem za višestruke darivatelje krvi. Dodijeljena su jubilarna priznanja za 50, 75 i 100 darivanja te obiteljska i završna priznanja.

Gradonačelnik Ačkar priznanja je dodijelio s predsjednikom gradskog Crvenog križa, doktorom Ivanom Jurkinom koji je istaknuo važnu ulogu darivatelja u društvu. 

-Imamo jednu ogrlicu aktivnosti Crvenoga križa, ali biser te ogrlice su dobrovoljni darivatelji krvi. Vi ste sreća i ponos ovoga društva, ali i Velike Gorice. Papa Ivan Pavao II. rekao je da je ovo transfuzija ljubavi i rad za opće dobro, a želim vam da toga bude još i više. Na to morate biti ponosni jer ipak ste vi primjer i uzor mlađim generacijama- na početku se darivateljima obratio dr. Jurkin. 

Nesebičnost i skromnost velikogoričkih spasitelja života pohvalio je i gradonačelnik Ačkar. 

-Uistinu u rijetkim trenucima čovjek na liderskoj gradskoj poziciji osjeća kao da nema pravo govoriti puno, nego se jednostavno mora pokloniti i zahvaliti. Vama, samozatajnim ljudima, ovo je postao stil života i doveli ste naš grad na oko 3000 davanja krvi godišnje. Velika Gorica pokazuje veliko srce- rekao je Ačkar. 

Velikogorički darivatelji već dugi niz godina svojim odazivom pokazuju izuzetnu senzibiliziranost za ovu aktivnost. Godine 1992., početkom akcija gradskog Crvenog križa, prikupilo se nešto više od 700 doza, a današnja brojka od velikih 3000 doza čini trećinu doniranih doza u Zagrebačkoj županiji.

Jedan od jubilaraca na ovom prijemu je Ivan Skrbin koji je ove godine dosegnuo brojku od 100 darivanja.

-Prvi put sam u vojsci darovao krv, a onda sam preko firme nastavio. Teško mi je bilo kad zbog operacija nisam mogao darovati krv, ali nisam odustajao. U poduzeću sam potaknuo nekoliko mladih kolega, a htio bih potaknuti i sugrađane jer se stvarno nemaju čega bojati. Plemenito srce treba imati za sve- kazao je Ivan Skrbin.

S obzirom na to da žene mogu darivati krv 3 puta godišnje, one koje daruju krv 55 puta izjednačene su s muškarcima koji su donirali krv 75 puta jer im isti broj godina treba da dosegnu ove brojeve. Jedna od tih žena je Vera Hanžek koja je također dobila priznanje za ovaj nesebičan čin.

-Krv sam počela davati 1991. godine u firmi i otada sam redoviti darivatelj. Taj plemeniti čin me usrećuje i to volim jer znam da tako pomažem ljudima. Nastavit ću dalje dok god mogu, a potaknula sam i članove svoje obitelji na darivanje- rekla je Vera Hanžek. 

Na ovom prijemu jubilarne nagrade dobili su: Ivan Skrbin, Ladislav Godinić, Tihomir Ištvanić, Zvonimir Šafar, Vera Hanžek, Ivanka Stećuk, Slavko Cvetić, Miroslav Delač, Josip Martinović, Ivica Košir, Marin Meštrović, Mario Vujnović, Andrija Čović, Mario Marić i Dušan Vukmirović. 

Kad u nekoj obitelji više članova daruje krv, njima se dodjeljuju obiteljska priznanja, a od jučer to priznanje imaju obitelji Hanžeković i Orečić. Osim toga, postoje razlozi, najčešće zdravstveni, zbog kojih netko više ne može darivati krv. U tim slučajevima daje se završno priznanje koje je uručeno Marijanu Horvatiću, Miri Zdelar i Boji Šunić. 

Članovi gradskog Crvenog križa ponosni su na naše sugrađane, spasitelje života, koji se redovno odazivaju na akcije darivanja krvi i time su stvorili jednu veliku davalačku obitelj. 

-Zahvalni smo našim goričkim darivateljima na ovom činu humanosti i darivanja sebe čovjeku. Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj- kazala je Suzana Strunjak, zamjenica ravnateljice Crvenog križa Velika Gorica.

Galerija slika

Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj" Priznanja za velikogoričke darivatelje: "Sretni smo što imamo jednu veliku davalačku obitelj"

Podijeli