Novosti Sport Događanja

Nakon 13 godina nove cijene odvoza otpada, evo što se predlaže

09.11.2021. / Redakcija

Nastavljaju se pripreme za uspostavu novog sustava gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici koji bi trebao zaživjeti u prvom dijelu sljedeće godine. U tijeku je podjela smeđih posuda korisnicima VG Čistoće koja će se nastaviti podjelom žutih i plavih posuda, a usvojena je i Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području koja definira uvjete prikupljanja otpada.

Sada su poznate i cijene koje bi korisnici trebali plaćati, a koju iščitavamo iz prijedloga Cjenika javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, davatelja javne usluge VG Čistoća d.o.o. za područje grada Velike Gorice, koja je stavljena na javni uvid građanima koji mogu dati svoje primjedbe i prijedloge.

Zbrinjavanje kućanskog otpada podrazumijeva da će građani otpad razvrstavati na kućnom pragu, a VG Čistoća posebno odvoziti miješani komunalni otpad, biootpad te reciklabilni komunalni otpad (papir te PET i MET ambalažu), kao i jednom godišnje glomazni otpad.

Građani će VG Čistoći plaćati tzv. fiksni i varijabilni dio odnosno cijenu obavezne minimalne javne usluge te cijenu odvoza posude miješanog komunalnog otpada ovisno o broju predaja posude na odvoz. Odvoz razvrstanog otpada – smeđe, žute i plave kante, je već uklučen u dio cijene minimalne javne usluge odnosno ne naplaćuje se dodatno.

Odlukom o načinu pružanja javne usluge za sakupljanje komunalnog otpada već je određeno da će cijena obavezne minimalne javne usluge biti 56 kuna odnosno s PDV-om od 13% točno 63,28 kuna. Građani koji su preuzeli komposter za biootpad te neće predavati smeđu kantu na odvoz, kao i stanari zgrada koji će zajednički koristiti odvoz glomaznog otpada iz zgrade jednom godišnje, imat će pravo na mjesečni popust od 7 kuna. Iz VG Čistoće procjenjuju da će stoga oko 85% korisnika plaćati umanjenu cijenu od 49 kuna odnosno s dodanim PDV-om - 55,37 kuna.

Cijena odvoza posude za miješani komunalni otpad – zelene kante od 120 litara, bit će 7 kuna po odvozu (7,91 kuna s PDV-om) te će se očitavanjem koda na kanti izrađivati mjesečni račun svakog korisnika posebno prema broju predanih kanti za odvoz. U VG Čistoći očekuju da bi se po domaćinstvu broj predaje zelene kante na odvoz smanjio na dva odvoza mjesečno.

Cijena odvoza posude od 240 litara trebala bi biti 15,82 kune (s PDV-om) odnosno odvoza posude od 1100 litara u zgradama bila bi 72,51 kuna (s PDV-om).

Najveće novosti novog sustava su tako razdvajanje otpada na kućnom pragu u posebne posude, naplata prema broju predanih zelenih kanti te jednaki uvjeti za cijelo područje Grada Velike Gorice. Tako će se dijelu kućanstava ukinuti dva odvoza miješanog komunalnog otpada tjedno te će svi imati jednaki broj odvoza - ukupno će VG Čistoća iz kućanstava odvoziti otpad 10 puta mjesečno, a iz stambenih zgrada 24 puta. Cilj sustava je prepoloviti količine otpada koje završavaju na odlagalištu u Mraclinskoj Dubravi.

Dodajmo i da će Grad Velika Gorica preuzeti obvezu plaćanja cijene javne usluge za korisnike socijalne skrbi koji sukladno važećim propisima o socijalnoj skrbi ostvaruju pravo na naknadu za troškove stanovanja kao i za sve korisnike u naselju Mraclin, naselju Buševec i naselju Lazi Turopoljski koji trpe negativne utjecaje na okoliš od gradskog odlagališta. 

Savjetovanje s javnošću traje do 5. prosinca 2021. godine, a prema najnovijim informacijama novi cjenik bi bio u upotrebi od mjeseca ožujka sljedeće godine kada se očekuje uspostava novog sustava gospodarenja otpadom.

Podijeli