Dan Dugog Sela

Na blagdan sv. Martina Dugo Selo slavi svoj dan. Obilježen je svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, na kojoj su, uz prigodne govore, dodijeljena priznanja Grada. Uz godišnje nagrade i zahvalnice, nagradu Grada za životno djelo primio je Slavek Doroda, a posthumno je dodijeljena i Vinku Kašnaru.

Gradonačelnik Nenad Panian, u obraćanju prisutnima, poručio je da je na političarima velika odgovornost kako bi mladi ostali živjeti na 'ovom komadiću zemlje'.

„Na nama je odgovornost što ćemo napraviti i ostaviti iza sebe i na koji način će to utjecati na naše buduće živote“, rekao je Panian, dodavši da se svaka kriza može prebroditi zajedništvom.

„Najbitnije je pomagati si međusobno. Naredne 3,5 godine nema izbora, a na raspolaganju su nam 24 milijarde eura. Pomognimo jedni drugima! Savjetujmo se, iskoristimo te milijarde“, poručio je gradonačelnik. Rekao je i da Grad ima pripremljenih dvadesetak novih projekata i da su građani, bez obzira što se ponekad bune 'zbog kopanja', sretni kada se nešto novoga napravi.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora na sjednici je bio saborski zastupnik i načelnik Rugvice Mato Čičak. Poželio je gradskome vodstvu da sve isplanirano proračunom za 2022. bude i ostvareno, dodavši da ga najviše raduje ulaganje u mlade. Zamjenik župana Damir Tomljenović, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, podsjetio je da je Vlada za naredno razdoblje ispregovarala 230 milijardi kuna, no poručio je da se ova sredstva neće moći dobiti "ako ne budemo složni i spremni".

„Sredstava ima i za vrtiće, i škole i ceste... Napravit ćemo sve da ono što možemo i iskoristimo“, rekao je Tomljenović, dodavši da će Županija osnažiti Razvojnu agenciju, koja priprema projekte za gradove i općine. Rekao je i da je Županija zadnje dvije godine, od izbijanja korona krize, posebno pomagala gospodarstvenicima, za koje je izdvojila 24 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

„Pomagat ćemo i dalje! Školstvo ostaje naš prioritet, a europski projekti postaju još veći prioritet“, ustvrdio je Tomljenović. U uvodu sjednice prisutne je pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Siniša Kljajić. U ime predsjednika RH Zorana Milanovića prisutnima se obratila njegova izaslanica Melita Mulić. I ona je poručila da treba 'upregnuti sve snage' i iskoristiti novac Europske unije.

U prigodnom programu sudjelovali su učenici Glazbene škole Dugo Selo.