Home Izdvojeno Evo tko dobiva posebna priznanja Grada za ovu godinu!

Evo tko dobiva posebna priznanja Grada za ovu godinu!

Ove osobe ponos su našeg grada

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Temeljem članka 13. Odluke Gradskog vijeća Grada Velike Gorice o javnim priznanjima Grada Velike Gorice, Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja je na sjednici donijelo konačni prijedlog o kandidatima za dodjelu javnih priznanja. O tome je bilo govora i na 4. sjednici Gradskog vijeća.

Povjerenstvo se opredijelilo da se javna priznanja trebaju dodijeliti osobama koje su, osim svog kvalitetnog predanog redovnog rada, ostavile neizbrisiv trag u određenoj djelatnosti u Gradu Velikoj Gorici, promičući osnovne vrijednosti kao nadogradnju i dodanu vrijednost svom redovnom poslu preko i povrh onoga što uobičajena struka zahtijeva.

Sukladno Odluci o javnim priznanjima Grada Velike Gorice, dodijeljeno će biti 13 nagrada – jednu Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo, dvije Nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića, dvije Nagrade Grada Velike Gorice Krčka vrata, dvije Nagrade Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomnićkog, pet Nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“ i jednu Nagradu Grada Velike Gorice Turopoljsko srce.

Na konačni prijedlog repliku je imao Goran Beus Richemberg koji je objasnio kako su javna priznanja Grada izgubila svoju svrhu te da osobe koje su dio povjerenstva ne mogu biti nagrađeni. “Došli smo do toga da među nagrađenima ima stranački podobnih ljudi, a sporno je da su iz samo jedne stranke. Zašto se pravimo da je prošla godina bila normalna i da su se samo neki izdvojili? Prošlih 12 mjeseci se malotko mogao izdignuti, a onaj tko je je toliko vidljiv da ih sigurno nije samo 13. Apeliramo da se skoro dođe do redizajna ove odluke. Ako vam ne odgovara da je njih samo 10, onda ih stavite 20.”, govori Richemberg koji je istu odluku kreirao i pokrenuo te navodi da je sama nagrada izgubila dignitet.

Obratio se i Ivo Jelušić, koji je dio Povjerenstva te navodi kako su vijećnici prihvatili kandidaturu Stipe Duvnjaka kao osobe koji zaslužuje nagradu, no dodaje kako niti jedan gradski vijećnik ne zaslužuje nagradu. Pojedinačnu raspravu pokrenuo je i vijećnik Juraj Odrčić te potvrdio primjerima zašto su za nagradu odabrali Stipu Duvnjaka te kako njegova stranačka pripadnost ili pripadnost Vijeću s time nisu imale veze.

Popis osoba koje dobivaju nagradu

Povelja Grada za životno djelo dodjeljuje se Stjepanu Šipušiću, umirovljenom učitelju, članu POT-a, vatrogascu, ogrankašu, glumcu i izviđaču. Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dodjeljuje se Igoru Pari, nastavniku gitare i komorne glazbe u Umjetničkoj školi Franje Lučića. Ta nagrada dodjelit će se i Tomislavu Odžiću, poznatijem kao Tomo Vega za njegov istaknuti sportski i društveni doprinos.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog dodjeluje se DVD-u Turopolje za njihov kontinuiran nesebični rad već 80 godina te Mati Ćoriću, dragovoljcu i invalidu Domovinskog rata.

Nagrada Grada Velike Gorice Krčka vrata dodjeljuje se Nedeljku Saviću za uspješno djelovanje poljoprivrednog obrta te gospođi Slavi Noršić, obrnici poznatoj po vlasništvu brijačnice Brico i seka.

Nagrada Grada Velike Gorice “Zlatna turopoljska podgutnica” dodjeljuje se Stipi Duvnjaku za njegov nesebičan rad u KUD-u Čiče, Ivanu Čengiću za rad u atletskom klubu osoba s invaliditetom Uspon, obitelji Dianežević koji svojim djelovanjem njeguju Turopoljsku tradiciju, Mirjani Hrženjak koja se bavi kulturno-umjetničkim amaterizmom te Turopoljskim mažoretkinjama koje djeluju već 25 godina u Gradu.

Nagrada Grada Velike Gorice “Turopoljsko srce” dodjeljuje se VG Legacyju, grupi Velikogoričana koji humanitarno djeluju na području grada i Hrvatske.