Home Izdvojeno Vijeće odlučilo! Mijenjat će se ime trga u Trg grada Vukovara

Vijeće odlučilo! Mijenjat će se ime trga u Trg grada Vukovara

PODIJELITE

Domovinski pokret, ogranak Velika Gorica dostavio je Gradskom vijeću prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Grada Vukovara u Gradskoj četvrti Vladimir Nazor. Priča oko preimenovanja trga često se provlačila kroz medije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Podsjetimo, prijedlog je dostavljen Gradskoj četvrti Vladimir Nazor na mišljenje, koja je na svojoj sjednici održanoj dana 11. listopada 2021. godine donijela zaključak kojim se odbija zahtjev za preimenovanjem Trga maršala Tita. Četiri dana nakon održala se treća sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. Oni su razmotrili prijedlog te odlučili kako će Gradskom vijeću predložiti Odluku o preimenovanju.

Točka o preimenovanju trga našla se i na 4. sjednici Gradskog vijeća. Prvi se za raspravu javio Lucijan Maslać u ime svog kluba vijećnika te navodi kako je za preimenovanje vrijeme bilo davno prije te da je ovo pobjeda za pravaše. U ime kluba SDP-a se obratio Ivo Jelušić te naveo da Grad Vukovar zaslužuje odgovarajuću ulogu ili trg u našem gradu i drugim gradovima. “Zašto Grad Vukovar suprotstavljati jednoj povijesnoj vrijednosti? Zašto nas dovodite u takvu poziciju? Treba saslušati mišljenje građana koje se izražava kroz mjesnu samoupravu i donijelo je negativan stav te ne žele izmjenu.”, govori Jelušić uz objašnjenje toga zašto je Tito bio važna persona u povijesti našeg područja te da za njegovo djelovanje postoje brojne zasluge.

Ovo je povelo dodatnu raspravu. Govorilo se o tome trebaju li ulice i trgovi nositi ime ratnih persona, pita se Zvonimir Lovrić iz Domovinskog pokreta. Repliku je iznio Ozren Robić. Na pojedinačnoj raspravi se Goran Beus Richemberg dotaknuo toga kako je preimenovanje ulica i trgova kod političkih promjena u društvu sasvim normalno. Prisjetio se i prvih spomena na preimenovanje trga još 2018. godine te spomenik koji je za trg izgrađen za vrijeme prošlog gradonačelnika. Pita se i kako će na javnom natječaju za izradu spomenika proći baš taj spomenik. Igor Horvačić je u pojedinačnoj raspravi istaknuo svoju suzdržanost u vezi prijedloga Odluke.

Na Gradskom vijeću je Odluka izglasana podizanjem ruku većine vijećnika te se njome preimenuje Trg maršala Tita u Trg Grada Vukovara.