Novosti Sport Događanja

Gdje je zapelo? Obnova crkve NBDM znatno kaska, a okvirnog roka završetka radova još uvijek nema

02.12.2021. / Petar Brnada

Potresi s kraja 2020. godine ostavili su teške tragove i na goričkoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije. Tijekom podrhtavanja tla najgore je prošao zvonik crkve, a zbog značajnih oštećenja nakon velikog potresa magnitude 6.2 po Richteru hitno se pristupilo sanaciji crkve. Područje oko crkve ubrzo je ograđeno, a misna slavlja prebačena su u dvoranu Nazaret. I dok su prvotne informacije bile ohrabrujuće, a šteta se činila ne tako strašnom, situacija se dodatno zakomplicirala novim podrhtavanjem tla s početka 2021. godine.

Postojeće pukotine dodatno su se proširile, a na jednome dijelu tornja zid se pomaknuo za dva centimetra prema van, što je jasno upućivalo na potrebu što hitnije sanacije, odnosno osiguravanja zvonika od urušavanja u slučaju novih podrhtavanja.

Naposljetku je 27. siječnja skinuta kapa tornja crkve, a najoptimističnije prognoze govorile su da bi sanacija i obnova župe mogla biti dovršena i krajem ljeta ove godine, no evo nas već jednom nogom u prosincu, a izgleda da je obnova potpuno stala. Čini se da je i ovoj priči, kao i nebrojeno puta do sada, glavni krivac poznata hrvatska administracija, brojni zakoni, procedure, obrasci i kriteriji koje treba zadovoljiti, a zbog kojih, evo, i gotovo godinu dana od potresa većina ljudi koja je na svojoj koži osjetila svu strahotu potresa, još uvijek obitava u kontejnerima dok brojna zdanja stoje razrušena…

Razgovarajući o obnovi sa župnikom NBDM, Norbertom Koprivcem, doznajemo da je sve još uvijek u prvoj fazi dobivanja sredstava za interventne radove skidanja kape zvonika, postavljanje skele, učvršćivanje zvonika, micanje zvona…odnosno za sve već odrađene poslove. Sada se čeka završni pregled Ministarstva kulture da se uvjere da je sve napravljeno u redu i da se odobre sredstva.

-Rješavaju se papiri i dokumentacija, a to bi se trebalo obaviti do kraja godine. U tijeku je ishođenje dozvola da se za radove koji su napravljeni dobiju sredstva na temelju priložene dokumentacije. Puno je stradalih objekata, institucije imaju puno posla pa očito ne može brže ići. Na završetak radova ćemo čekati u idućoj godini, o okvirnom roku ne mogu vam, nažalost, još uvijek ništa reći- otkrio nam je župnik Koprivec.

Četrdesetak dana nakon zatvaranja crkve zbog oštećenja u potresu, 9. veljače, župa je ponovno primila svoje župljane na temelju izvješća statičara koji je zaključio da je crkva sigurna za boravak i održavanje misa, osim oštećenog dijela u kojemu se nalaze zvonik i glavni ulaz.

Od toga dana Velikogoričani u najstariju crkvu na području grada ulaze kroz bočna, među narodom poznata kao „Kurilovečka vrata“, na što su, uvjerava nas župnik, donekle i navikli. No pritom napominje da su sve učestaliji upiti župljana o konačnom dovršetku obnove njihove crkve.

Upiti na koja čak niti on, prvi čovjek „velikogoričke katedrale“, još ne može dati konkretan odgovor.

Podijeli