Novosti Sport Događanja

Prvi je dan zime: Očekuje nas najkraći dan u godini, evo do kada će službeno potrajati zima

21.12.2021. / Petar Brnada

Prvi dan zime ove godine pao je na utorak, 21. prosinca. Današnji dan ujedno je i najkraći dan u godini, ali i najduža noć u godini. Zima će nam ovog puta potrajati sve do 20. ožujka 2022.

Prigodno prvom danu zime, jutros smo se probudili uz minuse, a dnevna temperatura na velikogoričkom području danas neće prelaziti 3-4 stupnja Celzijeva. No snijega nema ni na vidiku već će nas cijelog dana pratiti sunce.  

Prosinački solsticij označava najkraći dan na sjevernoj, i najduži dan na južnoj Zemljinoj hemisferi. Na sjevernoj hemisferi prosinački solsticij označava početak astronomske zime na sjevernoj, odnosno početak astronomskog ljeta na južnoj.

Dok većina smatra kako solsticij traje cijeli dan, radi se zapravo o određenom trenutku – trenutku kada Sunce dosegne svoju najjužniju geografsku širinu tijekom godine, tj. zasja točno iznad jarčeve obratnice na južnoj hemisferi (23°30′ S), pojašnjavaju na abcgeografija. Ove godine to će se dogoditi 21. prosinca u 16:59 po srednjoeuropskom vremenu, a Sunce će se u tom trenutku nalaziti iznad Paragvaja u Južnoj Americi na ovoj lokaciji. Već minutu kasnije, Sunce će biti nešto sjevernije i krenuti prema jarčevoj obratnici na sjevernoj hemisferi, gdje će se naći pola godine kasnije proglašavajući početak ljeta svim lokacijama položenim sjeverno od ekvatora.

Zanimljivo je to da je tijekom zime na sjevernoj hemisferi Zemlja u stvari najbliža Suncu, a ne najudaljenija, kako bi se logički moglo zaključiti. Naime, godišnja doba nisu definirana po tome koliko je Zemlja udaljena od Sunca, nego nastaju zbog otklona od 23,5° od svoje osi dok se okreće oko Sunca (preporučujemo članak Prvi dan proljeća).

Nakon zimskog solsticija dani postaju sve dulji, ali isprva vrlo sporo, da bi dnevni intervali produženja dana porasli s približavanjem ekvinocije u ožujku – prvog dana proljeća.

Podijeli