Novosti Sport Događanja

U Buševcu "izraslo" solarno stablo - još jedan korak ka energetskom osamostaljenju naselja

23.12.2021. / Maja Peranić

Buševec od nedavno krasi impresivno solarno stablo. „Izraslo” u samom centru mjesta ovo će čudo tehnologije i privlačnog modernog izgleda poticati lokalno stanovništvo na korištenje obnovljivih izvora energije.

Solarno stablo, ili kako ga od milja u Buševcu nazivaju „solarnim stablom života”, postavljeno je u sklopu projekta „Buš Eko?!” - Energetski, kulturni i održivi razvoj Buševca – ulaganje u programe i infrastrukturu lokalne zajednice koji provodi Ogranak Seljačke sloge Buševec s partnerima REGEA i DOOR. Uz njih, sredstva za izradu i postavljanje stabla osigurao je Grad Velika Gorica.

Promocija solarnog stabla održana je sinoć na Trgu seljačke Sloge u Buševcu. Stablo se sastoji od 18 panela koji svaki u najboljim uvjetima proizvodi po 50W snage, a na sebi osim klupe za odmor i druženja ima i dva bežična USB punjača za mobitele te utičnicu 230VAC snage 1,6kW. Osvijetljeno je sa led rasvjetom i to sa 18 „ledica” od 2W te ima dva akumulatora koja spremaju energiju, predstavio ga je predsjednik OSS-a Buševec Nenad Rožić kazavši da osim svega nabrojenog, stablo ima i edukativnu ulogu.

-Stablo će nam u mjestu biti jedan ukras, ali je i edukativnog karaktera jer se nalazi u samom centru blizu škole, igrališta, vrtića pa se djeca od malih nogu uče da imamo energije druge od onih koje trenutno poznaju, obnovljive izvore energije koje mogu koristiti i na taj način čuvati okoliš-rekao je Rožić dodavši da su se kroz projekt odlučili za ovakvo moderno stablo kakvog nema ni u većim gradovima u Hrvatskoj.

Uspjeli su tako u Buševcu povezati ono tradicionalno i moderno, u središte kulturne baštine svoga kraja utkati temelje za razvoj zdrave budućnosti, budućnosti koja ide u smjeru očuvanja i zaštite okoliša, svoga zavičaja i svog doma. To je ono na što su u Buševcu ponosni i što im je cilj ostvariti ovim hvalevrijednim projektom.

-Želimo i ovim stablom potaknuti ljude na razmišljanje, a nadamo se da će Buševec kroz vrijeme biti energetski neovisno naselje na način da se ljudi što više osamostale u korištenju energije za svoje potrebe, ali i šire. Neka baš ovo stablo bude luč, „svjetlonoša” naše energetske izgradnje i energetskog osamostljivanja-dodao je Rožić.

Pohvale Buševčanima stigle su i iz Grada. Pročelnica Upravnog odjela za Urbanizam i zaštitu okoliša Gordana Mikulčić-Krnjaja kazala je kako će se ovakvim projektima Grad uvijek rado odazivati i pomoći lokalnom stanovništvu da svoje ideje za dobrobit zajednice i ostvare.

-Zahvaljujem svima i ponosna sam na to što se sve događa u Buševcu i način na koji se radi i što djecu ovdje u školi i u vrtiću potičete na obnovljive izvore energije, edukaciju cijele zajednice. Možemo samo poticati to i dalje i nadam se da ćemo cvjetnjak napraviti tu, a ideja i planova ima još. S ovakvim projektima ići ćemo i u druga naselja-kazala je pročelnica Mikulčić-Krnjaja.

Podijeli