Novosti Sport Događanja

Na snazi nove mjere: Okupljanja ograničena, maske obavezne u crkvama, kinu, na izložbama…

11.01.2022. / Petar Brnada

Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je nove mjere koje su stupile na snagu 10. siječnja, odnosno jučerašnjeg dana, a tiču se ponajviše okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru te obveze nošenja maske.

Tako su od jučerašnjeg dana sva događanja na otvorenom zabranjena za više od 50 ljudi, no uz covid potvrdu te suglasnost lokalnog stožera dopušteno je okupljanje na otvorenom s maksimalno 200 ljudi. Ograničen je i broj gledatelja na sportskim događanjima pa tako na tribinama u zatvorenom prostoru popunjenost može biti najviše 20 %, a na otvorenom 40 %.

Što se tiče okupljanja na zatvorenom, u prostoru može biti najviše 25 ljudi odnosno maksimalno 100 ako imaju covid potvrde. Isto je i po pitanju privatnih okupljanja: bez potvrde se smije okupiti 20 ljudi, a uz covid potvrdu 50. Napomenimo pritom da se ova odluka ne odnosi na svadbe.

Stožer je najavio i puno strože kontrole ugostiteljskih objekata po pitanju broja gostiju, održavanju razmaka, korištenju maski dok se ne sjedi.

Za razliku od dosadašnje preporuke, novom odlukom Stožera, a bez obzira na posjedovanje covid-potvrda, na vjerskim i umjetničkim programima, kinoprojekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela obavezno je nošenje maski. Istaknulo se pritom da se u kino dvoranama neće ograničavati konzumacija hrane i pića pa će tako biti dozvoljeno skidanje maske za vrijeme sjedenja.

Istaknimo svakako da su ovo prve odluke Stožera koje su morale biti obrazložene, za razliku od prijašnjih. riječ je o odluci Ustavnog suda od 21. prosinca prema kojoj Stožer ubuduće mora obrazložiti svaku odluku tako da javnost i adresati znaju zašto se neka odluka donosi te objasniti ustavno načelo razmjernosti.

Ipak, mjere koje su predstavljene još u petak, a šef Nacionalnog stožera Davor Božinović najavio je da stupaju na snagu u ponedjeljak, sve do ponedjeljka poslijepodne nisu bile objavljene na službenim stranicama informiranja javnosti o koronavirusu.

 

Foto: Igor Kralj /Pixsell

Podijeli