Novosti Sport Događanja

Sjećanje na holokaust: „Pravednik među narodima“ je i šćitarjevski župnik koji je mučki ubijen

27.01.2022. / Petar Brnada

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježavamo 27. siječnja- na datum kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta, koji se obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

U tom mračnom razdoblju čovječanstva kao svjetlo humanosti, dobrote i hrabrosti isticali su se pojedinci koji su za živote drugih, često potpuno nepoznatih ljudi, bili voljni i spremni riskirati svoje glave.

Tko spasi samo jedan život, spasio je cijeli svijet- poznata je židovska poslovica iz Talmuda koja je, možemo slobodno kazati, bila nit vodilja kasnije proglašenih „Pravednika među narodima“ koji su skrivali i spašavali židovske obitelji od nacističko-fašističkog terora i sigurne smrti. A jedan od njih, čovjek u punini te riječi, bio je i velečasni Dragutin Jesih, župnik u Ščitarjevu koji je u studenom 1944. godine mučki ubijen.

Jesih je rođen 8. svibnja 1895. godine u Stenjevcu (Zagreb) u pobožnoj zagrebačkoj obitelji. U braku krojača Antuna i Ane rodilo se šest sinova od kojih su tri postali svećenici: mons. Pavao, Ljudevit i Dragutin koji je kao hrabar svećenik u vrijeme Drugog svjetskog rata bio na meti mnogima.

Dragutin Jesih za svećenika je zaređen 16. ožujka 1918. godine u SAD-u, a kao mladomisnik je služio u Milwaukeeju. Bio je teolog, filozof, novinar, pisac, dobročinitelj, misionar… ali i urednik i autor u hrvatskim tiskovinama “Naša nada”, “Glas istine”, “Narodne novine”, “Američki Hrvat”. Domoljublje ga je vratilo u Hrvatsku 1930. godine gdje je kraće vrijeme bio upravitelj župe u Požeškom Brestovcu te se istaknuo u radu s mladima. Na službi je potom bio u župama Ruševo, Sladojevci i Gradec gdje tiska i financira karitativni list “Dobrotvor” kao poveznicu između Hrvata u Americi i Hrvatskoj, a nakon uspostave NDH imenovan je za župnika u Šćitarjevu.

U Šćitarjevu je i dočekao kraj svog života. Na dan 27. studenog odveden je te mučen i ubijen, a potom i bačen u obližnje sprudove Save. Tijelo je nađeno kod Strmca Bukevskog gdje je bilo izbačeno iz rijeke, s ranama na prsima, izmučeno ubodima nožem, iznakaženo, s usječenim kršćanskim križem na čelu, a istraga do danas nije provedena. Piše se da je ubijen od ruke NDH-ova režima iako se u knjizi Ivana Nađa navodi da oko Dragutinove smrti postoje dvojbe te da točne okolnosti smrti nikada nisu utvrđene, a niti nakon gotovo 80 godina od ubojstva, malobrojni živući mještani u strahu za sebe i članove svoje obitelji još ne žele svjedočiti. 

Jeruzalemski memorijalni centar Yad Vashem posmrtno je, kao jednom od 120 hrvatskih pravednika, dodijelio medalju i povelju "Pravednika među narodima" vlč. Dragutinu Jesihu koji je skrivao nekoliko židovskih obitelji, među njima i zagrebačku obitelj Fuchs, a u podrumu župnog ureda krili su se i komunisti.

Neustrašivo propovijedao protiv režima

Odluka o dodjeli medalje donesena je 1. rujna 1992. godine, a 11. siječnja 1994. u vijećnici zagrebačke Židovske općine uručena je članovima obitelji Jesih u nazočnosti brojnih vjerskih i državnih dužnosnika.

-Velečasni Jesih je, suočivši se sa žestokim antisemitizmom i prihvativši svim srcem otpor prema nehumanim postupcima vlasti NDH, s propovjedaonica neustrašivo govorio protiv režima, ustajući u obranu obespravljenih Židova i pozivajući svoje vjernike da im pomognu- rekao je kardinal Franjo Kuharić prilikom dodjele povelje i medalje Pravednika među narodima rodbini Dragutina Jesiha, održane 11. siječnja 1994. u vijećnici Židovske općine u Zagrebu.

Velečasni Dragutin Jesih samo je jedan od više od 120 hrvatskih Pravednika među narodima- ljudi koji nisu zatvarali oči pred okrutnošću i nasiljem tijekom Drugog svjetskog rata i koji nisu mogli sjediti prekriženih ruku te gledati kako Židove- njihove prijatelje, susjede i kolege pljačkaju, tjeraju iz domova te odvode u koncentracijske logore iz kojih se većina nikada nije vratila.

Misija prepoznavanja novih pravednika nastavlja se i danas…

Podijeli