Novosti Sport Događanja

Sklonište u Jagodnom lani zbrinulo preko 300 pasa, ali lutalice su i dalje problem u mnogim naseljima

28.01.2022. / Maja Peranić

Pas koji besciljno luta ulicama ili pak štenac ostavljen u kartonskoj kutiji uz neki potok prizori su koji kod nekih izazivaju strah, kod drugih suze u očima, a nerijetko ćemo na njih naići i na području Velike Gorice i okolnih naselja. I dok jedni bešćutno odmahuju rukom, drugi upozoravaju na probleme te ulažu velike napore kako bi sudbina napuštenih životinja imala koliko toliko sretan kraj.

Velik broj napuštenih pasa ili pak pasa lutalica na godišnjoj razini zbrine Sklonište za životinje u Jagodnom. Ta je brojka, prošle godine premašila tri stotine, a samo ovog mjeseca u Jagodno je pristiglo više od 40 pasa, većinom štenaca. Nalaze ih diljem velikogoričkog kraja, primaju dojave iz brojnih naselja, a u određenima su psi lutalice postali velik problem jer se nekada radi i o čoporima pasa.

Da je problem na području pojedinih naselja velik svjedoče i građani koji su se i nama obratili proslijedivši fotografije pasa lutalica, odnosno pasa koji slobodno hodaju ulicama bez vlasnika.

- Roditelj sam djece vrtićke dobi, te se uglavnom u takvom društvu i krećem. Svi su suglasni i potvrđuju problem. Mame se boje šetati s bebama zbog ovog problema, roditelji s djecom vrtićke dobi mijenjaju rute radi pasa, strahuju u susretu s njim. Ljudi koji izvode svoje pse u šetnju imaju problem jer ih psi lutalice napadaju-komentirao je zabrinuti sugrađanin poslavši nam nekoliko fotografija pasa lutalica uočenih na području Donje Lomnice i Gradića.

Uočite li napuštenog psa, nazovite sklonište

Mještani su, kaže, kotaktirali Sklonište za napuštene životinje u Jagodnom, no problem je svakodnevan. Slično je i u drugim naseljima, a najviše napuštenih pasa pronalazi se u manje naseljenim mjestima koja graniče sa šumskim terenom, kažu nam na naš upit iz Skloništa koje je prvo mjesto kojem se trebate obratiti naiđete li na psa lutalicu ili pak napuštenu životinju.

-Ukoliko građani uoče psa za kojeg misle da je napušten mogu dojaviti na službeni broj 095 400 0567. Bilo bi dobro ako mogu pričuvati psa do dolaska djelatnika Skloništa te nam poslati fotografiju psa da se što prije objavi na stranici skloništa u slučaju da netko traži psa-rekli su nam iz Skloništa.

Nakon što zaprime dojavu izlaze na teren kako bi preuzeli brigu o napuštenoj životinji.

- Zamolimo nalaznike da psa pričuvaju do dolaska djelatnika Skloništa. Ako pas ima mikročip odmah se kontaktiraju vlasnici te se pas vraća vlasniku. Ukoliko pas nije označen mikročipom sklonište ga preuzima-objasnili su nam.

Sklonište: Problem su čopori pasa

No nekada su i djelatnici Skloništa unatoč naporima i želji da pomognu životinji, ali i uplašenim mještanima, nemoćni učiniti išta. Takvi su slučajevi s čoporima pasa koji su najčešći prizor unutar romskog naselja.

-U određenim mjestima već duže vrijeme postoji problem sa psima, nekada se zna raditi i o čoporima pasa. Više puta se izlazilo na teren no te pse nismo uspjeli uloviti jer odmah pobjegnu. Po dojavama i saznanjima građana imamo informacije da se radi o psima iz romskog naselja te Sklonište nema ovlasti ulaziti u posjed te oduzimati pse. S tom situacijom su upoznati i nadležni ovlašteni za rješavanje takvog problema-rekli su nam iz Skloništa.

Psima koje uspiju zbrinuti osiguravaju smještaj u Skloništu u Jagodnom koje ima kapacitet od 17 bokseva uz dodatni smještaj u karanteni. Kažu kako sa zbrinjavanjem odraslih pasa nemaju problem niti manjak prostora, dok je situacija sa štencima potpuno druga priča.

-Sklonište je za štence jako loša opcija. Maleni su, nemaju dobar imunitet, većina ih je pronađena prepuna parazita te je vrlo teško u skloništu napraviti prikladne uvjete za tako male bebe. Naravno, svaki pas ima svoj krevetić i svoju dekicu. Unutarnji dijelovi boksa su grijani, koliko je moguće zagrijati betonski boks sada na minusima-rekli su nam.

U jednom danu u sklonište stiglo 10 promrzlih štenaca

Ipak, u Sklonište je u posljednje vrijeme došlo više štenaca, a samo u jednom danu pristiglo im je 11 pasa, od toga čak deset štenaca u dobi od samo mjesec i pol dana. Tih deset malenih psića pronađeno je u kutiji kraj smeća, na hladnoći, u naselju Turopolje. Osim njih, u Veleševcu je toga dana nađen mladi pas s ozljeđenom nogom, nije bio čipiran stoga ga je Sklonište bilo primorano zbrinuti.

-U ovom mjesecu su u sklonište ušla 42 psa od kojih sad brojimo ukupno 35 štenaca. Ne znamo što bismo rekli, nema dovoljno riječi da opišu koliko smo bjesni-izjavili su toga dana iz Skloništa za životinje poslavši jasnu poruku vlasnicima o potrebi čipiranja njihovih ljubimaca, ali i kastracije kako do ovakvih slučajeva ne bi dolazilo.

Upravo odgovorno ponašanje vlasnika prema životinjama put je prema rješavanju problema velikog broja napuštenih životinja kao i pasa lutalica, kako svugdje, tako i na našem području.

-Imati psa je velika odgovornost i obaveza. Prije nabave istoga treba dobro razmisliti da li ste u mogućnosti brinuti o njemu. Mikročipiranje, sterilizacija i kastracija igraju najveću ulogu u broju napuštenih pasa. Više steriliziranih kuja znači manje napuštenih štenaca. U slučaju da vlasnici imaju psa o kojemu ne mogu više brinuti ili dobiju štence, obratite se za pomoć, nemojte ih samo ostaviti na rubu šume. Nije rješenje psa ostaviti u skloništu. Pružite mu smještaj, mi ćemo ga objavljivati i pomoći da se ponovo udomi-zaključili su iz Skloništa za životinje Velika Gorica.

Galerija slika

Sklonište u Jagodnom lani zbrinulo preko 300 pasa, ali lutalice su i dalje problem u mnogim naseljima Sklonište u Jagodnom lani zbrinulo preko 300 pasa, ali lutalice su i dalje problem u mnogim naseljima Sklonište u Jagodnom lani zbrinulo preko 300 pasa, ali lutalice su i dalje problem u mnogim naseljima Sklonište u Jagodnom lani zbrinulo preko 300 pasa, ali lutalice su i dalje problem u mnogim naseljima Sklonište u Jagodnom lani zbrinulo preko 300 pasa, ali lutalice su i dalje problem u mnogim naseljima Sklonište u Jagodnom lani zbrinulo preko 300 pasa, ali lutalice su i dalje problem u mnogim naseljima Sklonište u Jagodnom lani zbrinulo preko 300 pasa, ali lutalice su i dalje problem u mnogim naseljima Sklonište u Jagodnom lani zbrinulo preko 300 pasa, ali lutalice su i dalje problem u mnogim naseljima

Podijeli