Povežite se s nama

Vijesti

Lož ulje preskočilo sedam kuna, poskupjela premium goriva i autoplin!

Premium goriva približila su se cijeni od 13 kuna po litri.

Objavljeno

na

novčanik

I dok su cijene ‘običnog’ benzina i dizela su fiksirane na 11,37 , odnosno na 11,29 kuna premium goriva su opet poskupjela.

Premium benzin skuplji je oko 30 lipa po litri, a premium dizel oko 32 lipe po litri. Autoplin je skuplji za 22 lipe, a lož ulje je sada 7,06 kuna.

Nove cijene provjerite na cijenegoriva.info.

Sport

Črnko: Tražimo investitora, vjerujemo u Vidovića i čuvamo naše klince

Predsjednik HNK Gorice Nenad Črnko u razgovoru za Sportske novosti otkrio kakva je sudbina trenera, koji igrači ostaju, čijem se ostanku nada, a progovorio je i o potrazi za ulagačima u klub koji ima stabilnost, ali i perspektivu

Objavljeno

na

Objavio/la

Nogometaši Gorice ostavili su iza sebe prvi tjedan ljetnog odmora, a u međuvremenu smo uspjeli doznati kako svoju goričku priču neće nastaviti stranci Blummel, Munksgaard i Matavž, pridružit će im se gotovo sigurno i Ilečić i Debijađi, a klub su napustili i posuđeni dinamovci Soldo i Rukavina, pri čemu bi ovog potonjeg u Gorici voljeli dovesti na novu posudbu.

Bit će odlazaka još, ta će brojka vrlo vjerojatno uskoro postati dvocifrena, što znači da će u novu sezonu naš prvoligaš ući s bitno izmijenjenim kadrom. A to, posljedično, znači da je pred čelnim ljudima kluba velik i zahtjevan posao. Predsjednik Nenad Črnko, kao glavni i odgovorni, u stalnim je razgovorima, dogovorima i pregovorima, sve skupa toliko je intenzivno da bi se i neki ranije zacrtani planovi mogli mijenjati.

– Kad završi prvenstvo, počinje najteži period za mene. Razmišljam čak i hoću li otkazati neke odlaske na Europsko prvenstvo – rekao je Črnko u razgovoru za Sportske novosti, prvom javnom istupu nakon završetka sezone.

A ona je, netom završena sezona, bila pomalo bipolarna. Čudna, neobična, naporna, a na kraju okončana sedmim mjestom.

– Moglo je biti i bolje od sedmog mjesta, ali kad se sjetim sad već pretprošle sezone, kad smo se jedva spasili, onda je ovo odlično. Do zimske stanke bili smo jako dobri, čak smo i premašili očekivanja, a na proljeće smo potpuno podbacili. Presudila je nedovoljna širina kadra i ozljeda Ndockyta, jer kad nama nedostaju tri ili četiri igrača, to je kao da Dinamu, Hajduku ili Rijeci nedostaju njih desetorica – kazao je predsjednik za SN.

Promjena koja se sasvim sigurno neće dogoditi je ona na klupi. Rajko Vidović trenutačno je u inozemstvu, na odmoru s obitelji, ali plan za blisku budućnost je jasan i nedvojben.

– Rajko Vidović nije ni najmanje upitan! Nastavlja sa svojim poslom i zaslužuje pohvale što je uskočio u vrlo teškom trenutku za nas. Sad neka odradi pripreme po svom, a kadar ćemo selekcionirati zajednički. Već smo produžili ugovore s Mitrovićem, Maločom i Štiglecom, a vjerujem da će s nama ostati i kapetan Mrzljak. Kao klub smo i ranije pružali priliku neafirmiranim trenerima koji su nakon odlaska iz Gorice postali traženi i uspješni, osvajači trofeja. Bili su to i Jakirović, i Dambrauskas, i Rendulić, a ni Sopić nije bio daleko. Zato vjerujemo i u Vidovića – kaže Črnko.

Obrisi momčadi za novu sezonu već se naziru, uz spomenutu četvoricu igrača tu su i Pršir, Krizmanić, Banić, Leš, oporavljeni Ndockyt, Jurić, Majstorović… Iako, pitanje je hoće li svi na kraju doista i ostati ovdje, jer transferi su uvijek mogući, čak se i priželjkuju.

– Teško je reći koliko su transferi realni, budući da se u nogometu stvari mijenjaju, da se traže sve mlađi igrači, koji imaju i kvalitetu i potencijal. U ovom trenutku u tom smislu više su u fokusu naši pioniri, koji su postali prvaci Hrvatske, ili Luka Vrzić, koji je igrao na Euru U-17, nego igrači iz prve momčadi. Međutim, to ne znači da nećemo nikoga prodati, vjerujemo da će biti ponuda, pogotovo za Pršira, Banića, Krizmanića… – optimističan je Črnko, svjestan da samo uz transfere klub može imati financijski mir.

Ne bude li ipak očekivanih transfera, morat će se potražiti i neke alternative.

– Uvijek postoji alternativa, pokazali smo u ovih šest prvoligaških godina da se znamo snaći, ali istina je da tražimo investitora koji bi uložio u Goricu. Koliko se šanse za to? Jednake kao i kad su u pitanju transferi. Može se dogoditi sutra, a ne mora se dogoditi uopće. Kontakti stalno postoje, ali koliko će sve to otići u ozbiljne pregovore, tek ćemo vidjeti. Za nas je važno da smo se profilirali u ozbiljan klub, a velika stvar su i uspjesi mlađih kategorija, koji su i došli kad je Gorica postala stabilan prvoligaš, pa zatim izborila elitni rang u sve četiri najvažnije kategorije – ističe prvi čovjek kluba.

I dalje traje sreća, ponos i zadovoljstvo zbog uspjeha pionirske momčadi, predvođene trenerom Borisom Trivunovom, a sljedeći cilj je sačuvati tu perspektivnu skupinu klinaca na okupu.

– To nam je prioritet i sa svim najvažnijim igračima imamo ugovore po kojima ostaju u Gorici najmanje do 19. godine. Sad je bitno da se nastave pravilno razvijati, da nastave raditi kao i dosad, a talent je neupitan. Velika pohvala ide i našim skautima, odnosno ljudima iz Škole nogometa, koja je uspjela dovesti neke igrače koje su željeli i Dinamo, Hajduk, Lokomotiva… Mi u ovom trenutku imamo petoricu reprezentativaca u selekciji U-15, a najvažniji cilj je da što više njih postanu standardni seniorski igrači. Pokušat ćemo im dati priliku što prije, jer to se veže na onu priču kako klubovi iz najjačih liga traže sve mlađe igrače – završio je Črnko svoje izlaganje na stranicama Sportskih novosti.

Ulazni transferi, odnosno dolasci? O tom potom, jasno je da su u ovom trenutku prioritet neke druge stvari…

 

Naslovna fotografija: Slavko Midžor/PIXSELL

Nastavite čitati

Sport

Kurilovec osvojio Novo Čiče: Na turniru dječaka najbolja je bila – jedina djevojčica!

Trofej pobjednicima uručio je dogradonačelnik Velike Gorice Neven Karas, a ostalima obitelj Milanščak

Objavljeno

na

Objavio/la

Na Dan državnosti i blagdan Tijelova u Novom Čiču, na igralištu Dinama Hidrela, u organizaciji kluba i obitelji Milanščak odigran je drugi memorijalni nogometni turnir za mlađe pionire, djecu do 13 godina starosti. Sudjelovalo je osam momčadi, pa su u skupinu A smješteni Dinamo Hidrel, Ban Jelačić iz Vukovina, Velika Mlaka 1947 i Mladost Okić iz Klinča Sela, a u skupini B bili su Buna iz Male Bune, Kurilovec, Stupnik i, umjesto Mladosti Obrezina, koja je odustala “pet do dvanaest”, jedna kombinirana selekcija. Mladost je prema propozicijama svoje predviđene utakmice izgubila 0-3.

Rezultati po skupinama bili su sljedeći:

Skupina A
Jelačić – Dinamo Hidrel 2-1
Velika Mlaka 1947 – Mladost Okić 5-1
Velika Mlaka 1947 – Jelačić 1-0
Mladost Okić – Dinamo Hidrel 0-6
Jelačić – Mladost Okić 5-0
Dinamo Hidrel – Velika Mlaka 1947 0-4

Skupina B

Kurilovec – Stupnik 1-0
Buna – Mladost Obrezina 3-0 b.b.
Buna – Stupnik 0-2
Mladost Obrezina – Kurilovec 0-3 b.b.
Stupnik – Mladost Obrezina 3-0 b.b.
Kurilovec – Buna 3-1

Utakmice je u prosjeku gledalo i više od 200 gledatelja, a u polufinale plasirali su se prvo i drugoplasirani iz svake skupine.

U polufinalu u prvoj utakmici Stupnik je dobio Veliku Mlaku minimalnim rezultatom 1-0.

U drugoj polufinalnoj utakmici Kurilovec je 4-0 svladao Jelačića iz Vukovine, prošlogodišnjeg pobjednika turnira.

U borbi za treće mjesto Velika Mlaka je slavila 2-0 kontra Jelačića.

U finalu Kurilovec je bio bolji od Stupnika 1-0. Za pobjednike su igrali: Petar Kos, Jure Gilja, Antonio Bajlović, Noa Vidak, Marta Rošić, Mark Mikulin, Emanuel Fabečić, Roko Mašnjak, Luka Mikulić, Mihael Bratković, Božidar Hostić, Matej Štach, Jan Zebić i Karlo Benšak. Trener je Leon Grgiæ.

Trofeje su uz dogradonačelnika Nevena Karasa podijelili i članovi obitelji Milanšèak. Za najboljeg igrača proglašena je jedina djevojčica na memorijalu, Marta Rošić iz Kurilovca! Bravo i velika èestitka! Marta je sve utakmice odigrala sjajno. Krasile su je tehnika, kao veznu pregled igre, fini nogometni korak, smirenost u svim situacijama, snažna u duelima, pa su neki deèki ponekad završili i na travi… Vjerojatno je pitanje vremena kad će Marta završiti u nekom prvoligaškom klubu nogometašica.

Najbolji strijelac je Mihael Bratković, također iz Kurilovca, a trofej mu je uručila Marina Milanščak, inače trenutačno ozlijeđena mlada nogometašica HNK Gorice.

Za najboljeg vratara proglašen je Leon Hudolin iz Stupnika, a uz njih troje, u selekciju najboljih jedanaest memorijala još su izabrani Mark Mikulin, Antonio Bajlović (oba iz Udarnika), Petar Jerković, Luka Meglajec (oba Stupnik), Patrik Penić, Jakov Šulentić (oba Jelačić), Mark Šarić, Lukas Korajković (oba Velika Mlaka 1947)

Tijekom memorijalnog turnira delegacija Dinama Hidrel otišla je na obližnje groblje i posjetila grob Franje Milanščaka Gire.

Nastavite čitati

Moja županija

Daruj krv, spasi život!: Evo gdje se možete pridružiti vojsci humanitaraca i volontera na području Zagrebačke županije!

Možda baš vaša doza darovane ‘tekućine koja život znači’ nekome doslovno i spasi život! A nagrada koju svaki dobrovoljni darivatelj krvi dobije za tu spoznaju, veća je od bilo koje materijalne vrijednosti. 

Objavljeno

na

Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije organizira redovite mjesečne akcije dobrovoljnog davanja krvi, a uoči početka mjeseca lipnja pozivaju i dosadašnje, kao i nove humanitarce, da se tom pozivu i odazovu, jer možda baš vaša doza tekućine koja život znači nekome doslovno i spasi život! Nagrada koju svaki dobrovoljni darivatelj krvi dobije za tu spoznaju je veća od bilo koje materijalne vrijednosti.

Foto: FB Crveni križ Velika Gorica ( arhivska, kolovoz 2023.g.)

Pa znajte kako će se tijekom lipnja ta redovita akcija tradicionalno provoditi u prostorijama gradskih društava DCK Zagrebačke županije, na lokacijama – Dugo selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić.

Ako niste sigurni zadovoljavate li kriterija kategorije ‘Tko može biti dobrovoljni darivatelj krvi’, evo osnovnih pokazatelja.

– Krv može dati svaka zdrava osoba, u dobi od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70), tjelesne težine iznad 55 kilograma (proporcionalno visini), tjelesne temperature do 37 stupnjeva, uz odobrenje liječnika – smjernice su Hrvatskog crvenog križa, koji je i  utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj.

Djelatnici i volonteri društva Crvenog križa također daju i koristan savjet.

– Prije darivanja krvi preporuča se pojesti lagani obrok i popiti dovoljno bezalkoholne tekućine – poručuju iz Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Foto: FB Crveni križ Velika Gorica (arhivska, ožujak 2024.)

Akcija će se u našem gradu idućeg mjeseca provoditi od 24. do 26.lipnja (detalji u tablici na kaju članka). Volonteri goričkog CK će se pobrinuti da nakon tog plemenitog čina dobijete i tekućine i nešto za prigristi.

Inače, ako se još niste pridružili toj pravoj vojsci humanitaraca i volontera, ali planirate ili tek razmišljate, znajte i to kako žene mogu darivati krvi tri puta godišnje, a muškarci i četiri puta.

U većini zemalja u svijetu ova djelatnost povjerena je Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže društava Crvenog križa na terenu i velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.

Naslovna fotografija: Crveni križ Velika Gorica

 

Nastavite čitati

Moja županija

RCK Samobor: Od Šegrtske do centra izvrsnosti

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon što su premijer Andrej Plenković i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u ožujku svečano otvorili velikogorički Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, sada su i Samoborci dočekali otvorenje Centra izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0. u sklopu Srednje strukovne škole u Samoboru. U njoj se školuju mladi za 10 deficitarnih zanimanja u četiri sektora, a uče na suvremenoj opremi vrijednoj milijun eura.

Foto: Zagrebačka županija

Tradicija školovanja za obrtnička zanimanja u Samoboru duga je preko sto godina.

–  Strukovna u Samoboru, bivša Šegrtska, jedna je od 18 škola osnovanih 1886./87. u trojednoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, u godini kada je Tesla patentirao izmjeničnu struju a Bolléova Zagrebačka katedrala i zagrebački HNK još nije postojao. Uvijek smo bili kamen zaglavni samoborskog obrtništva. 137 godina poslije osnutka uloženo je 2 milijuna eura u objekt centra izvrsnosti veličine 35×18 metara, što je oko 700 četvornih metara, u kojoj su smještene 4 učeće tvornice, čime smo promijenili arhitekturu škole, vizuru grada za sva vremena. – naglasio je ravnatelj škole Davor Škiljan.

Iz samoborske srednje škole izašle su brojne generacije dosadašnjih obrtnika, poduzetnika i gospodarstvenika, podsjetio je zamjenik župana Ervin Kolarec. – Zagrebačka županija je izgradnjom ovog regionalnog centra otvorila novo poglavlje u strukovnom obrazovanju, jer ovo što ove škole nude je budućnost, što nam je bio i cilj. Jačanje obrtništva i poduzetništva, a time i gospodarstva, kreće ulaganjem u strukovno obrazovanje. Podsjećam da je Zagrebačka županija jedna od najprepoznatljivijih županija, koja u gospodarskom smislu raste svake godine. Prema podacima FINA-e naši su poduzetnici, po ukupnim prihodima i prema prosječnoj neto plaći, drugi najuspješniji u zemlji, odmah iza grada Zagreba. – podsjetio je Kolarec.

Foto: Zagrebačka županija

Dodana vrijednost reformi strukovnog obrazovanja su i novi kurikulumi, koji će uz modernu opremu u školama, educirane nastavnike i povezivanje praktičnog dijela strukovnog obrazovanja s tvrtkama, promijeniti zastarjeli način odvijanja nastave.– Upravo ova škola je pokazala na koji način se kroz infrastrukturne uvjete može jačati konkurentnost strojarskog sektora a  svi naši odgojno-obrazovni radnici nositelji su svih promjena koji se u sustavu odgoja i obrazovanja događaju. Jednim modernim pristupom koji se je dogodio u obrazovnom sustavu ne smijemo zanemariti činjenicu da je ulaganje u strukovno obrazovanje s preko 260 milijuna eura daleko najveći iskorak u nacionalnom resoru obrazovanja. – istaknula je Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Foto: Zagrebačka županija

Ukupna vrijednost projekta koji obuhvaća dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru uključujući nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja, vrijedan je 15,5 milijuna eura a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda s nešto više od 6,5 milijuna, Europskog fonda za regionalni razvoj s gotovo 4 milijuna i Zagrebačke županije s oko 5 milijuna eura.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Projekt ‘Zaželi bolje sutra’ osigurao posao za 10 žena s područja Pokupskog!

Udruga Kupa-rijeka života kroz EU projekt zapošljava žena koje su u riziku od siromaštva, a čak 60 starijih i osoba s invaliditetom dobit će besplatnu svakodnevnu pomoći i mjesečne pakete. Ova lijepa priča povećava i samu razinu kvalitete života na području Općine Pokupsko.

Objavljeno

na

Od prvog dana mjeseca lipnja, čak 60 ljudi starijih od 65 godina, kao i odrasle osobe s invaliditetom s područja Općine Pokupsko, dobit će veliku pomoć u svakodnevnom životu i to potpuno besplatno! Pomoć će im pružiti deset žena, koje su se odazvale Javnom oglasu od 22. travnja, Udruge Kupa – rijeka života, koja je pozvala da im se pridruže na, u Hrvatskoj, već dobro poznatom projektu Zaželi.

Foto: Udruga Kupa-rijeka života

Naime, kako doznajemo iz Udruge Kupa – rijeka života, projekt Zaželi – prevencija institucionalizacije ‘Zaželi bolje sutra 2’ trajati će ukupno tri godine (36 mjeseci), a ukupna vrijednost ugovora koji sufinancira EU je 495.000 eura.

– Nakon dugog čekanja rezultata, napokon nastavljamo projekt pružanja usluge potpore i podrške starijim osobama u svakodnevnom životu. Udruga zapošljava deset žena i voditeljicu projekta, koje su u srijedu, 29.svibnja, potpisale i ugovore o radu. Pružanje usluge potpore i podrške počinje od 1.lipnja, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda plus – piše u priopćenju koje potpisuju Dario Sučec, predsjednik udruge i Magdalena Blažeković, voditeljica projekta ‘Zaželi bolje sutra 2’.

Svaka žena obilazi šest krajnjih korisnika kojima pomaže u kućanskim poslovima, poslovima vezanim uz ostvarivanje raznih prava, socijalnoj integraciji, te pružaju podršku kroz svakodnevnu brigu i komunikaciju s njima. Korisnicima se na mjesečnoj razini kupuju i dostavljaju paketi kućanskih potrepština za osobnu higijenu i higijenu stambenog prostora.

Foto: Udruga Kupa-rijeka života

Projektom ‘Zaželi bolje sutra 2’ će se osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici. Time će se ublažiti rizik od siromaštva, a ujedno će se smanjiti socijalna isključenost i izoliranost starijih i invalidnih osoba na području Općine Pokupsko.

 

 

Naslovna fotografija: Ugovore o radu na 36 mjeseci potpisalo je 10 žena s područja Općine Pokupsko/Udruga Kupa-rijeka života

 

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno