Novosti Sport Događanja

FOTO Još jedan u nizu požara zbog neopreznog paljenja korova, vatrogasci se borili s vatrom u Donjem Hruševcu

29.03.2022. / Petar Brnada

Još jedan veliki požar livade i niskog raslinja zbog neopreznog paljenja korova. Vatrogasci DVD-a Kravarsko u ponedjeljak su se borili s vatrom na području Donjeg Hruševca.

-Nakon dojave u 17:17 sati od strane ŽVOC-a izlazimo na  intervenciju požar livade u mjestu Donji Hruševec. Kod dolaska na intervenciju utvrđujemo da se radi o požaru livade, šikare. Pristupamo gašenju iste sa vitlima za brzu navalu i naprtnjačama. Na intervenciji prisutni i djelatnici PP Velika Gorica- izvijestili su iz DVD-a Kravarsko koji je na teren izašao s osam vatrogasaca te dva vozila.

Podsjetimo, Čička Poljana, Velika Kosnica, Šiljakovina, šuma u Čakancu, Zablatje Posavsko, Okuje, Mraclin, Buševec… samo su neka od naselja u kojima su proteklog tjedna vatrogasci imali pune ruke posla zbog intervencija uzrokovanih nekontroliranim paljenjem korova.

Naravno, nije sporno samo paljenje korova s obzirom da se radi o normalnoj radnji na poljoprivrednim površinama, no problem nastaje kada se korov pali bez nadzora pa iz policije apeliraju na građane da paljenju pristupe izuzetno oprezno.

-Uslijed vjetra vatra se otme kontroli i prijeđe na druge parcele gdje može nastati veća materijalna šteta. Ako su parcele u blizini kuća uvijek postoji vjerojatnost da dođe do požara i na parcelama što onda prerasta u kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine. Zato pozivamo građane da ako vrše spaljivanje korova na otvorenom prostoru da budu prisutni prilikom tih radnji i osiguraju sve da spriječe širenje požara izvan granica parcele na kojoj spaljuju korov- poručuje inspektor Nikica Ljubanović iz PP Velika Gorica.

Visoke kazne

Prema Zakonu o zaštiti od požara navodi se da svaka fizička i pravna osoba odgovorna za neprovođenje mjere zaštite od požara, izazivanje požara te posljedica koje iz tog nastaju.

Fizička osoba za nepoštivanje zakona kaznit će se novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna dok kazne za pravne osobe sežu i do 150.000 kuna. Danas se zahvaljujući tehnologiji vrlo lako preko GPS uređaja može utvrditi tko je vlasnik parcele.

 

Foto: DVD Kravarsko

Galerija slika

FOTO Još jedan u nizu požara zbog neopreznog paljenja korova, vatrogasci se borili s vatrom u Donjem Hruševcu FOTO Još jedan u nizu požara zbog neopreznog paljenja korova, vatrogasci se borili s vatrom u Donjem Hruševcu FOTO Još jedan u nizu požara zbog neopreznog paljenja korova, vatrogasci se borili s vatrom u Donjem Hruševcu FOTO Još jedan u nizu požara zbog neopreznog paljenja korova, vatrogasci se borili s vatrom u Donjem Hruševcu

Podijeli