Novosti Sport Događanja

Očevid pokazao: Vatra se proširila s trave na halu u Rakitovcu, šteta procijenjena na 30.000 kuna

31.03.2022. / Petar Brnada

Policija je objavila da je obavljenim očevidom utvrđeno da je požar u Rakitovcu koji je zahvatio dva objekta najvjerojatnije izbio uslijed djelovanja otvorenog plamena na suhu travu nakon čega se požar proširio na obližnju halu.

Materijalna šteta, navode, iznosi oko 30.000 kuna.

Posjetimo, samo tijekom tog 29. ožujka intervenirali su na čak šest požara kojima je uzrok bio upravo spaljivanje korova, a svakako najzahtjevniji posao odradili su upravo u Rakitovcu gdje je vatra zahvatila dva objekta tvrtke Drvo-prom koja se bavi preradom drveta.

Kako nam je rekao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, Ivica Maceković, dojavu o požaru drvene građe u Rakitovcu zaprimili su u 14:36 sati, a dolaskom na mjesto događaja ustanovili su da se radi o požaru dva objekta koja su se dogodila zbog požara suhe trave između njih.

Riječ je o jednom objektu 40x15m i 20x10m koji su bili zahvaćeni plamenom, a vatrogasci su morali skidati i lim koji je podosta izgorio.

Uz Javnu vatrogasnu postroju s osam vatrogasaca u gašenju su sudjelovala i tri dobrovoljna vatrogasna društva, DVD Buševec (5), DVD Rakitovec (5) i DVD Turopolje (6), odnosno ukupno 24 vatrogasca, a intervencija je potrajala do 16 sati.

6-7 intervencija dnevno

Samo tijekom tog dana gorički vatrogasci imali su ukupno sedam intervencija među kojima je čak njih šest vezanih za požare niskog raslinja. Od tih šest, četiri požara dogodila su se u vremenu od 17 do 17:30 sati, odnosno u svega pola sata.

Inače, u prosjeku gorički vatrogasci dnevno imaju 6-7 intervencija zbog paljenja korova, a vikendom čak i više, pa stoga građanima ponovno upućuju apel.

-Molimo građane da ukoliko nešto spaljuju da to komuniciraju s nadležnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima kako bi se osiguralo mjesto spaljivanja. Potrebno je prijaviti početak spaljivanja i kraj spaljivanja iz razloga što se može dogoditi da netko kontrolirano spaljuje, a prolaznik u vožnji vidi dim pa zove vatrogasce i onda mi nepotrebno izlazimo na intervenciju ne znajući da je na toj lokaciji kontrolirano spaljivanje. Drugi razlog je da zapovjednici DVD-ova pomognu osigurati mjesto spaljivanja da ne bi došlo do proširivanja požara na okolni gorivi materijal kao što je bio slučaj u Rakitovcu. Šteta se može izbjeći uz samo malo veću aktivnost i marljivost ljudi koji se bave spaljivanjem- poručio je prvi čovjek velikogoričke javne vatrogasne postrojbe.

Podijeli