Novosti Sport Događanja

U Galeriji Galženica otvorena izložba Elvisa Bertona: „Clean Up After Your Dog” kritizira društvo u kojem živimo

05.04.2022. / Maja Peranić

Do 15. travnja u Galeriji Galženica možete pogledati zanimljivu izložbu istarskog umjetnika Elvisa Bertona intrigantnog naziva „Clean Up After Your Dog”. Što se krije iza ovog naziva kojeg bi svi ljubitelji pasa trebali poštivati (jer znači: „Počisti za svojim psom”, op.a) mogli ste doznati već na samom otvorenju koje se održalo prošlog petka, kada ste mogli vidjeti da ovdje nije riječ o psećoj već o svojevrsnoj „ljudskoj kakici” odnosno zagađenju medijskog prostora kojem smo danas toliko izloženi.

Umjetnika su „gospodarski i politički skandali, kriminal, raznorazni reality showovi, senzacionalizam i žutilo u elektronskim i tiskanim medijima, malograđanština, ekološko zagađenje kao i sve loše što ljudi čine jedni drugima i planeti Zemlja“ naveli da osmisli ovaj projekt koji se sastoji od nekoliko likovnih ciklusa, skulptura i instalacija na kojima je radio posljednjih godina, ističu iz Galerije.

Izložba prikazuje skulpture ''Kameno cvijeće'', instalacije ''Vrt'', likovnih ciklusa ''Gola stabla'', ''Cvijeće'' i ''Limuni''.

-Autorova ideja je da svi ti radovi zajedno predstavljaju vrt ili park, a projekt usprkos nazivu zapravo nema nikakve veze sa psećom „kakicom“, nego sa svim mogućim „prljavštinama“ kojima smo svakodnevno izloženi putem medija, navodi autor. To je utopijski i eskapistički vrt u kojem nije poželjno ostavljati „kakicu“ bilo kakve vrste, a predstavlja svijet koji bi mogao biti puno bolje i ljepše mjesto za život. Iako je projekt osmislio prije pandemije korona virusa, može se primijeniti na trenutnu situaciju jer govori upravo o izolaciji, mjestu fizičke i psihičke izoliranosti – kazali su iz Galerije Galženica.

Kustosica izložbe i autorica predgovora je Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Podsjećamo, izložbu u Galeriji Galženica možete pogledati do petka, 15. travnja.

(foto: Ivan Buvinić/Galerija Galženica)

Podijeli