Novosti Sport Događanja

Stručnjaci i znanstvenici iz cijele Hrvatske na simpoziju o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača u Velikoj Gorici

11.04.2022. / Maja Peranić

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica organizirao je simpozij pod nazivom „Sigurnost hrane i zaštita potrošača” koji se danas održao našem gradu. U vijećnici Pučkog otvorenog učilišta okupili su se znanstvenici iz područja prehrane i veterinarstva, profesori s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta te stručnjaci iz Hrvatskog veterinarskog instituta te studenti kojima su prezentirane aktualne teme vezane uz tehnologiju i kontrolu hrane.



Ovo je treći takav simpozij koji se održava u Velikoj Gorici u organizaciji velikogoričkog HAZU-a koji je među prvima, nakon restrikcija koje je uvela pandemija, pokrenuo aktivnosti i javne manifestacije te organiziranje znanstvenih skupova, istaknuto je na samom početku simpozija.

Okupljene stručnjake iz svih krajeva Hrvatske, od Splita, Vinkovaca, Rijeke te brojne sutdente pozdravili su akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU-a, akademik Željko Cvetnić, voditelj velikogoričkog Zavoda te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar koji im je u ime domaćina poželio dobrodošlicu u naš grad.

U simpozij je uvela prof. dr. sc. Mirjana Hruškar sa zagrebačkog PBF-a predstavivši današnje teme.



-Željeli smo da se svake godine nađemo i prodiskutiramo o aktualnim temama koje su u tom razdoblju izuzetno bitne. Na ovom simpoziju teme su vezane uz Covid-19 i njegovom utjecaju na sigurnost hrane, o čimbenicima koji mogu utjecati na sigurnost hrane, ona područja koja su nam bitna za sigurnost hrane i zaštitu potrošača. Naši potrošači su sve svjesniji, sve više i više propitkuju i bitno je da obratimo pažnju na zdravstvenu ispravnost. Te sve teme važne su našim studentima, prvenstveno studija upravljanja sigurnošću hrane. Također govorimo o zemljopisnom podrijetlu i zaštiti proizvoda kako bismo upoznali naše studente s jednim drugim aspektom sigurnosti hrane i zaštite – rekla je Hruškar.

-Hrana je strateški proizvod svake države i pitamo se proizvodi li Hrvatska dovoljno hrane. Sad je problem i cijene hrane, zbog situacije koju je izazvao rat u Ukrajini, a mogli smo promatrati i ponašanje potrošača u vrhuncu pandemije. Danas su s nama kompetentni ljudi koji će govoriti o sigurnosti hrane i vezanim temama- dodao je akademik Cvetnić.

O spomenutim su temama kroz svoja su izlaganja govorili izv. prof. dr. sc. Marina Krpan (PBF), dr. sc Davor Balić (Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Vinkovci), dr. sc. Natalija Džafić (Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Rijeka) te izv. prof. dr. sc. Irena Barukčić (PBF).

Iz Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a Velika Gorica istaknuli su kako će se nastaviti s organizacijama ovakvih znanstvenih skupova, te sljedeći, već tradicionalni o sigurnosti hrane najavili za iduću godinu.

Galerija slika

Stručnjaci i znanstvenici iz cijele Hrvatske na simpoziju o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača u Velikoj Gorici Stručnjaci i znanstvenici iz cijele Hrvatske na simpoziju o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača u Velikoj Gorici Stručnjaci i znanstvenici iz cijele Hrvatske na simpoziju o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača u Velikoj Gorici Stručnjaci i znanstvenici iz cijele Hrvatske na simpoziju o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača u Velikoj Gorici Stručnjaci i znanstvenici iz cijele Hrvatske na simpoziju o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača u Velikoj Gorici Stručnjaci i znanstvenici iz cijele Hrvatske na simpoziju o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača u Velikoj Gorici

Podijeli