Novosti Sport Događanja

Crveni križ Ukrajincima u Gorici pružio „prvu pomoć” u učenju hrvatskog jezika

26.04.2022. / Maja Peranić

Naći se u nepoznatoj sredini koja je igrom sudbine postala vaš novi dom nije nimalo lagano pogotovo ako ste u stranoj zemlji od koje vas, ma koliko društveni i komunikativni bili, dijeli jezična barijera. Raseljenom ukrajinskom stanovništvu koje je u bijegu od ratnog vihora utočište pronašlo u Velikoj Gorici u svemu, kako smo već pisali, pomaže Crveni križ, a ovog puta, kako bi im omogućio što lakšu integraciju u našu zajednicu za njih je organizirao tečaj hrvatskog jezika.

Inicijativa i ideja potekla je od zamjenice ravnateljice Crvenog križa Velika Gorica Suzane Strunjak koja je u svakodnevnom kontaktu s ukrajinskim stanovništvom smještenim na području našeg grada.



-Crveni križ uvijek odgovara na potrebe svojih korisnika, a u njihovom slučaju to je učenje jezika. Oni svi žele komunicirati, žele uspostaviti kontakt sa zajednicom, žele se zaposliti i ta nemogućnost komunikacije im je veliki problem. Dok se ne organizira tečaj hrvatskog kroz školu, kao što je to Pučko otvoreno učilište, a imamo informaciju da će to biti kroz par tjedana, mi smo im odlučili dati tu prvu, osnovnu mogućnost komunikacije kroz nekakav osnovni tečaj – rekla nam je Strunjak.

Polaznici ove, kako je naziva „prve pomoći” u svladavanju komunikacijskih barijera između Hrvata i Ukrajinaca na našem području, narednih će susreta učiti kako se predstaviti, kako pozdraviti, pitati što ih zanima prilikom odlaska u trgovinu, posjeta k liječniku, pokušati razumjeti kad im se netko obraća, a prvo sljedeće što ih čeka je učenje hrvatske abecede.



Prvi satovi održali su se ovog ponedjeljka u prostorijama Crvenog križa u Cvjetnom naselju, a uz Suzanu Strunjak, defektologinju po struci, u vođenju tečaja pomažu gospođe Darija i Lucija, profesorica i prevoditeljica ukrajinskog jezika.

-Iako poznajem osnove pedagogije, bez pravih poznavatelja ukrajinskog jezika ne bih mogla ništa. Mogu složiti osnovne rečenice i prevesti ih preko Google translate-a, ali stručnjak mora objasniti pozadinu-kazala je Strunjak.



Za sad je ovom početničkom tečaju pristupilo desetak Ukrajinaca, a dok se za njih ne pokrene službeni tečaj hrvatskog pri Pučkom otvorenom učilištu, susreti Crvenog križa se planiraju nastaviti.

-Imat ćemo i sljedeći tjedan pa vidjeti kako će to dalje ići, koliki će biti interes i što će sve oni trebati. Jer ne mogu jezik naučiti od nekoliko susreta u dva školska sata, no to im može pomoći da se mogu predstaviti, pozdraviti i slično. Očekujemo da će uskoro krenuti službena škola hrvatskog gdje će sve moći naučiti, a ovo za sad im je na neki način„prva pomoć” - rekla je Strunjak.



Na području Velike Gorice dosad je smješteno 49 ukrajinskih obitelji, ukupno do stotinjak osoba, i osim što imaju problema s nepoznavanjem jezika, velik je problem nedostupnost interneta jer, kaže Strunjak, mnogi nisu još nabavili hrvatske brojeve mobilnih telefona tako da i to otežava komunikaciju s njima. No iz Crvenog križa ustraju u pomaganju našim novim sugrađanima da se što bolje uklope i snađu u našoj sredini.

Galerija slika

Crveni križ Ukrajincima u Gorici pružio „prvu pomoć” u učenju hrvatskog jezika Crveni križ Ukrajincima u Gorici pružio „prvu pomoć” u učenju hrvatskog jezika Crveni križ Ukrajincima u Gorici pružio „prvu pomoć” u učenju hrvatskog jezika Crveni križ Ukrajincima u Gorici pružio „prvu pomoć” u učenju hrvatskog jezika

Podijeli