Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka županija

Gotovo 4 milijuna kuna bespovratnih potpora poljoprivrednicima

Gornja Vrba: Zbog velike suše poljoprivrednik Mario Todorović već u ožujku mora navodnjavati nasade
Ivica Galovic/PIXSELL
28.04.2022.
u 16:08

Ova je godine po prvi put Zagrebačka županija raspisala i 800 tisuća kuna vrijedan javni poziv za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore na poljoprivrednim gospodarstvima.

Zagrebačka županija osigurala je skoro četiri milijuna kuna bespovratne potpore poljoprivrednicima. Naime, OPG Ivice Babojelića iz Samobora pravi je primjer kako uspjeti uz pomoć županije. Ovaj mladi ekološki poljoprivrednik na gotovo tri hektara uzgaja sibirsku borovnicu, prerađuje ju i proizvodi sokove. Svoj OPG unaprijedio je pomoću svojih ulaganja, ali i potpore Zagrebačke županije. 

- Lijepo je vidjeti konkretne rezultate potpora koje Zagrebačka županija daje svojim poljoprivrednicima – rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović. Pozvao je i ostale poljoprivrednike da pošalju prijave na ovogodišnji natječaj. Korisnik može dobiti sredstva koja dosežu i 100 tisuća kuna, to jest, 150 tisuća kuna ako se radi o ekološkom poljoprivredniku. 

Potpore se mogu koristiti za nabavu opreme, istaknuo je Tomljenović, ali i za okrupnjavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, premiju osiguranja, očuvanje genetskog potencijala u stočarstvu, edukacije, stručno osposobljavanje, izradu internetskih stranica i raznih drugih stvari. Mladi samoborski poljoprivrednik Babojelić već je nekoliko puta dobio bespovratne potpore Zagrebačke županije i uspješno ih iskoristio – od nabavne opreme za doradu i preradu voća do izrade web stranica.

Ova je godine po prvi put Zagrebačka županija raspisala i 800 tisuća kuna vrijedan javni poziv za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore na poljoprivrednim gospodarstvima. Prva prijava stigla je s OPG-a Ivice Babojelića – za sufinanciranje sunčane elektrane koja je postavljena na jednoj od gospodarskih zgrada. Potpora je odobrena, a Ivica Babojelić dobio je bespovratnu potporu od 70 tisuća kuna.

- Troškovi energije su na rekordnim razinama, a upravo ovakvim ulaganjima Županija želi pomoći svojim poljoprivrednicima, i to ne nekim 'instant' mjerama, već onim mjerama koje će dati rezultate na duge staze – rekao je Tomljenović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije