Novosti Sport Događanja

Črnko hvali ugovor o TV pravima: Suradnju s Fulhamom gledam na isti način kao na onu s Jelačićem ili Lukavcem!

04.05.2022. / Damir Žbulj

Važna je ovo bio dan za hrvatski klupski nogomet, a prisustvovao mu je i čelnik HNK Gorica i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza Nenad Črnko.

Čelnik HNS-a Marijan Kustić potpisao je ugovor o televizijskim i marketinškim pravima za utakmice pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza. Hrvatski Telekom postao vlasnik televizijskih, a SuperSport marketinških prava za utakmice u vlasništvu Hrvatskog nogometnog saveza. Ugovori traju od početka natjecateljske godine 2022./23. do kraja natjecateljske godine 2025./26.

Radi se o najvrjednijem sporazumu za televizijska i marketinška prava u povijesti domaćeg klupskog nogometa. Hrvatski Telekom će tijekom četiri ugovorene godine za televizijska prava uložiti ukupno 36 milijuna eura, dok će SuperSport za marketinška te prava na klađenje uložiti ukupno osam milijuna eura. Hrvatski nogometni savez osigurao je tako čak 44 milijuna eura u četiri godine za domaći nogomet.

Prema tome, obilato će profitirati i klubovi Prve HNL, među kojima je i naš turopoljski prvoligaš Gorica.

"Sigurno kako će ovaj ugovor puno više biti od pomoći 'manjim' klubovima, nego velikoj četvorki, čiji su budžeti daleko iznad ovih iznosa. Ovo je velik trenutak ne samo za Goricu, nego i za Slaven Belupo, Lokomotivu, Istru 1961 i sve ostale klubove, a na kraju i za klubove koji će ulaziti iz Druge HNL."

"Moramo biti iskreni, nogomet je evoluirao i ovo će pokriti tek 15 do 20 posto potreba klubova u HNL-u, ali u svakom slučaju će jako pomoći," rekao nam je u razgovoru za VGdanas vodeći čovjek HNK Gorica.



"Predsjednik sam Komisije za profesionalni nogomet i definitivno je to sljedeći korak. Komisija će donijeti odluku, ali u konzultaciji s klubovima. Ne mislimo drastično mijenjati puno raspodjelu kakvu smo imali do sada. Jedna novina će biti da će svi klubovi 50 posto iznosa dijeliti jednako, a drugih 50 posto prema nekom ključu. Deseti klub ili onaj koji uđe u Prvu HNL dobit će oko pet milijuna kuna, a koji će osvojiti naslov prvaka oko deset milijuna kuna po sezoni. Definitivno će to biti napredak u odnosu na dosadašnje iznose, jer je sada deseti klub dobivao 440 tisuća kuna. Ovo je za nižeplasirane klubove desetak puta veći iznos..."

"Vjerujem kako će se usvojiti i tzv. 'padobran' za klubove koji ispadaju i da oni dobiju milijun kuna, kako bi se lakše mogli vratiti u najviši rang."

"Nije to neki iznos kao u Premiershipu, ali definitivno će pomoći," dodao je Črnko, koji je najavio i neke planove za budućnost:  

"Imamo strateških planova, ali niti jedan od njih nije moguće realizirati bez lokalne zajednice. Definitivno je jedan od njih pronaći način kako da preuzmemo upravljanje Gradskim stadionom. Međutim, to se mora dogovoriti. Gorica je izrasla i narasla u gospodarskom segmentu i mislim da mi to možemo, kako bismo odteretili Proračun Velike Gorice. Plan je dovesti novog investitora i svjež novac, ali to su stvari koje se moraju definirati."

"Što se tiče Prve HNL cilj je pomladiti momčad, a izbjeći borbu za opstanak. Cilj je ostaviti kvalitetan kostur iskusnih igrača, koji će biti nositelji igre Gorice, ali sve ovisi o idućem prijelaznom roku. Plan je izbjeći borbu za opstanak, a dalje što nam Bog da."

Nedavno su predstavnici londonskog Fulhama, prvaka engleskog Championshipa i povratnika u premierligašku elitu, te škotskog Dundee Uniteda i talijanske Ternane bili u našem gradu.

"Suradnju s Fulhamom gledam na isti način kao na onu s Jelačićem ili Lukavcem! Ne očekujemo mi od njih novac, nismo zato ušli u to partnerstvo. Cilj je napredak na sportskom planu, kako bi neki naši igrači dobili tu privilegiju da odu u Fulhamov kamp i da tamo treniraju, da naši treneri odu u London na usavršavanje. Hoćemo li nekog dovesti na posudbu, nije to naš cilj. Gorica živi od transfera pa onda na posudbu možemo dovesti samo nekog na poziciju koja nam nužno treba..."

"Možemo si dozvoliti možda maksimalno tri igrača na posudbi i tu je kraj. Fulham je jako zainteresiran za dugoročnu suradnju. Prije dva tjedna su bili u Velikoj Gorici i imali smo ozbiljne razgovore, jako ih interesira da djelovanje dijela svojih sponzora prošire na naše tržište i klubove s kojima surađuju. Njima je to jedan posto budžeta. Oni su nama doveli jednog mladog igrača iz Crne Gore, no, definitivno je naš zadatak da mi skautiramo što više kvalitetnih igrača iz Hrvatske i dovodimo ih kod nas, damo im priliku, ponudimo im razvoj kroz Fulham..."

"Cilj je zajedno s Fulhamom, škotskim Dundee Unitedom i talijanskom Ternanom organizirati jaki kadetski turnir, uz neke naše klubove. To su neki koraci koji su logični. Organizirali bismo i neku prijateljsku utakmicu, bilo bi super vidjeti Fulham u Velikoj Gorici."

Cilj je I kroz razvoj mladih igrača doći do unosnih transfera, koji bi bili dovoljni za funkcioniranje kluba na najvišoj razini.

"Moramo proizvesti igrača kojeg će kupiti Fulham ili neki drugi klub. Mislim da je Hrvatska kvalitetna sredina i da mi to možemo napraviti. Međutim, ne očekujemo neke konkretne stvari već u prvoj godini, nego možda u drugoj, trećoj, četvrtoj..."

"Ovo je partnerstvo koje ne obvezuje financijski niti jednu stranu, nego želimo povezati naše segmente djelovanja i mislim da će to biti OK priča!"

Osvrnuo se Črnko i na razdoblje pod vodstvom trenera Samira Toplaka. Gorica je u tom razdoblju, od početka ožujka, pobijedila Hrvatski dragovoljac, remizirala u Osijeku, dobila Rijeku i Šibenik, ali nakon toga tek uzela bod u dvoboju s Istrom pa izgubila od Hajduka, Dinama i Slaven Belupa. Turopoljski prvoligaš je tri kola prije kraja na šestoj poziciji s 40 osvojenih bodova, šest više od prvog pratitelja i pet manje od Lokomotive.

"Nakon prve četiri utakmice sjeli smo svi skupa za stol i rekli smo da sve ono što smo vidjeli i napravili bio je dovoljan pokazatelj i da se sada možemo početi pripremati za iduću sezonu. Plan je da što više mladih igrača dobije priliku, a tako je bilo i u drugom poluvremenu utakmice u Koprivnici. Prije utakmice s Belupom rekao sam Toplaku da neće imati nikakvih problema ako 'gurne' nekog od klinaca, vodili ili gubili, i neka im da šansu: Ušli su Jug, Skrbin, tu je već neko vrijeme Cruz, tu je mali Brlek..."

"To je nekakav dugoročni plan."

Do kraja sezone treba još odigrati doma s Lokomotivom, gostovati kod Dragovoljca i u zadnjem kolu dočekati Osijek. Ljetni prijelazni rok bit će zanimljiv.

"Poslali smo zahtjev Ajaxu da otkupimo njegov ugovor za milijun eura, ali iskreno, nisam siguran kako ćemo ga moći zadržati. Kod nas su uvijek svi igrači na prodaju i to je normalno za klub poput Gorice. Mi od toga živimo. S obzirom na transfer Lovrića i na dobre poslove koje smo obavili prijašnjih godina ne fali nam puno da financijski zatvorimo iduću sezonu. U ovoj godini ćemo od TV prava dobiti dva i pol do tri milijuna kuna, a uz ostale prihode mislim kako će nam jedan transfer od 500 ili 600 tisuća eura biti dovoljan da zaključimo budžet od nekih deset milijuna kuna. Prodaja nije prioritet, ako to neće biti kvalitetan iskorak i za igrača i za klub. Jovičić, Krizmanić, Kalik, Pršir, Babec, to su sve igrači koji su u fokusu i koji čekaju svoju priliku za transfer. Međutim, na tržište utječe i rak u Ukrajini, niti se situacija s COVID-om nije u potpunosti sredila. Vidjet ćemo što će biti..."

Utakmice Prve HNL, a tako i naše Gorice, od iduće sezone moći će se gledati na dva nova TV kanala, Max Sport 1 i 2.

Prema najavama, svi korisnici HT-a, koji i danas gledaju HNL, nastavit će u tim istim paketima gledati domaći prvoligaški nogomet i dalje. Među njima su pretplatnici MaxTV-a, Iskona i EvoTV-a, dok korisnici A1 televizije, Telemacha i Optime neće imati pristup novim kanalima.

Očekuje se da će Max Sport 1 i 2 biti pušten u rad tijekom lipnja, a prvi prijenos na novom kanalu bit će utakmica Superkupa, ako je bude, odnosno, ako prvak i pobjednik Kupa budu dvije različite momčadi.



Vode se pregovori da se na novim kanalima prenose i drugi sportovi, poput rukometa, vaterpola, košarke...

I dalje je pod upitnikom hoće li se nastaviti prenositi utakmice Druge i Treće HNL, kao i hrvatskog prvoligaškog futsala.

"Ovim ugovorom ćemo nedvojbeno podići kvalitetu i vrijednost Prve HNL, ali i ostala natjecanja učiniti još snažnijim, atraktivnijim i kvalitetnijim. Posebno nas raduje što smo ovako važan ugovor potpisali s tvrtkama koje su dokazani prijatelji i partneri hrvatskog nogometa. Prije godinu ili dvije bilo je dosta sumnje, ali se naš put pokazao ispravnim”, poručio je prilikom potpisivanja ugovora prvi čovjek hrvatskog nogometa, Marijan Kustić.

Nadamo se kako će zaista ovo biti prijelomni trenutak za naš nogomet i kako donijeti boljitak i napredak svim našim klubovima!

Podijeli