Novosti Sport Događanja

Spektakularnim nastupom australskog virtuoza i JAZZ Orkestrom HV-a zatvoren 16. VG Brass festival!

09.05.2022. / Petar Brnada

Spektakularnim nastupom zvijezde ovogodišnjeg Festivala Jamesa Morrisona i JAZZ Orkestar HV u subotu je zatvoren 16. VG BRASS festival!

Bio je to još jedan koncert za pamćenje, a zvijezda ovogodišnjeg Festivala svakako je bio australski multi-instrumentalist James Morrison.

Po svim mogućim standardima Morrison je virtuoz. Osim trube, svira trombon, klavir, saksofon i kontrabas. Svirati je počeo sa šest godina, a od 13. godine profesionalno je nastupao u eminentnim noćnim klubovima. Nastupao je na svim većim jazz festivalima, osvojio je mnoge nagrade te se nalazi u australskoj Jazz kući slave. Zaslužio je nekoliko počasnih doktorata, otvarao je Olimpijske igre, svirao za englesku kraljicu Elizabetu te američke predsjednike. U Guinnesevu knjigu rekorda upisan je kao dirigent najvećeg orkestra na svijetu.

Na koncertu u Dvorani Gorica, Morrison je nastupio uz pratnju Jazz orkestra Oružanih snaga RH, pod ravnanjem bojnika Davora Dropuljića. Ovaj orkestar Velikogoričanima je dobro poznat jer je u više navrata nastupao u našem gradu, a ostvario je suradnju s mnogim eminentnim izvođačima hrvatske glazbene scene što, unatoč imenu, pokazuje svu raznolikost njegova repertoara.

Podsjetimo, koncertom Brass & Percussion septeta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, uz nastup Vida Veljaka na violončelu, 4. lipnja počeo je 16. Velikogorički brass festival. Održava se od 2007. godine i dosad je okupio brojne svjetske glazbenike, što ga svrstava u vodeći festival ove vrste u Hrvatskoj, pa i šire.

Festival je nastavljen već sutradan kada su još jedan glazbeni doživljaj za pamćenje priredili Justin Bland i Hrvatski barokni ansambl u crkvi sv. Petra i Pavla.

Uz Hrvatski barokni ansambl, najznačajniji naš ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha koji je utemeljen 1999. godine, nastupio je Justin Bland. Ovaj svestrani američki glazbenik jednako nastupa na povijesnim instrumentima, kao i na modernim trubama. Kao često traženi izvođač Bland je nastupao s vodećim ansamblima diljem Amerike i Europe, a uz to vješto pjeva kontratenor.

Gost večeri bio je Krešimir Fabijanić, solist Hrvatskog baroknog ansambla koji je diplomirao trubu na ljubljanskoj Akademiji za glasbo te nastupao na brojnim domaćim i inozemnim festivalima stare glazbe.

 

Foto: VG Brass

Podijeli