Svjetski dan ptica selica u znaku roda

Povodom Svjetskog dana ptica selica (8. svibnja) Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije „Zeleni prsten“ pripremila je bogat cjelomjesečni program posvećen podizanju svijesti o pticama selicama i potrebi njihovog očuvanja.

U sklopu tog programa proteklog vikenda je dvadesetak umjetnika, profesionalaca i amatera, iz Zagreba, Samobora, Karlovca i Pisarovine, članova ULAK-a Karlovac i Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, sudjelovalo na likovnoj koloniji u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina. Kolonija je bila posvećena jednoj od najpoznatijih ptica selica, bijeloj rodi, a slike koje prikazuju život roda i njihova staništa bit će izložene za javnost ove jeseni.

Umjetnike je obišla i ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije dr.sc. Tatjana Masten Milek. „Cilj kolonije je povezati kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije kako bismo istaknuli važnost suživota čovjeka i prirode. Opstanak roda ovisi o trudu čovjeka i društva u očuvanju prirodnih staništa i tradicijskih krajolika. Obzirom na broj koliko ih imamo u županiji, možemo zaključiti da rode vole Zagrebačku županiju“, rekla je Masten Milek.

Inače, tijekom svibnja će biti održana i likovna radionica za djecu „U rodinu gnijezdu“ te radionica „Zabavna pustolovina rode Katice“, za vrijeme svih događanja organizirano je i besplatno razgledavanje Zavičajnog muzeja Donja Kupčina, a u tijeku je i foto-natječaj za djecu „Uhvati me ako možeš“. Svi sadržaji su besplatni, a što se događa u gnijezdu rode može se i on-line pratiti na linku https://zeleni-prsten.hr/portal/tajanstveni-zivot-roda/.