Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA SUDA

Odbijene žalbe prve skupine Torcidaša, ostaju u Remetincu

Velika Gorica: Navijači koji su sudjelovali u neredima na A1 dovezeni na Županijski sud
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
03.06.2022.
u 16:23

Njihove obrane su se žalile, smatrajući da je istražni zatvor određen svima, a bez da je točno utvrđeno tko je, a tko nije sudjelovao u neredima. No velikogorički Županijski sud s tim se tvrdnjama nije složio.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, kako se neslužbeno doznaje, odbio je žalbe prve skupine pripadnika Torcide, koji su uhićeni prije dva tjedna nakon navijačkog divljanja na A1. Tom prigodom uhićena su 42 navijača Hajduka i svima njima određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Njihove obrane su se žalile, smatrajući da je istražni zatvor određen svima, a bez da je točno utvrđeno tko je, a tko nije sudjelovao u neredima. No velikogorički Županijski sud s tim se tvrdnjama nije složio, a  sada je prvoj skupini od 11 Hajdukovih navijača, među kojima je i novinar Mate Prlić, odbijena žalba. A to znači da će u Remetincu biti do daljnjega jer im je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Video: Snimka sukoba na benziskoj postaji

O preostalim žalbama, sud bi trebao odlučivati idući tjedan. No ako je suditi po ovoj prvoj odluci, može se pretpostaviti da će vjerojatno i žalbe ostalih pripadnika  Torcide biti odbijene. U međuvremenu,  sve ono što se događalo na A1 prije  dva tjedna i dalje se istražuje. Navijačima su izuzeti mobiteli, koji se vještače, što bi moglo potrajati i do mjesec, dva dana. Svoj posao još nije završila ni Unutarnja kontrola MUP-a,  o čemu je jučer govorio i ministar Davor Božinović, odgovarajući na novinarske upite je li  poznat broj hitaca koji su policajci ispalili.

 - To će pokazati izvješće stručnog tima i unutarnje kontrole MUP-a, a MUP-ovi stručni timovi će o tome obavijestiti DORH. Ne vidim razloga da se podaci o broju ispaljenih hitaca ne iskomuniciraju javno- kazao je Božinović.

On smatra i da nema zapreka da se objave sve snimke nadzornih kamera  spornog događaja, ako na tim snimkama, kako je kazao, ima nešto novo.

Inače,  na konferenciji za novinare dan nakon događaja, Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke kazao je da je policija ispalila 30-ak hitaca, a pojedinačno je pobrojao i koliko je hitaca koji policajac ispalio i gdje. Rašić je tada, baš kao i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije te  sam Božinović, tvrdio da je policija opravdano uporabila silu, odnosno koristila vatreno oružje, pri čemu su ranjene četiri osobe. Izjavljivali su to iako nadzor  unutarnje kontrole, a ni kriminalističko istraživanje nije bilo gotovo, bez da nadzor i kriminalističko istraživanje budu okončani, neozbiljno je govoriti da je sve bilo zakonito. Pogotovo jer i članak 95. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima policajcima brani uporabu vatrenog oružja kao sredstva prisile u masi.

Stoga ni dva tjedna od navijačkog divljanja na A1 još mnogo toga još nije ni utvrđeno, a kamoli poznato.

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
16:34 03.06.2022.

tako treba,samo oštro

Avatar crazy_bat
crazy_bat
16:57 03.06.2022.

Za napad na službenu osobu je zapriječena zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina. Neće oni još dugo van izaći.

LA
lajh1985
17:08 03.06.2022.

Konacno nesto dobro od suda...ako ovim 50 + tisuca clanova Hajduka ovo izgleda nepravedno nek naprave neku akciju i skupe lova da se ovi sa slobode brane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije